Ghidul șoferului – Tot ce trebuie să știi atunci când pleci la drum lung

de:
25 mai 2020
37 Afișari
Ghidul șoferului - Tot ce trebuie să știi atunci când pleci la drum lung

Indiferent de anotimp, este indicat să îți duci mașina într-un service auto autorizat înainte de a pleca la drum, pentru a te asigura că vei beneficia de o verificare completă. 

Ce verificări tehnice trebuie să faci? 

Verificarea unor elemente care pot părea banale la prima vedere pot face diferența dintre un drum reușit și unul încheiat cu probleme neprevăzute. 

  1. Presiunea anvelopelor 

Pneurile autoturismului trebuie să fie în stare bună și, să nu prezinte crăpături sau umflături De asemenea, trebuie să te asiguri că presiunea nu a scăzut. În caz contrar, va scădea precizia manevrelor și va crește consumul de carburant. Mașinile fabricate în ultimii ani dispun de sisteme care îți arată în bord presiunea anvelopelor. Nu uita să ai mereu în mașină și o roată de rezervă! 

  1. Plăcuțele de frână și sistemul de frânare

Lasă frânele între 45 de minute și o oră să se răcească înainte de a te apuca să le inspectezi. La majoritatea mașinilor poți vedea plăcuțele de frână fără să dai jos jantele. Uită-te între etriere și discurile de frână. Dacă observi între ele plăcuțele, iar acestea au doar 0,5 cm grosime, apelează la un service auto autorizat pentru a le schimba. 

  1. Verifică lichidele 

Asigură-te că uleiul de motor are un nivel optim și ai suficient lichid de parbriz pentru toată durata drumului. 

  1. Sistemul de aer condiționat 

Înainte de a porni la drum, este recomandat să pornești sistemul de aer condiționat pentru a verifica dacă funcționează. Astfel, vei avea parte de o călătorie confortabilă. 

  1. Filtrul de aer 

Producătorii de autoturisme recomandă înlocuirea filtrelor de aer ale motorului între 10.000 şi 30.000 de kilometri. Dacă acesta a devenit negricios și prezintă impurități, înseamnă că trebuie înlocuit. 

  1. Asigură-te de funcționarea corectă a instalației de iluminare 

Verifică toate becurile sistemului de iluminare. De asemenea, anumite modele de faruri reflectă lumina produsă de bec cu ajutorul unei oglinzi. Aceasta din urmă se poate uza, iar lumina reflectată este diminuată. Verificarea acestor oglinzi se poate face într-un service auto. 

Obiectele care nu trebuie să-ți lipsească din mașină

 Ți s-a întâmplat să pleci la un drum lung cu mașina, iar apoi să constați că ai uitat să iei cu tine anumite obiecte care ți-ar fi fost de folos? Iată o listă cu câteva lucruri pe care ar trebui să le ai mereu în autoturismul tău: 

  1. GPS

Dacă plănuiești să faci un drum lung cu mașina, nu te baza numai pe sistemul de navigație al telefonului mobil. Majoritatea autoturismelor dispun de GPS, însă dacă nu ai un astfel de sistem, îți poți achiziționa un aparat pe care să-l montezi în bord.

  1. Ochelari de soare

Pentru a te deplasa în siguranţă, ai nevoie de vizibilitate perfectă la volan. Soarele poate fi un impediment atunci când conduci, aşa că este recomandat să îţi protejezi ochii de lumina puternică. Este indicat să îți lași mereu în mașină o pereche de ochelari de soare, pentru a te asigura că îi vei avea mereu la îndemână.

  1. Organizator pentru portbagaj

Mulți șoferi se confruntă cu problema spațiului din portbagaj, iar din acest motiv, este recomandat să achiziționezi o geantă specială cu fermoar. În acest fel, toate accesoriile pentru mașină vor fi mereu organizate și vei economisi spațiu pentru bagaje.

  1. Camera de bord

Pentru a fi în siguranță pe toată durata drumului, poți cumpăra o cameră de bord cu un unghi cât mai larg, pentru a surprinde imagini pe parcursul traseului. Camera ar putea juca rolul unui martor important, în situația unui incident neplăcut în trafic.

În concluzie, înainte de a pleca la drum lung, asigură-te că mașina ta se află într-o stare tehnică bună. Dacă sunt anumite aspecte pe care nu le poți rezolva singur, apelează la un service auto autorizat. De asemenea, nu uita să iei cu tine toate obiectele necesare pentru a avea parte de un drum confortabil.

Cookies