Ghid complet privind scoaterea petelor de vin (P)

30 sept. 2022
17 Afișari
Ghid complet privind scoaterea petelor de vin (P)

Mesele în familie și ieșirile la restaurant sunt de fiecare dată plăcute, însă de multe ori se pot solda cu o serie de pete persistente, inclusiv pe haine sau pe covor. Fața de masă nu face nici ea excepție, iar după un prânz sau o cină copioasă poate fi plină de pete de vin, ulei sau diverse sosuri. Petele de vin pot fi greu de scos, mai ales când acestea nu sunt curățate la timp și se imprimă în țesătură. Descoperiți în continuare metodele prin care puteți înlătura cu succes orice pată de vin.

Ce să faceți dacă nu puteți spăla materialul pătat la timp

La fel ca în cazul oricărei pete, vinul poate fi dificil de curățat dacă nu acționați la timp. Totuși, viața e imprevizibilă, iar hainele preferate se pot păta când sunteți la restaurant sau într-o vizită, ceea ce înseamnă că nu puteți să le spălați imediat. Chiar și când sunteți acasă, dacă aveți invitați, iar covorul sau fața de masă se pătează, nu aveți cum să lăsați totul deoparte pentru a vă ocupa de pete.

Atunci când observați că v-ați pătat cu vin, clătiți rapid zona pătată cu apă carbogazoasă sau sifon. Bulele din lichid pot îndepărta o parte din pată, împiedicând substanțele din vin să ajungă în profunzimea materialului. Puteți apela la acest truc oricând, pentru că inclusiv la restaurant aveți acces la o sticlă cu apă carbogazoasă. Ulterior, imediat ce aveți posibilitatea, puneți rufele pătate la mașină și spălați-le ca de obicei.

Spălați rufele la temperatura indicată pe etichetă, folosind un detergent care poate înlătura chiar și petele dificile. Puteți apela cu încredere la un detergent capsule precum Persil, care pătrunde în profunzimea țesăturii, fără a o deteriora, acționând eficient împotriva petelor greu de îndepărtat.

Trucuri din gospodărie pentru scoaterea petelor de vin

În cele ce urmează vă vom prezenta și alte soluții pe care le puteți folosi pentru a îndepărta petele de vin. Multe dintre ele sunt la îndemână, fiind produse la care aveți acces în gospodărie. Bineînțeles, ele pot fi utilizate înainte de spălarea propriu-zisă cu detergent, pentru că spălând rufele la mașină vă asigurați că pata iese din profunzimea țesăturii.

Fixativ pentru păr

Poate părea greu de crezut, însă fixativul e eficient nu doar pentru aranjarea părului, ci și când vine vorba de scoaterea petelor. Pulverizati pe pată fixativ, lăsați câteva momente, apoi ștergeți cu un șervețel alb. Puneți apoi haina pătată la mașină și spălați la temperatura corespunzătoare, în funcție de material.

Sare de masă

Sarea nu lipsește din bucătărie, așa că vă e la îndemână în cazul în care vă pătați, acționând ca agent de extragere a petei. O puteți folosi nu doar pentru haine, ci și pentru fața de masă sau pentru covor. Înainte de a pune sare, tamponați zona pătată cu un prosop alb de hârtie. Presărați sarea cu generozitate, până când pata se acoperă în totalitate. Sarea se va umezi inițial de la pată, după care va începe să se usuce și să o absoarbă, până când zona pătată va fi mult mai puțin vizibilă. Spălatul ulterior va fi mai simplu, odată ce ați folosit această metodă.

Detergent de vase și apă oxigenată

Amestecați detergent de vase cu apă oxigenată în părți egale, apoi turnați amestecul peste pata de vin și așteptați să acționeze. Metoda funcționează cel mai bine pe hainele de culoare deschisă, ideal albe, întrucât apa oxigenată acționează ca un înălbitor, ceea ce înseamnă că poate afecta culorile aprinse. Veți observa că pata începe să se estompeze la scurt timp după ce ați acoperit-o cu amestecul, moment în care puteți spăla haina sau fața de masă la mașină.

Bicarbonat de sodiu și apă

La fel ca sarea, bicarbonatul poate absorbi petele de vin, așa că îl puteți utiliza ca soluție de urgență, după ce ați tamponat ușor zona pătată cu un șervețel alb. Amestecați apă cu bicarbonat, până obțineți o pastă, apoi acoperiți zona pătată și lăsați așa până se usucă. Spălați la final cu apă caldă sau fierbinte. Puteți să folosiți această soluție inclusiv pentru covoare.

Oțet alb și detergent de rufe

Oțetul alb poate neutraliza pigmenții din vin, în special când este vorba despre vinul roșu. Turnați puțin oțet peste pată, lăsați câteva secunde, apoi frecați locul cu detergent lichid de rufe și clătiți cu apă fierbinte. Ar trebui ca în acest moment să observați că pata începe să se estompeze și apoi să dispară. Dacă nu a dispărut de tot, spălați din nou la mașină.

Apă clocotită

Este un truc pe care îl puteți aplica în cazul fețelor de masă, nefiind o variantă potrivită pentru hainele realizate din materiale delicate. Fierbeți apa într-un ibric, iar între timp așezați materialul pătat într-un castron sau într-un lighean, astfel încât să fie întins. Turnați apă clocotită pe pată, ținând ibricul la aproximativ 30 de centimetri deasupra și având grijă să nu vă stropiți.

Înălbitor de rufe

Este o soluție care poate fi utilizată pentru curățarea țesăturilor albe. Înmuiați materialul în înălbitor pentru aproximativ zece minute, apoi spălați bine, folosind apă cât mai caldă sau fierbinte. Țineți însă cont de faptul că soluțiile de înălbire sunt destul de puternice și pot afecta materialele delicate.

Metodele de mai sus, combinate cu detergentul de rufe, vă pot ajuta să redați frumusețea și strălucirea hainelor, a fețelor de masă sau a covoarelor. Uitați de stresul petelor de vin și bucurați-vă din plin de orice masă alături de cei dragi.

Cookies