Am testat ghicitoarele în cafea, voce și cărți: Ce au ghicit și unde au dat-o în bară

de:
21 sept. 2012
794 afișări
Am testat ghicitoarele în cafea, voce și cărți: Ce au ghicit și unde au dat-o în bară

Pentru că nu pot să facă faţă de unii singuri problemelor, oamenii caută un suport moral. Şi nu-l găsesc nici în credinţă, nici în psihologi. Întrebările lor sunt unele la care un om normal nu poate răspunde. Caută pe cineva cu puteri care nu sunt din această lume ca să afle ce-i aşteaptă de la viaţă, iar ghicitoarele secolului XXI folosesc Internetul ca metodă principală de a-şi face publicitate. La un simplu search pe google, găseşti o grămadă de astfel de persoane. Unele-şi fac reclamă pe propriile site-uri, altele îşi dau datele pe anunţuri ori răspund la întrebările de pe forumuri despre astfel de persoane. Unele chiar răspund sub un alt nume, ca o clientă fidelă şi mulţumită de prestaţia ghicitoarei. Toate spun că-s cele mai bune, că nu mint, că-s hăruite şi, ca un detaliu care pare a atrage, „nu sunt de etnie romă”.

Preţurile se schimbă de la ghicitoare la ghicitoare. La anunţurile de pe Internet, încep de la 30 de lei şi ajung până la 100 de lei pentru o jumătate oră, maxim o oră de „ghicit viitorul”. Multe dintre astfel de consultaţii pot fi făcute direct prin telefon: ghicitul în cărţi şi apeluri la clarvăzătoare, care doar îţi aud vocea şi-ţi spun şi câţi copii vei avea, şi câte dezamăgiri în dragoste vor avea copiii copiiilor tăi. Ghicitul în cafea, în schimb, se poate face doar în prezenţa persoanei.

„Hăruitele” doamne profită de disperarea unor persoane şi le promit rezolvarea problemelor, în schimbul unor sume de bani. Forumurile sunt pline de potenţiali clienţi.

„ina64: Bună, fetelor; da, se poate să nu ai un barbat sortit. Eu am 46 de ani şi am fost singură toată viaţa, cum cunoşteam pe cineva şi ajungeam să vorbim despre căsătorie, se întâmpla ceva şi ne despărţeam. Am umblat ani de zile pe la toate bisericile şi mănăstirile, dar în zadar.
Acum m-am obisnuit sa fiu singură, altceva ma preocupă. De la un timp nimic nu-mi merge bine, am pierdut toţi banii pe care-i aveam, am intrat în datorii şi, deşi muncesc foarte mult, nu ştiu unde se duc banii, nu mai am spor şi asta de vreo 6 luni, exact de când m-am certat cu o anumită persoană.
Sunt foarte deprimată şi uneori am gânduri de sinucidere;merg duminicile la biserică, ţin post şi am acatiste date la multe biserici şi mănăstiri, dar simt că am ajuns la capatul puterilor, de aceea vă rugam să mă ajutaţi, cine cunoaşte o ghicitoare, o clarvazatoare, dar să fie bune, pentru că nu am bani de aruncat.”

„Pline de har”, vin cu răspunsurile şi rezolvarea la orice problemă.

„Bună, există întotdeauna soluţii. Cauta-ma pe ––-@yahoo şi îti explic ce ai de făcut”. Asta îi promite una dintre ghicitoare Inei cea deprimată. Şi nu este singura, zeci de astfel de femei vin în rezolvarea tuturor problemelor lumii.

Mie imi ghiceste in cafea o doamna, in Bucuresti. Dar doamna serioasa, nu aşa! Merg la ea acasa, sau vine la mine la serviciu, daca ne adunam doua-trei colege. Are vocabular frumos, se exprima clar, e corecta si sincera. Cunoaste semnele, le interpreteaza si le coreleaza cu intuitie… mie-mi place. Ghiceste cate o ora intreaga si nu cere mult. Dar te lasa masca de ce vede in ceasca aia.Mi-a zis femeia ca, daca sunt multumita de cum mi-a ghicit, sa spun si altora, pe internet. Asta si fac acuma, va las numarul ei: ––. Cred ca ea merita sa aiba cliente, ca nu e o impostoare, ca altele”.- mesajul acesta a apărut de câteva ori în această discuţie de pe un forum. Restul cititorilor au suspectat-o pe clienta care, nu doar că părea mai mult decât mulţumită de prestaţia ghicitoarei, ba chiar o promova asiguu, că ar fi însăşi „hăruita” ghicitoare în cafea.

