Ghid ANPC pentru cumpărăturile de Crăciun | Atenție la mirosul și culoarea produselor alimentare, la etichetele hainelor și la jucăriile de tip slime

20 dec. 2021
204 Afișari
Ghid ANPC pentru cumpărăturile de Crăciun | Atenție la mirosul și culoarea produselor alimentare, la etichetele hainelor și la jucăriile de tip slime
Ghid ANPC pentru cumpărături de Crăciun. Mall, foto simbol. Credit: Unsplash

Dacă n-ați umblat în weekend prin tot Bucureștiul după cumpărături de Crăciun, e foarte probabil ca articolul acesta să vă găsească făcând lista cu toate care sunt de luat, de la carne în toate formele și până la cozonaci, de la jucării pentru copii și până la o bluzică pentru vreo prietenă, un fular pentru domnul (nu, nu scriem “pulover cu reni”). Pentru mai toate aceste situații, ANPC a făcut un ghid al cumpărăturilor de Crăciun.

În toiul nebuniei de făcut cumpărături de Crăciun, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a pornit o campanie de informare a cumpărătorilor prin care îi sfătuieşte pe consumatori cum să aleagă produsele, la ce să fie mai atenți ca de obicei și să  de ce anume să se ferească. 

Ghid ANPC pentru cumpărăturile alimentare de Crăciun

O serie de prime sfaturi din ghidul ANPC se referă la cumpărăturile alimentare .

  • Analizați culoarea şi mirosul produselor alimentare
  • Cumpărați doar din locuri autorizate. 
    • Riscuri: în cazul în care cumpărați din locuri neautorizate/improvizate, comerciantul nu are posibilitatea să asigure condiţiile optime de transport, depozitare şi comercializare şi nu poate elibera bon de casă cu care să se justifice tranzacţia comercială.
  • Observați modul în care sunt etichetate produsele din carne;
  • Evitați produsele preambalate din carne  care nu au etichetă și pe cele pe care nu este înscrisă data durabilităţii minimale ori depăşirea acesteia.

La ce să fim atenți când cumpărăm jucării de Crăciun. Sfaturile ANPC

Atunci când cumpărăm jucării, ANPC vorbește în ghidul său de cumpărături de Crăciun despre:

  • Atenție la jucăriile tip slime, care pot conține subtațe periculoase pentru copii.
  • Grijă la instrucţiunile de utilizare şi la avertismentele specifice, dar şi la grupa de vârstă potrivită; e important ca ambalajul să conțină toate specificațiile.

În ceea ce-i privește pe agenții economici, am observat şi jucării pe al căror ambalaj nu era înscrisă categoria de vârstă pentru care era permisă folosirea, ceea ce poate fi extrem de periculos”, spune președintele ANPC., Mihai Culeafă.

Ghid ANPC când cumpărăm haine și cosmetice de Crăciun

Și pentru cumpărăturile de haine, rujuri ori parfumuri ANPC are sfaturi:

  • Articolele textile trebuie să conţină eticheta pe care sunt menţionate compoziţia fibroasă, procentul în greutate al fiecărei fibre, dar şi instrucţiunile de întreţinere. 
  • Examinare atentă a etichetei şi a preţului şi pentru produsele cosmetice. Căutați  simbolul specific, PAO, unde este menţionată perioada după deschidere în care produsul poate fi folosit în siguranţă.

Preşedintele Autorităţii Naţionale Pentru Protecţia Consumatorilor declară că acest ghid ANPC al cumpărturilor de Crăciun este un răspuns la numeroasele sesizări primite în ultima perioadă din partea consumatorilor

Acestea sunt doar câteva dintre avertismentele menite să vă ţină la distanţă de orice soi de neplăceri, cu atât mai mult cu cât, de sărbători, cu toţii ne dorim să fim sănătoşi, alături de familie, nu într-un spital”, spune Mihai Culeafă.

Noi vă dorim succes la cumpărături de Crăciun. Și răbdare. Și nervi tari. Și, desigur, bani. Nu de alta, dar imediat vine și Revelionul.

Cookies