Ghid de protecție împotriva ciumei, din 1530, prezentat la București. Va fi expus la Muzeul de Istorie, până la mijlocul lunii martie

21 feb. 2023
369 Afișari
Ghid de protecție împotriva ciumei, din 1530, prezentat la București. Va fi expus la Muzeul de Istorie, până la mijlocul lunii martie
Ghid de protecție împotriva ciumei, din 1530, prezentat la București. Va fi expus la Muzeul de Istorie, până la mijlocul lunii martie. Sursa foto: Facebook - Muzeul Național de Istorie a României

Expoziția „Pandemiile și epidemiile trecutului – provocări de comunicare multilingvă” se va deschide mâine, 22 februarie, la Muzeul Național de Istorie a României unde va fi expus primul ghid de protecție împotriva ciumei tipărit pe teritoriul României în anul 1530.

O nouă expoziție se va deschide în cadrul Muzeului de Istorie a României

La Muzeul Național de Istorie a României sunt așteptați, miercuri, ora 13:00, vizitatori în cadrul expoziției „Pandemiile și epidemiile trecutului – provocări de comunicare multilingvă”, anunță reprezentanții pe pagina de Facebook.

Aceasta este organizată de Departamentul pentru Relații Interetnice din cadrul Secretariatului General al Guvernului (SGG), în parteneriat cu:

  • Arhivele Naționale ale României,
  • Muzeul Național Brukenthal
  • Biblioteca Centrală Universitară „Lucian Blaga” Cluj, cu ocazia Zilei Internaționale a Limbii Materne.

Mai mulți oficiali vor participa la evenimentul de deschidere, precum:

  • Dr. Ernest Oberländer-Târnoveanu, Manager al Muzeulul Național de Istorie a României,
  • Diana-Ștefana Baciuna, Secretar de stat al Ministerului Culturii,
  • Dr. Vass Levente, Secretar de stat al Ministerului Sănătății,
  • Laczikó Enikő Katalin, Secretar de stat al Departamentului pentru Relații Interetnice,
  • Dr. Cristian Anița, Director al Arhivelor Naționale ale României,
  • Prof. dr. Octavian Buda al Universitatății de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, Catedra de Istoria Medicinei,
  • Thomas Șindilariu, Subsecretar de stat al Departamentului pentru Relații Interetnice.

Va fi expus un ghid de protecție împotriva ciumei din anul 1530 la Muzeul de Istorie

Proiectul expozițional pune în evidență exemple de bună practică a domeniului medical din trecutul conviețuirii interetnice din România:

Acest proiect expozițional face parte din inițiativele Departamentului pentru Relații Interetnice privind promovarea și monitorizarea utilizării limbilor minorităților naționale din România în spațiul public și evidențiază exemplele de bună practică a vieții medicale din trecutul conviețuirii interetnice din România. Cele prezentate pot servi drept inspirație pentru sistemul actual de sănătate.

Expoziția prezintă perioadele în care au existat mai multe crize sanitare. Evenimentele neplăcute au contribuit la descoperirea limbilor materne ale diferitelor comunități de pe teritoriul românesc.

De asemenea, un ghid de protecție împotriva ciumei, tipărit în 1530 pe teritoriul României, va fi expus în cadrul acesteia:

În cadrul expoziției sunt prezentate în detaliu perioadele de criză sanitară de-a lungul istoriei ce au contribuit la descoperirea limbilor materne ale diferitelor comunități ca vehicule de comunicare generatoare de încredere.

În rândul populației supuse unor reglementări de sănătate publică, adesea foarte drastice, utilizarea acestor limbi a fost esențială în coagularea și adoptarea unor comportamente adecvate situației.

Se prezintă un bogat patrimoniu interetnic începând cu primul ghid de protecție în fața ciumei tipărit pe teritoriul României în 1530.

Ca un arc peste timp, expoziția realizată de Departamentul pentru Relații Interetnice se încheie cu o trimitere la comunicarea multilingvă din România în contextul pandemiei generate de Covid-19.

Expoziția va putea fi vizitată până la data de 12 martie 2023, în sala Lapidarium. Programul va fi de miercuri până duminică, în intervalul orar 9:00 – 17:00, ultimul acces fiind la 16:15.

Afiș expoziție „Pandemiile și epidemiile trecutului – provocări de comunicare multilingvă”. Sursa foto: Facebook - Muzeul Național de Istorie a României
Afiș expoziție „Pandemiile și epidemiile trecutului – provocări de comunicare multilingvă”. Sursa foto: Facebook – Muzeul Național de Istorie a României

Te-ar mai putea interesa și:

Cookies