Girafa „Antipatică” s-a întors în faţa Muzeului Antipa FOTOGALERIE

de:
30 aug. 2012
1 Afișari
Girafa

Girafa din faţa Muzeului Naţional de Istorie Naţională „Grigore Antipa”, distrusă în noaptea de 18 spre 19 august, a fost restaurată şi ranforsată, fiind adusă înapoi în faţa instituţiei. La restaurarea simbolului muzeului s-au folosit materiale mai rezistente, dar şi ancore pentru siguranţa exponatului, astfel că, girafa nu prezintă niciun pericol pentru trecători. Singurul pericol poate apărea dacă se forţează ancorele sau structura de rezistenţă a modelului de girafă pentru că ea este bine consolidată, dar este fabricată din materiale uşoare, astfel că nu există niciun pericol de accidentare pentru cei care vor să se apropie mai mult de exponat.

„Cei care au distrus-o, dacă vor fi descoperiţi, trebuie să îşi plângă fapta cu voce tare, să îşi ceară scuze pentru că societatea românească a dat dovadă de un fond foarte sănătos pentru a ocroti ceea ce ne înconjoară. În cele din urmă, trebuie să lucrăm la ridicare a gradului de civilizaţie, segment la care se pare că mai avem încă multe de făcut”, a declarat Dumitru Murariu, directorul Muzeului Antipa.

Firma care s-a ocupat de restaurarea gratuită a girafei este Artex Service International, aceeaşi care a şi creat exponatul. Potrivit directorului Murariu, fondurile strânse de populaţie pentru restaurarea girafei vor fi folosite pentru un alt proiect iniţiat de secţia de Relaţii Publice a muzeului, care presupune amplasarea mai multor exponate, printre care şi zimbrul, capra neagră sau renumitul Dinotherium giganteum, mamiferul înrudit cu elefantul de azi. „Faimosul elefant, unicat în lume prin statutul de gen nou şi specie nouă, vieţuitoare care a trăit în urmă cu mai bine de 2 milioane de ani, pe teritoriul României, (n.red – exponatul care stă de strajă la intrarea în Muzeul Antipa) va apărea restaurat, cu pielea pe el, nu doar cum avem scheletul din muzeu. Deocamdată nu am văzut un proiect pe care să-l avizăm, dar el sigur va cuprinde mai multe siluete de vieţuitoare şi va întregi peisajul din Piaţa Victoriei”, a declarat, joi, Dumitru Murariu.

Pentru a se asigura că exponatele din faţa Muzeului Antipa nu vor mai fi vandalizate, reprezentanţii instituţiei au amplasat o cameră de supraveghere care va înregistra în permanenţă tot ce mişcă în preajma locaţiei. De asemenea, pentru noul proiect se ia în considerare realizarea exponatelor pe structură metalică, pentru a creşte rezistenţa acestora la actele de vandalism.

Întrebat dacă forţele de ordine au reuşit să ajungă pe urmele celor care au vandalizat exponatul-simbol, Murariu a precizat că plângerea s-a depus la poliţie după mai bine de două zile de la data vandalizării, iar imaginile înregistrate pe camerele de supraveghere ale SPP-ului, au fost şterse după 48 de ore.

Cookies