Gheorghiță este noul Moș Crăciun! Vaccinul ar putea ajunge în România între Crăciun și Anul Nou. Câte doze urmează să primim

15 dec. 2020
33 Afișari
Gheorghiță este noul Moș Crăciun! Vaccinul ar putea ajunge în România între Crăciun și Anul Nou. Câte doze urmează să primim

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare a transmis, marți, că primele vaccinuri împotriva COVID-19 ar putea fi administrate în România chiar de anul acesta, după ce 10.000 de doze ar trebui să intre în țară între Crăciun și Anul Nou.

„Dacă autorizația va fi eliberată în 23 decembrie, probabil că între Crăciun și Anul Nou vor fi livrate primele doze de vaccin în România și vom putea începe efectiv activitatea de vaccinare destinată în primul rând personalului medical din spitalele din linia întâi”, a explicat la Digi24 Valeriu Gheorghiță.

Vaccinarea va începe imediat după livrarea primelor doze

Acest lucru e va întâmpla imediat după livrare, chiar între Crăciun și anul nou, la o zi-două după ce vaccinurile ajung în țară, a mai spus acesta.

Gheorghiță spune că BioNTech și Pfizer vor trimite în România o tranșă inițială de până în 10.000 de doze de vaccinuri, cu care pot fi vaccinați 5.000 de angajați ai spitalelor, în condițiile în care e nevoie de două doze pentru imunizare.

„Este o tranșă simbolică, dacă vreți, care va fi distribuită în aceeași zi în toate cele 27 de țări membre ale UE, care fac parte din contractul încheiat de CE, însă din ianuarie vor fi livrate celelalte doze, atât cele din decembrie, cât și cele din ianuarie. Pentru ianuarie ar trebui să primim, după noul calendar de livrare, circa 600.000 de doze, care ajung pentru vaccinarea unui număr estimat de 300.000 de persoane. Ulterior, această cantitate crește de la o lună la alta”, a spus Gheorghiță.

Centre mari de vaccinare în București și în țară

Valeriu Gheorghiță a mai adăugat, luni, că în acest moment sunt evaluate centrele de vaccinare din țară, pentru a se asigura că nu apar probleme în lanțul de vaccinare.

El a spus că, deși a primit solictări ca aceste centre să fie amenajate inclusiv în cabinetele medicale, s-a mers pe ideea organizării unor centre mari, cu capacitate crescută de vacinare, pentru a nu fragmenta lanțul de distribuție și administrare a vaccinurilor.

În prima fază a campaniei de vaccinare, destinată personalului medical, vor fi organizate 350 de centre de vaccinare în spitale, dintre care 45 în București.

Cookies