Dacă analizăm sutele de anunţuri le ghicitoarelor de pe internet, vom vedea că fiecare doamnă se prezintă ca fiind foarte serioasă , ne arată adevărul şi ne rezolvă problemele. Am ales trei ghicitoare aleatoriu, care „citesc” în cafea, cărţi şi….voce. Toate moştenesc talentul, metoda fiecăreia este cea mai bună, toate ştiu că celelalte sunt escroace, doar ele pot, doar ele deţin adevărul. Iar dacă ar fi să le credem, cu puterile pe care spun că le au ar putea cuceri lumea. Cuceresc, însă, buzunarele oamenilor.

Clarvăzătoare Sorina: „Când aud vocea cuiva, am şi scanat-o, din primele minute. Ştiu totul despre persoană”

Cu asta se laudă Sorina, veche de 30 de ani în branşa ghicitoarelor. „Ăsta este jobul meu”, spune Sorina. Cere 55 de lei pentru 15 minute de ghicit viitorul. Metoda folosită este ghicitul în voce. Sorina spune că poate să-ţi spună totul despre trecut, prezent şi viitor dacă-ţi aude câteva secunde vocea. 

Dacă vă gândiţi că nimeni n-are putea crede în asta şi că n-ar scoate 55 de lei din buzunar, trebuie să ştiţi că Sorina spune că are peste 11.000 de clienţi, şi nu orice fel de persoane: „O grămadă de reprezentanţi ai Guvernului apelează la serviciile mele. Ei ne fac escroci la TV şi înroşesc telefonul la mine. Din ING am foarte mulţi, din staful lui Băse.” Locuitorii Capitalei sunt dintre cei mai fideli clienţi, ne mărturiseşte Simona: „Bucureşteni sună cu miile, vă zic. Foarte mulţi”, spune aceasta. 

„Mie-mi trebuie doar vocea omului, când văd persoana, deja se sperie, se gândesc că le cunosc gândurile. Am un har de la Dumnezeu, cu asta m-am născut. Eu văd pe o durată de 15 ani”, afirmă aceasta. 

Încă din primele minute în care am vorbit, Sorina mi-a spus că mi-a scanat vocea. Primul lucru pe care l-a aflat a fost că par mult mai tânără decât sunt şi că nu-mi arăt vârsta. Când află că am în jur de 20 de ani, rămâne un pic dezamăgită şi spune, după câteva fâstâceli, că par puştoaică.

Continuă cu sfaturi despre cum trebuie să fiu în dragoste, despre dat şi primit, toate generale, nimic ce ar putea să-mi sugereze că femeia chiar ştie ceva despre mine. 

„În momentul în care daţi, aşteptaţi şi să primiţi. Să vă deschideţi ochii astăzi, nu mâine. Uneori lăsaţi lucrurile ce trebuie rezolvate astăzi pe mâine. Să alegeţi pentru totdeauna. Înlăturaţi oamenii răi din viaţa dumneavoastră, rămâneţi doar cu cei buni. Sunteţi foarte puternică, trebuie doar să vreţi şi obţineţi orice”, cu astfel de sfaturi a întreţinut Sorina conversaţia 10 din cele 15 minute alocate „ghicirii” viitorului meu. 

Printre sfaturi motivaţionale, a încercat să presare şi câteva lucruri concrete. Discuţia a continuat cam aşa:

„- Eşti o persoană puternică şi te văd împlinită în carieră. Spune-mi, eşti vopsită spre blond şi ai ochii în două culoari, verzui-căprui, verzui-albăstrui?

– Nu-s blondă, brunetă. Şi am ochii verzi.

-Da.. Şi ce fel de ochelari porţi, de soare sau de vedere?

-Niciun fel.

-Aha..da..va fi ceva..

-În carieră, vor fi două promovări. Într-un anumit timp. Mă păcălesc la timp. Dar într-un timp, vor fi.

– Ai avut două mari supărări în viaţă?

-N-am avut..

-Ei, cum nu, două au fost. Şi dacă n-au fost, o să urmeze.

-Mai spune-mi, văd un apartament cu trei camere, cu un hol ceva în formă de L. Ce este acel L?

