ARHIVA B365

Gigi Becali, audiat la DNA într-un nou dosar

Potrivit unor surse judiciare citate de Agerpres.ro, el a venit pentru a fi audiat ca martor în dosarul în care procurorii cercetează fapte în legătură cu modalitatea în care au fost scrise cărți în penitenciare de către deținuți.

În luna ianuarie, procurorii Direcției Naționale Anticorupție s-au sesizat din oficiu în cazul lucrărilor scrise de deținuți cu privire la suspiciunea săvârșirii infracțiunii de favorizarea făptuitorului, în modalitatea ajutorului dat unor persoane condamnate pentru infracțiuni de corupție, în scopul de a îngreuna executarea pedepselor aplicate de instanțele de judecată.

Potrivit procesului verbal de sesizare din oficiu, întocmit de procurori, fapta ar fi fost săvârșită de mai multe persoane care au acționat concertat în scopul de a crea aparența că sunt îndeplinite condițiile legale pentru ca persoanele condamnate să fie eliberate condiționat.

DNA preciza că, potrivit art. 96 alin. 1 lit. f din Legea 254/2013 privind executarea pedepselor, în cazul elaborării de lucrări științifice se consideră 30 de zile executate, pentru fiecare lucrare științifică.

„Pentru a profita de această prevedere, s-ar fi creat un mecanism în care ar fi fost implicate cadre universitare, reprezentanți ai unor edituri și membri ai comisiilor din penitenciare, care au acționat coroborat, astfel încât persoanele condamnate să apară ca autori de lucrări științifice, iar pedepsele aplicate de instanțe să se considere ca executate. Mai multe cadre universitare ar fi acordat recomandări formale prin care au atestat pretinsa relevanță științifică a unor lucrări, exclusiv pe baza titlului acestora, fără a lua contact în vreun mod cu autorul lucrării și fără a cunoaște viziunea acestuia asupra temelor care urmau să fie abordate. Aceste recomandări ar fi avut o natură generică și ar fi fost folosite, uneori, în aceeași formă, pentru elaborarea unor multiple lucrări cu caracter științific”, susținea atunci DNA.

DNA a menționat că alte cadre universitare ar fi acceptat să valideze valoarea unor lucrări și să le includă în evidența unor conferințe științifice internaționale, în condițiile în care activitatea de elaborare desfășurată de autor durase câte o oră pentru fiecare comunicare.

Reprezentanții unor edituri ar fi acceptat, conform DNA, publicarea lucrărilor fără a se raporta în niciun fel la valoarea științifică a acestora și interesul pieței de carte, în tiraje infime, care nu au fost puse în vânzare în circuitul comercial obișnuit.

DNA a mai subliniat că aceste împrejurări au dat naștere unui adevărat fenomen de natură să lipsească de conținut deciziile instanțelor (în luna decembrie anul trecut doar la Penitenciarul Rahova erau în curs de elaborare 46 de lucrări pretins științifice).


Recomandarile noastre


Parteneri

Știri – Gândul

Știri – CanCan.ro

Back to top button