ARHIVA B365

George Copos, urmărit penal pentru plagiat. Gigă Popescu, audiat în dosar

Copos a fost pus sub acuzare pentru săvârșirea infracțiunilor de fals în declarații, participație improprie la abuz în serviciu și infracțiuni la legea dreptului de autor, dosarul fiind deschis ca urmare a unei plângeri depuse de Administrația Națională a Penitenciarelor, scrie Agerpres.

George Copos a fost audiat săptămâna trecută de procurori, iar fostul căpitan al echipei naționale de fotbal Gheorghe Popescu a fost chemat luni la Parchet pentru a fi audiat în calitate de martor.

Gheorghe Popescu și George Copos au stat în aceeași celulă de la Penitenciarul Rahova, ei fiind condamnați în dosarul transferurilor din fotbal.

În timpul detenției, George Copos a publicat patru cărți la Editura Niculescu — „Alianțe matrimoniale în politica principilor români din Țara Românească și Moldova în secolele XIV-XVI”, „Tășnadul medieval”, „Franciza vs management în industria hotelieră” și „Turismul — vector de interculturalitate”—, precum și o carte la Editura Meteor Press — „Turismul european durabil și provocările lui”. Tirajul acestor cărți a fost cumpărat integral de George Copos, oamenii săi apropiați ridicând volumele imediat după tipărire. După ce a fost eliberat condiționat din penitenciar, în aprilie 2015, George Copos a fost acuzat de plagiat.

Jurnalistul Cătălin Parfene a dezvăluit că tema lucrării sale de masterat — „Politica matrimonială a domnilor din Țara Românească și Moldova în secolele XIV-XVI”, realizată în 2005, este similară cu tema cărții scrise de Copos — „Alianțe matrimoniale în politica principilor români din Țara Românească și Moldova în secolele XIV-XVI”. Mai mult, cartea scrisă de Copos are o prefață semnată de profesorul Stelian Brezeanu, cel care a coordonat și lucrarea de masterat a lui Cătălin Parfene.

În fapt, din probele administrate până la acest moment, suspectul Copos Gheorghe, aflat în executarea unei pedepse privative de libertate de 4 ani închisoare, a elaborat lucrarea științifică — „Alianțe matrimoniale în politica principilor români din Țara Românească și Moldova (secolele XIV-XVI)”, București, Editura Niculescu, 2014, 119 pagini, pentru care a obținut acordarea a 30 de zile câștig, zile de care comisia de liberare condiționată întrunită la Penitenciarul București-Jilava a ținut cont cu ocazia analizării îndeplinirii criteriilor prevăzute de lege pentru aplicarea acestei instituții. La data de 29.09.2014, odată cu publicarea respectivei lucrări, suspectul și-a însușit fără drept, în parte, opera unui alt autor și a prezentat-o conducerii Penitenciarului București-Rahova ca o creație intelectuală proprie. De asemenea, la data de 10.09.2014, a semnat un angajament prin care a declarat în mod necorespunzător adevărului că în demersurile întocmirii lucrării științifice se obligă să respecte normele de bună conduită în cercetare științifică și inovare care interzic plagiatul„, se arată într-un comunicat remis luni de Parchetul Sector 1.

Gheorghe Popescu a ajuns, luni dimineaţa, la Parchetul Capitalei pentru a fi audiat ca martor. La sosire acesta a precizat că nu ştie în ce dosar a fost citat.

Am fost chemat în aceasă dimineaţă de procurori, nu ştiu în ce dosar. Vă voi da mai multe detalii la plecare, dacă voi putea„, a declarat acesta la intrarea în sediul Parchetului.

Fostul fotbalist a fost condamnat în martie 2014 la trei ani şi o lună de închisoare, în Dosarul Transferurilor. El a fost eliberat condiţionat în noeimbrie 2015, după ce a stat în spatele gratiilor 611 zile.

Omul de afaceri George Copos este acuzat de plagiat. Administrația Penitenciarelor a depus o pângere penală, la Judecătoria Sectorului 1 pe motiv că George Copos a fost eliberat condiționat pentru lucrarea considerată plagiată. Procurorii au început deja urmărirea penală în cazul său.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button