-Păi acum sunt într-un apartament cu trei camere, dar nu ştiu.. nu este nimic în formă de L.

– Mergi acolo de două luni, de doi ani?

– De două luni.

– Da, da. Ăsta-i loc norocos, vă spun. 

– Partenerul este mai mare cu 3 luni sau cu 3 ani decât dumneavoastră?

-Niciuna dintre variante.

-Aşa pare, nu-şi arată vârsta.

-Văd aici că urmează să faci un curs care te va ajuta foarte mult în viaţă. Să-l faci numaidecât. Până acum câte facultăţi ai făcut, trei cumva?

-Nu, una, încă-n curs.

-Înseamnă că urmează să mai faci două, plus cursul de care ţi-am zis. Să-l faci, te va ajuta enorm.”

Sorina vorbea întruna, fără să se gândească înainte de a spune ceva. Ai fi zis că spune o poezie învăţată pe de rost, nu părea a face niciun efort pentru „a-mi citi viaţa”. La un moment dat, s-a răzgândit cu privire la cum îmi merge-n dragoste. Iniţial, cu o voce tristă, probabil obişnuită cu drame adolescentine, mi-a spus că nu e bine deloc, că sufăr şi trebuie să mă schimb, să nu mai fiu atât de bună. Apoi, după ce mi-a pus câteva întrebări, şi-a schimbat complet opinia. Toate probleme se rezolvă, sunt probleme minore, aşa de bine-mi merge că există şi oportunitatea să mă căsătoresc curând.

La sfârşit, mi-a spus că voi avea o fată puternică şi foarte frumoasă. Cred că asta este replica cu care topeşte inima tuturor tinerelor care o sună. Măcar închizi telefonul entuziasmată, chiar dacă pentru entuziasmul acesta pe care ţi l-ar fi putut prezice oricine ai plătit 55 de lei.

Corina citeşte în cărţi: „Niciodată nu am greşit în ce am zis. Cărţile nu mint”

Corina stă în Bucureşti. A fost contabilă de meserie. Ghiceşte în cărţi de 20 de ani, dar abia acum două săptămâni şi-a pus anunţul şi s-a gândit că ar putea face asta ca o afacere. De când şi-a pus anunţul, o sună 15-20 de persoane zilnic şi o vizitează 2-3 pe zi. 50 de lei jumătate de oră, acesta este tariful. Majoritatea persoanelor care vin sunt fete tinere, care vor să-şi afle viitorul în dragoste. „Sunt multe cărora le zic: bă, tu cu ăsta n-ajungi nicăieri. Şi ele zic că-s eu nebună şi că n-am dreptate, că ele îl vor. Degeaba-l vrei tu, ăsta nu te ia nici de nevastă, nici de bărbat, de nimic”.

Corina lucrează cu nişte cărţi vechi de 20 de ani, de când s-a apucat, cărţi normale, dar şi cărţi normale noi. Are şi cărţi ungureşti, care au avantajul de a fi mai multe şi de a putea îmbogăţi povestea. Dar puterea nu stă în cărţi, zice Corina, „puterea stă în cel care le citeşte”. „Unii se apucă să-mi povestească. Eu nu-i las, nu mă interesează. Nu-i întreb nici cum îi cheamă, nimic. Şi se miră, păi doamnă, cum îmi ghiciţi aşa. Uite, ai să vezi, le răspund. Şi când văd că nu ştiu nici ce ochi au, dar le zic despre ei, atunci cred în puterea mea”, continuă aceasta..

Apoi, printre câteva ţigări fumate şi nepoţii care vin şi pleacă din bucătăria unde vorbim, îmi povesteşte câteva dintre experienţele ei.

Corina mi-a povestit care este procedeul ghicirii în cărţi. Bate cărţile, iar unele se întâmplă să sară. Alea-s foarte importante. Apoi le aşază în ordine şi începe să citească. „Eu am un obicei: îi spun omului din trecut, să prindă încredere, apoi trec la viitor. Şi nu zic lucruri banale, comune”. N-a încercat niciodată să meargă la alte ghicitoare în cărţi, dar ar vrea, deşi crede că o să se enerveze pentru neputinţa lor. A fost, în schimb, la o ghicitoare în cafea, o prietenă de-a ei. „Nu cred în cafea. În cafea ies gândurile. Şi dacă eu în momentul ăla mă gândesc că-s bogată şi am soţ şi o grămadă de copii, aia iese”.

