Ghid de conduită la Târgurile de Crăciun

08 dec. 2023
1010 Afișari
Ghid de conduită la Târgurile de Crăciun
Ghid de conduită la Târgurile de Crăciun

În primul rând, zăpada și cu mine nu. Știu că judec zăpada, dar fiecare om judecă ceva și, crede-mă, n-ai vrea să-mi fac rău judecându-te pe tine, așa că-mi zic mersi că judec zăpada. Mersi, Adi. Evident, îți dai seama, că judecata mea asupra zăpezii vine clar prin prisma unei proiecții deosebit de subiective pe care o fac asupra acestei forme de agregare a apei, cât de cretin să fiu să judec apa?, în sensul că mintea mea, de o șiretenie diavolească, îmi proiectează un super frig pe sufletul meu cald. La fel de cald ca și al tău, de altfel, dar chiar nu e rolul meu să te conving pe tine că sufletul tău e cald când eu nu pot, deocamdată, să mă conving nici pe mine că sufletul meu e cald. 

Eu nici n-am mulți adidași de zăpadă să pot să umblu, așa, încălțat variat pe unde am eu nevoie atunci când ninge. În fine, n-aș vrea să-ți dau prilejul să crezi că mă victimizez, așa că, uite, o să fiu sincer cu tine și o să-ți mărturisesc că am niște bocanci super impermeabili, albaștri, în care Moș Nicolae nu mi-a pus nimic pentru că sunt singur și nu mă vrea nimeni, nu mă iubește nimeni și, efectiv, din nefericire, se produce această minihoră între lipsa de iubire și nedăruirea din partea Moșului, în sensul că Moșul, când vede că nu te iubește nimeni, decide că, așa cum nu meriți iubire, nu meriți nici portocale în ghete. Mă c*c pe portocala ta, Nico! Uite ce m-am enervat, deși nu voiam, dar, sincer acum, dacă mă gândesc, portocaliul portocalei merge destul de bine cu maroul rahatului, mai ales dacă ai pune această instalație de portocală cu rahat într-un vast câmp de nea.

Ne-a mâncat în fund aseară, pe niște prieteni și pe mine să ne vedem în oraș. Asta în al doilea rând. La propunerea mea, am ales un loc aproape de Lizeanu unde mă aflu cu niște treabă. Eu am un câine care e superbă și bătrână și nu pot s-o las prea mult singură, că uită cui aparține, adică mie, dar nu pot s-o învinovățesc, că și eu uit deseori că Îi aparțin lui Dumnezeu și, de aici, rezultă o groază de probleme. În fine, treaba e că Bucureștiul e foarte super paralizat ca trafic când ninge. Pe Ștefan cel Mare, asta e și Șosea, nu doar Domnitor, nu că era bară la bară, se îmbinaseră barele între ele, ceea ce m-a pus în postura de a fi fost nevoit să mă duc pe jos 15 minute prin toată ciorofleaca aia superbă care se face pe jos, întrucât cu taxi aș fi făcut cel puțin jumătate de oră. Am mers ca pe ouă efectiv, ceea ce ai putea crede că îmi vine destul de ușor în calitate de homo, dar nu e chiar așa. Am ajuns.

În 2019 am ținut, pentru prima dată un curs de scriere creativă, iar prietenii cu care m-am văzut aseară au fost câțiva dintre participanții de la acel curs. Cu unii dintre ei nu m-am mai văzut de atunci, ceea ce a rezultat în depănarea unor amintiri. Și ce brad frumos s-a format din amintirile astea. S-a căzut nervos mult, s-a divorțat, s-a trecut prin boli și gânduri de sinucidere, s-a stat pe Netflix de priveghiul bunicii, au fost și nunți, s-a povestit despre o bunică cu demență și despre una care se preface că are pentru că îi place drama și cineva s-a bucurat că au venit pandemia și covidul, pentru că făcuse varicela chiar înainte să plece în vacanță și, cum s-a instaurat lock down-ul, a primit înapoi toți banii cheltuiți, de unde a rezultat cea mai sănătoasă concluzie ever: Dumnezeu mă iubește.

