„Giurgiu” a ajuns, în sfârșit, la București. Primul tren de metrou fabricat în Brazilia va circula pe M5, Drumul Taberei-Eroilor. Mai întâi, intră în teste

25 apr. 2024
12566 afișări
„Giurgiu” a ajuns, în sfârșit, la București. Primul tren de metrou fabricat în Brazilia va circula pe M5, Drumul Taberei-Eroilor. Mai întâi, intră în teste
„Giurgiu” a ajuns, în sfârșit, la București. Primul tren de metrou fabricat în Brazilia va circula pe M5, Drumul Taberei-Eroilor. Mai întâi, intră în teste | Sursa foto: Alstom/ LinkedIn

„Giurgiu”, primul tren Alstom produs în Brazilia, a ajuns într-un final la București, după un drum lung și anevoios. Acesta a ajuns la destinație marți, în data de 23 aprilie 2024. Alte nouă garnituri ar urma să fie livrate în România până la finalul anului.

„Giurgiu”, trenul produs în Brazilia, a ajuns, în sfârșit, la București

Miercuri, în data de 24 aprilie 2024, trenul „Giurgiu” a fost dus la depoul Berceni, după cum informează Economica.net. Începând din data de 14 mai, trenul produs în Brazilia va fi folosit de către Alstom pentru efectuarea unor cursuri.

Astfel că, 20 de mecanici din cadrul Metrorex urmează să fie instruiți, a transmis Mihai Barbu, președintele Consiliului de Administrație al Metrorex.

Acesta este primul din totalul de 13 trenuri pe care Alstom trebuie să le livreze în România.

Nouă vagoane ar putea fi livrate până la finalul anului, iar alte trei ar urma să ajungă în 2025, după cum este menționat în calendarul prezentat de producător.

Ar fi trebuit să ajungă încă din 2022

Acest prim tren ce va circula pe Magistrala 5 a metroului Bucureștean a plecat din locul unde a fost produs, Taubate, Brazilia, în data de 27 februarie 2024. A avut o călătorie lungă, mergând cu vaporul până în Hamburg.

De acolo, a fost transportat în România pe cale rutieră.

Odată ajuns în Capitală, Alstom a postat următorul mesaj pe pagina de LinkedIn:

Trenul, numit Giurgiu, va circula pe Magistrala 5 după finalizarea testelor obligatorii în vederea punerii în funcție. Drum bun și ne vedem la București!

Primul tren dintre cele 13 care vor fi livrate pentru Metrorex pentru Magistrala 5 va face teste de 10.000 de kilometri, iar următoarele 12 rame câte 2.000 de km.

Cele 13 metrouri ce au fost fabricate în Brazilia ar fi trebuit să circule deja prin tunelurile de la București. Acestea au înregistrat întârzieri extrem de mari, trebuind să fie livrate încă din iunie 2022.

Astfel că, Metrorex poate aplica companiei Alstom penalități pentru întârziere, care se ridică la suma de 22 de milioane de euro, conform informațiilor transmise de ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.

Valoarea Contractului pentru cumpărarea acestor garnituri a fost de 100 de milioane de euro.

Cookies