Ghid de donații și câteva scurtături folositoare prin București

05 apr. 2022
467 afișări
Ghid de donații și câteva scurtături folositoare prin București
Maria Coman: Ghid de donații și câteva scurtături folositoare prin București

Știu, pentru cei mai mulți dintre voi e posibil să pară ușor stupid ceea ce voi scrie acum, dar experiența mea personală din trecut, plus experiențele celor care fac acum voluntariat la Romexpo ne arată că de fapt nu e deloc stupid. E ok să nu donați nimic dacă nu simțiți că trebuie să o faceți, nu e o obligație, nu înseamnă că sunteți mai puțin empatici cu cei care au nevoie, pur și simplu nu înseamnă nimic. Poate ați făcut-o altă dată, poate aveți alt mod de a contribui sau pur și simplu poate vă sunt suficiente problemele voastre și nu mai găsiți energie să vă ocupați de ale altora, nu contează, e ok. Dar, dacă vă hotărăți să donați, e bine să țineți cont de următoarele lucruri: 

  1. Nu, să donezi nu înseamnă să pui în niște saci tot ce nu îți mai folosește prin casă. Nu puneți haine murdare (îngrozitor de murdare uneori), nu puneți lucruri rupte, nu puneți încălțăminte stricată. Cum vă imaginați că le-ar folosi cineva și de ce?
  2. Lenjeria folosită se aruncă, nu se donează. Am văzut nenumărat„e obiecte de lenjerie intimă în sacii pe care i-am tot sortat de-a lungul timpului, nu am reușit să înțeleg niciodată ce o fi în capul celor care pun lucrurile astea acolo. 
  3. Pantofii cu toc –  mai bine îi duceți la magazine de tip social XChange sau Taica Lazăr, nu îi puneți în sacii pentru refugiați, nici în sacii pentru copiii săraci din cine știe ce sat din fundul țării. Nu au ce să facă cu ei, SURPRIZĂ!! Nu se duc la discotecă, adesea nici n-au asfalt în curte. Bine, pantofi cu toc a donat și Elena Udrea la vremea ei, s -o fi gândit că așa  o să îmboldească fetele de la țară să își împlinească visul de a deveni ca ea. 
  4. Lucrurile bune pe care nu vreți să le aruncați, dar care nu se potrivesc donațiilor merg toate la magazinele despre care scriam mai sus. E doar un drum în plus. Dar și acolo duceți-le curate. E foarte posibil ca magazinele să nu aibă contracte cu spălătorii și nu o să expună haine jegoase, oricât ați crede voi că faceți ceva util. Nu e adevărat, doar vă faceți curat prin casă. 
  5. Când donați electrocasnice, nu donați cuptoare cu microunde pline de grăsime, frigidere nespălate sau care nu se închid, mașini de spălat din anii 80. Tot apar diverse anunțuri că e nevoie de câte un obiect sau altul, ei bine nu, nu e momentul să scăpați de televizorul TeleColor la care vă uitați la filme înainte de 1989 și nici de aragazul la care a făcut bunica cele mai bune sarmale imediat după revoluție. Oamenii care cer astfel de obiecte au nevoie de ajutor, vor să le folosească, nu să deschidă un muzeu de vechituri. De asemenea, și la altele –  farfurii, tacâmuri, nu e cazul să nu le spălați înainte să le duceți unde le duceți. 
  6. Nu donați mobilă plină de păr de pisici sau de câini, nu donați mobilier care e plin de gândaci (oh, da, se poate chiar și asta, sky is the limit în materie de donații mizerabile)
  7. Nu donați jucării stricate, rupte, cărți de colorat în care au mai rămas doar câteva planșe necolorate, cărți rupte. 
  8. Dacă donați haine în saci, ar fi minunat să îi și etichetați, faceți munca volumtarilor mult mai ușoară, iar dacă sunt și sortați pe vârste, sexe, anotimpuri, etc, e și mai bine.

Sunt convinsă că cei mai mulți dintre noi știu toate lucrurile astea, dar poate nu strică să le mai recapitulăm din când în când. Nu de alta, dar donațiile de obicei sunt utile și necesare, nu o bătaie de joc. Voluntari sunt destul de puțini, nu acum, când avem situația ucrainienilor, ci în general, când ne ocupăm oricine altcineva. 

Dacă vă hotărâți să donați la magazinele despre care povesteam, iată câteva contacte. E bine chiar să dați un telefon înainte, să aflați dacă nu există vreo regulă specială șamd 

  • La Taica Lazăr (pe colț, la Unirii) Strada Bibescu Vodă nr. 18, București 040152
  • Social XChange Crângași (atenție, nu mai primesc haine acum pentru Ucraina, dar puteți merge cu diverse și pentru români, magazinul e cumva sub pod, trebuie să fiți un pic atenți)
    • Intrare față: Calea Crângași, Nr. 3, Sector 6, București (Localizare, AICI )
    • Intrare spate: Strada Nicolae Filimon, Nr. 23, Sector 6, BucureștI
  • Social XChange Drumul TabereiIntrare: Aleea Lunca Cernei, nr. 6A, Sector 6, București
  • Bebe de București: Telefon: 0800.821.218, Email : [email protected]

Nota B365.ro:

Cookies