Pestriță e, Doamne, lumea asta în care suntem toți la fel! Înțeleg că oferta de Târguri de Crăciun din București anul acesta e la fel de pestriță, pentru toate gusturile, așa că poți să mergi și și dacă ești cea mai dulcică persoană din lume și dacă ești o acritură și dacă ai avut, ca mine, nouă ani mai dificili cu un potențial destul de mare de a te fi lăsat cu un gust amar și dacă 2023 te-a făcut la cap cu ou și cu oțet și dacă ești anost și n-ai deloc sare și piper. 

Sunt, așadar, trei târguri, unul în Piața Constituției, altul în Sectorul 6 care se numește West Side Christmas Market și altul în Sectorul 3 care se numește Laminor Winter Wonderland. Pentru că nu cred în valoarea discriminării decât la adresa mea, n-am fost la niciunul, dar înțeleg de pe net că cel din Piața Constituției are cel mai mare brad, cel din Sectorul 6 e foarte frumos, iar cel din Sectorul 3 are și o zonă uriașă de interior pentru cei cărora nu le tihnește zăpada. Nu cred că e cazul să intrăm în dezbateri cu privire la diversele interpretări pe care le are sintagma “la minor”, deși sunt sigur că toate târgurile au muzică.

Există o carte de o frumusețe inalterabilă, dar ale cărei învățăminte eșuez uneori să le pun în aplicare și care se numește “Curs de Miracole”. În cartea asta de 1600 de pagini, la un moment dat și în foarte puține cuvinte e adunată chintesența valorii comportamentale în cadrul conduitei umane. Cuvintele sunt următoarele: “Corecția nu e funcția mea!”. Alăturarea aceasta de Cuvinte, într-o lume în care avem tendința de a ne corecta permanent unii pe alții, mie mi se pare sfântă. Am remarcat pe mine însumi, persoană fizică, faptul că cu cât mi se pare mai mult că aș avea ceva de îndreptat la alții, cu cât deschid mai mult gura ca să îi corectez pe alții, cam pe atât am de îndreptat și de corectat, de fapt, la mine. Mai citește asta o dată. Mersi.

Prin urmare, ce pot să zic? Pot să-mi fac o recomandare de conduită mie și atât: Dragă Adrian, dacă vei merge la Târgurile de Crăciun sau în altă parte, stai lejer și lasă Iubirea să corecteze lumea, mai ales dacă dacă vei remarca la tine însuți oarecare tendințe de a o lua pe arătură. Mersi, Adi. Cu drag, Adi. Am deosebita șansă ca uneori, în viață, să pun și să fi pus în aplicare treaba asta cu necorectarea altora și atunci am remarcat o situație deosebit de remarcabilă și foarte atemporală: Nu e nevoie să fie Crăciun atunci ca să se nască Mântuitorul, atâta timp cât eu accept, în orice perioadă a anului, că ieslea în care acesta se poate naște e omul și om sunt și eu. Cum am criticat pe cineva, ieslea s-a făcut grajd. Evident că, prin această ultimă frază, nu vreau să jignesc nicio vacă, dar, oricum, nicio vacă întreagă la cap nu ar lua fraza asta personal.

În al treilea rând, la horoscop, doamna Baba Jolie pe care o ascult frecvent, pentru că e pozitivă în urări, mi-a zis că a încercat să aprindă lumânarea pentru a primi previziunile și n-a reușit decât a treia oară, de unde a tras concluzia că scorpionii sunt foarte obosiți. De obicei sunt foarte de acord cu dumneaei, dar, de data asta, o contrazic. Nu doar scorpionii, ci toată lumea e foarte obosită, mai ales din cauza oamenilor. Toată lumea e obosită. Punct. 

Având în vedere că se apropie clipa bilanțurilor, ca la fiecare final de an, pot spune, cu mâna pe inimă, nu pe cuțit, că cele mai mari realizări pentru mine în 2023 sunt că n-am murit sau că n-am omorât pe nimeni, dar anul nu e gata, să rămânem optimiști și răbdători, căci cu răbdarea trecem marea, iar, la urma urmei, citatul meu preferat din Cursul de Miracole e altul și sună așa: Doar cu răbdare nesfârșită obții rezultate imediate. Atât pentru astăzi, te pup pe Târgul Sufletului Tău, că tare frumos e. Adișorul Necorectorul.

Cookies