BAZAR

Ghidul pompelor de recirculare pentru centrale, pe înțelesul tuturor

De pompe recirculare Wilosau alte branduri avem nevoie pentru caloriferele din casă, acolo unde există o centrală ce funcționează fie pe bază de gaz, fie pe lemne sau electricitate. Această pompă este folosită în aplicații unde apa trebuie recirculată într-un circuit închis, se întoarce la pompă și aceasta îi menține presiunea necesară.

Conform instalatorilor profesioniști, o astfel de pompă de recirculare a apei se poate monta atât  pe tur, cât și pe retur. Aceasta dispune de un rotor umed, adică răcirea motorului electric se realizează cu fluidul ce este recirculat de pompă. Montată pe retur, pompa este protejată, întrucât temperatura este mai mică. În variante mai moderne, modelele de astfel de pompe se pot monta oricum, pe tur sau retur, căci suportă o temperatură de până la 110°C.

Alegerea unei pompe de recirculare apă

Pompa de recirculare scurtează din timpul de așteptare până când ajunge la robinet apa la temperatura stabilită. Oricare centrală, oricât de performantă ar fi ea, are acel timp de întârziere până când încălzește corespunzător și furnizează din centrală pe țeavă și până la robinetul deschis apă caldă. Asta rezultă nu doar în deranj, ci și în pierdere a unei cantități de apă consumațe fără rost. Ori pompa de recirculare înlocuiește apa rece cu cea caldă. Dispune de asemenea de eficienţă energetică, ceea ce avantajează orice utilizator.

Nevoia se înțelege, însă care sunt bazele pentru alegerea unui astfel de produs? Debitul este un prim aspect de avut în vedere. Nu este un reper oarecare, căci acest lucru are mare influență asupra eficienței de funcționare a pompei în sine. În general se găsesc pe piață acele pompe de recirculare a apei cu debit între 1-50 mc/h.

Specialiștii spun că determinarea debitului necesar implică un calcul raportat la puterea cazanului și a temperaturii de tur, respectiv retur.

Înălțimea de pompare este un alt criteriu din această listă. Aceasta are valori cuprinse în intervalul 10 și 50 m. Oricare dintre aceste valori sunt mulțumitoare, în funcție de cazul fiecăruia. Și aici există un calcul ce  implică distanța pe verticală a locului unde se află cazanul și până la calorifer, respectiv cel mai înalt punct al acestuia.

Nici acest aspect nu trebuie omis, având în vedere că determină în ce măsură utilizatorul va avea parte de cantitatea de apă necesară, în timp util.

Alte referințe

Completând registrul cu referințele necesare pentru a alege o pompă de recirculare optimă, specialiștii spun că adâncimea de absorbție contează și ea. Valoarea acesteia poate fi oricât între 1 și 10 m. Odată cu aceasta se ține cont și de presiunea și puterea la utilizare.

Branduri și achiziție

Astfel de produse se găsesc în cadrul magazinelor de specialitate precum Shop-Einstal.ro. Aici se comercializează în special acele pompe de recirculare apă de la Wilo. Avantajul constă în diversitatea acestora, ceea ce face ca utilizatorul să își găsească cu succes și opțiunea potrivită pentru cazul lui. În plus, sunt produse de un echilibru preț-calitate, un alt aspect deosebit de important pentru oricine. Chiar și când sunt dispuși să plătească destul de mult pentru un sistem ce oferă randament, există înalte pretenții legate de cum își justifică prezența – eficienţă și avantaje oferite, rezultând confortul de a avea apă disponibilă imediat, cu posibilitate de a economisi lunar.

Părerile sunt destul de împărțite la acest capitol, întrucât sunt mulți care înclină spre un anumit brand doar pentru că aud despre el și ce li se pare necunoscut și neauzit până la un moment dat nu este ceea ce îi atrage. Greșit. Și nici prețul nu trebuie să fie un prim reper. O părere avizată ar putea să convingă mai mult, însă detaliile tehnice și de funcționare sunt repere clare de avut în vedere mai întâi de toate.

Gama de pompe de la Shop-Einstal poate fi un punct de plecare pentru cei interesați.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button