Gigantic șantier în inima Bucureștiului. Foto-document de când se construia Hotelul Intercontinental. Avea să fie, decenii la rând, un fel de „Acoperiș al Orașului”

25 sept. 2023
11103 Afișari
Gigantic șantier în inima Bucureștiului. Foto-document de când se construia Hotelul Intercontinental. Avea să fie,  decenii la rând, un fel de
Gigantic șantier în inima Bucureștiului. Foto-document de când se construia hotelul Intercontinental. Avea să fie, decenii la rând, un fel de "Acoperiș al Orașului" | Sursa foto: Agerpres

A fost odată, în București, Hotelul Intercontinental, probabil unul dintre cele mai puternice simboluri ale orașului.

Și acum, la mai mult de o jumătate de secol de când a fost construit, rămâne cel mai înalt hotel din Capitală. Nu îl mai cheamă Inter, ci Grand Hotel Bucharest, din rațiuni de contract expirat cu compania mamă – IHG Hotels & Resorts.

Interul a fost primul hotel de cinci stele din România socialistăă și cel de-al doilea construit de lanţul InterContinental într-o ţară comunistă. Primul a fost Esplanada din Zagreb. Și, chiar dacă din 2021 se cheamă Grand Hotel, de doi ani încoace, noi tot Inter am auzit că- spun bucureștenii. Și, probabil, așa se va întâmpla multă vreme de acum încolo.

Construcția Hotelului Intercontinental – un uriaș șantier în inima Bucureștiului

Imaginea de mai sus este din anul 1970, dar construcția Hotelului Intercontinental începuse deja de 3 ani, în 1967. Proiectul a fost făcut de arhitecţii Dinu Hariton, Gheorghe Nădrag, Ion Moscu şi Romeo Belea. Cel din urmă e arhitectul  responsabil și de renovarea Teatrului Național (lucrări care s-au desfășurat în paralel), dar și cel care a proiectat Sala Palatului.

Când s-a semnat contractul dintre guvernul socialist de la București și Inter-Continental Hotel Corporation (parte a Pan American World Airways), s-a dat vestea inclusiv în New York  Times. Și acest proiect era, într-un fel, un simbol al deschiderii regimului comunist de la București, cartea jucată la acea vreme de România.

Șantierul Inter | Anii cu macarele și buldozere în centrul orașului

Lucrările au început, așadar, în 1967, iar Hotelul Intercontinental, înalt de 86 de metri, a fost inaugurat în mai 1971. 

Gigantic șantier în inima Bucureștiului. Foto-document de când se construia Hotelul Intercontinental. Avea să fie, decenii la rând, un fel de
1970, șantierul de constructie al hotelului Intercontinental din Bucuresti | Sursa foto: Agerpres

Hotelul era uluitor pentru Bucureștiul (și România) acelor ani. Toate cele 423 de camere aveau  aer condiţionat şi mobilier de lux, iar la etajul 22 avea piscină. Piscină care n-a fost construită doar din rațiuni de sport, relaxare și lux. Are și rol de element de contrabalans în caz de cutremur. 

Cu cei 88 de metri și cele 23 de etaje ale sale, a fost, decenii, a doua cea mai înaltă clădire din țară, după Casa Scânteii, cum s-a chemat la începuturile socialiste, Casa Presei, cum o știm de 30 de ani.

Dar altceva a transformat Hotelul Intercontinental într-o iluzie desăvârșită a deschiderii României comuniste: a fost construit cu americanii. E simbolul bunăstării și luxului occidental, dar și al unei libertăți, de fapt, complet inaccesibile celor mai mulți români.

Îți recomandăm să citești și:

 

Cookies