GHEORGHE TURDA 65 – concert folcloric aniversar

de:
08 mart. 2013
47 afișări
GHEORGHE  TURDA  65  – concert folcloric aniversar

Duminică, 10 martie, de la 17.00, vă aşteptăm cu mic cu mare să sărbătorim cei 65 de ani de existență şi cei peste 45 de ani de activitate artistică ai celui mai iubit „pui de moroșan”, alături de colegi si prieteni, artişti de frunte ai muzicii populare româneşti: taragotistul Dumitru Fărcaş, Irina Loghin, Ştefania Rareş, Nicoleta Voica, Gheorghe Roşoga, Ionela Prodan, Ana Munteanu, Florentina si Petre Giurgi, Radu Ciordaş, Cornelia şi Lupu Rednic, Petrică Pană, Mandy Pană, Georgiana Pană, Theodor Pană, Antonio Furnari, Ioana Maria Ardelean, Paul Ananie, Georgiana Păduraru.
Invitat special este maestrul Constantin Arvinte, renumit dirijor şi orchestrator. Gazdele evenimentului vor fi Alina Pușcaș și poliinstrumentistul Gelu Voicu.
Cu acest prilej aniversar, va avea loc și lansarea celui mai recent compact disc al artistului Gheorghe Turda, editat de Casa de discuri Electrecord, album ce reunește cele mai cunoscute și valoroase piese din repertoriul său.

Parteneri media: Radio Antena Satelor, Radio Romania Actualităţi, Radio România Cultural şi televiziunea FAVORIT
Partener: ARCUB
Sponsori: ROMVAC si NIRO Investment

Gheorghe Turda s-a născut la data de 6 martie 1948 in Săpânţa, inima Maramureşului. Cântă încă din copilărie la vioară, pian şi vocal.
Interpretul a urmat cursurile Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj (1966-1973). Încă din anii studenției s-a impus ca interpret, prin calitățile vocale deosebite şi timbrul său pătrunzător, dar şi prin bogatul și valorosul repertoriu ales. A fost remarcat de Dumitru Fărcaş, dirijorul său de la ansamblul « Mărţişorul », sub bagheta căruia a activat in perioada 1966-1973 ca student la Cluj, de care-l leagă o prietenie sinceră şi durabilă.
Din 1973 este licențiat în muzică. După absolvire a devenit prim solist al ansamblului artistic „Rapsodia Română”, până la desființarea ansamblului în anul 1991. În acelaşi an,1991, a fost angajat la ministerul de interne, direcția pentru cultură, artă și sport. A devenit directorul ansamblului „Ciocârlia”, cu care a întreprins multe turnee în țară și peste hotare.
Începând din anul 1966, până în prezent, a colaborat cu majoritatea ansamblurilor artistice din țară: „Cindrelul”, „Junii Sibiului”, „Ciprian Porumbescu” (Suceava), „Mărțișorul” (Cluj-Napoca), „Doina” (al armatei), „Doina Carpaților”, „Doina Gorjului”, „Doina Banatului”, „Maramureșul” (Baia Mare), „Ciocârlia”, etc.

Gheorghe Turda a concertat în mai mult de 40 de ţări şi a participat la peste 80 de turnee. Pe lângă muzica de filon traditional a interpretat și arii din operă și operetă.

Pentru alte informaţii legate de stagiunea 2012-2013 a Orchestrelor şi Corurilor Radio vă rugăm să consultaţi site-ul orchestre.srr.ro.

Cookies