Încearcă să-mi ghicească şi mie. Bate cărţile, le întinde şi începe să spună. 

„- O să fii trimisă cu serviciul în alt oraş. Să faci ceva, un articol, ceva, de acolo. Ţi se va întâmpla ceva rău în această deplasare”, este primul lucru pe care-l „citeşte”. După ce-i zic că nu prea este posibil, pentru că portalul la care lucrez este doar pentru Bucureşti, îmi spune că mai bine-mi citeşte despre o prietenă de-a mea, pentru a face o probă, pentru că la mine este posibil să nu iasă, deoarece am stat prea mult de vorbă înainte, iar ea nu trebuie să cunoască deloc persoana căreia îi citeşte.

Îmi spune să mă gândesc la o prietenă şi ea îmi va spune totul despre persoana respectivă. Zic şi făcut. Întinde din nou cărţile şi se apucă de poveste. Începe prin a spune că prietena mea depinde de cineva, nu este independentă.  „Probabil depinde de părinţi”, continuă ea. Confirm, spre fericirea doamnei. Dar mă gândesc, apoi, că la vârsta mea, am doar prietene care depind de părinţi, având în vedere că nu-s suficient de mature să-şi fi creat deja un viitor singure.

Continuă şi-mi zice despre relaţia amoroasă care scârţâie a prietenei mele. Care, ţin să precizez, este singură. O las pe doamnă să continue, curioasă fiind să văd cum abordează problema. „Băiatul cu care este a ieşit şifonat dintr-o relaţie anterioară. Azi este foarte iubitor, drăgăstos, mâine se schimbă complet. Este precum vremea. Să-i zici prietenei tale că n-ajunge nicăieri cu omul acesta”, continuă ghicitoarea.

„Prietena ta stă în casă cu o femeie, nu?”, mă întreabă Corina. Îi confirm. „Da, dar vrea să se mute, să facă o schimbare. Nu se înţelege deloc cu femeia asta. Din câte văd, se ceartă din cauza banilor. Aia n-are bani să-i dea la întreţinere”. Fata la care mă gândeam stă în cămin, nu intenţionează să se mute, problemele cu colega de cameră sunt inexistente. Iar de plata întreţinerii nu poate fi vorba, deoarece în cămin întreţinerea nu este plătită de studenţi.

Ghicitoare în cafea: „Cititul în cafea este o artă”

Adriana, din Bucureşti, citeşte în cafea tot pe 50 de lei. Dacă vrei să-ţi citească doar ţie, trebuie să te duci la ea. Dacă sunteţi „mai multe prietene” vine ea la voi. 

O altă ghicitoare în cafea îmi spune că, deşi multe se laudă pe net că nu-s de etnie romă, „de regulă, harul îl au ţigăncile. Româncele mai puţin”.

Mărturiseşte că nu poate spune în totalitate ce se va întâmpla cu o persoană. „Nu sunt Dumnezeu să ştiu tot. Nu pot să-i zic unei persoane vezi că maică-ta moare mâine. Că dacă-aş fi putut, aş fi ajuns mare, nu c-aşa. Aş fi rămas acolo, la Diaconescu, c-am fost de-atâtea ori la el. Ehh, foarte domn, domnul Diaconescu, mi-am luat un bănuţ frumos, m-a omenit”, continuă femeia.

De ce apelează oamenii la ghicitoare. Ce explicaţii dau psihologii

„Oamenii apelează la ghicitoare pentru că sunt dominaţi de incertitudine. Când au început să nu-şi mai controleze propria viaţă, să fie nesiguri pe ceea ce li se întamplă, pe ziua de astăzi, pe ziua de mâine, pe ei însăşi şi pe relaţiile pe care le au cu ceilalţi, oamenii au apelat la ghicitoare. Lipsa de suport afectiv ori emoţional, lipsa de afectivitate în relaţia cu partenerii este un alt motiv pentru care oamenii apelează la asemenea personaje. 

Noi, la nivelul conştientului colectiv, avem această capacitate de a investi ghicitoarea cu puteri magice, excepţionale. Ele nu au aceste puteri, modul în care noi le privim este greşit. E un acord al oamenilor de a spune că problemele se pot rezolva făcând un drum la ghicitoare. E mai uşor aşa, decât să le înfrunţi”, spune psihologul Hannibal Dumitraşcu.

 

Cookies