Girafa din faţa Guvernului, distrusă cu toporul-înlocuită cu un preţios exponat din muzeul Antipa

de:
22 aug. 2012
5 Afișari
Girafa din faţa Guvernului, distrusă cu toporul-înlocuită cu un preţios exponat din muzeul Antipa

Reprezentanţii Muzeului Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa” au trimis astăzi o plângere la poliţie, cu privire la monumentul distrus acum câteva zile. Posibilii făptaşi nu se cunosc, însă actul de huliganism s-a făcut cel mai probabil cu un topor, cred reprezentanţii instituţiei, întrucât girafa a fost complet dezmembrată. 

Exponatul urma să fie mutat în scurt timp pe aleea din stânga muzeului, pe spaţiul verde din faţa instituţiei, alături de alte piese care ar fi completat o expoziţie de animale din savana africană. Aurora Stănescu, şef departament PR la Muzeul Antipa, spune că planurile pentru expoziţie rămân în picioare, întrucât spaţiul pe care va fi amplasată nu este accesibil publicului şi riscul ca actul de huliganism să se repete şi acolo e scăzut. Însă, după cum a declarat şi doamna Stănescu pentru B365.ro: „Noi plănuim această acţiune pentru oamenii cu bun simţ. Cei care vor să distrugă, o să sară si garduri ca să distrugă.”

Cu toate astea, reprezentanţii muzeului sunt acum îngrijoraţi pentru deinotherium, exponatul care urma să înlocuiască girafa în fața muzeului, conform unor planuri stabilite înainte ca aceasta să fie distrusă.
Acest deinotherium (Deinotherium Gigantissimum) este considerat unul dintre cele mai mari mamifere care au existat în lume, iar scheletul de la Antipa este singurul schelet complet descoperit în lume. A fost găsit de paleontologul român Gregoriu Ştefănescu în 1894 şi este cea mai valoroasă piesă a muzeului.

Întrucât amplasarea acestuia în locul stabilit iniţial aduce un risc mai mare decât s-a bănuit iniţial, reprezentanţii muzeului spun că acest lucru nu va fi posibil decât în cazul în care se va amenaja spaţiul astfel încât să nu fie accesibil publicului.

Scheletul uriaş care va înlocui girafa aparţine unui mamifer înrudit cu elefantul actual, cu doi fildeși pe maxilarul inferior, şi este iubit de vizitatori, mai ales de cei mici, căci vara aceasta a făcut parte dintr-un program pe care muzeul l-a iniţiat pentru copii. Aceştia au avut posibilitatea, în iunie 2012, să doarmă lângă faimosul schelet de Deinotherium gigantissimum şi să asculte legenda animalului, culeasă chiar de unul dintre cercetătorii muzeului, pentru ca dimineaţa să povestească ce-au visat. 

 „Secţia 2 a fost sesizată astăzi cu privire la faptul că un element de decor din faţa muzeului a fost vandalizat. S-a deplasat grupa operativă, care a constatat faptul că, în noaptea de sâmbătă spre duminică, persoane necunoscute au lovit cu obiect contodent elementul de decor, distrugându-l parţial”, a spus Alexandru Niculae.

Potrivit unor surse din poliţie, incidentul a fost surprins de o cameră de supraveghere din zonă, însă din cauza faptului că aceasta se afla prea departe, imaginile nu pot fi folosite.

Cookies