George Soros nu a pariat împotriva lirei sterline cu ocazia Brexit

de:
27 iun. 2016
0 Afișari
George Soros nu a pariat împotriva lirei sterline cu ocazia Brexit

La referendumul organizat la finele săptămânii trecute, 51,9% dintre alegătorii din Marea Britanie au votat în favoarea ieșirii din Uniunea Europeană, scrie Agerpres.

George Soros nu a speculat împotriva lirei și a susținut ca Marea Britanie să rămână în Uniunea Europeană. În realitate, George Soros a adoptat o poziție ‘long’ pe lira sterlină până la vot. Cu toate acestea, din cauza perspectivelor sumbre de pe piețele mondiale, George Soros a făcut profit de pe urma altor investiții„, a declarat, luni, purtătorul de cuvânt al omului de afaceri.

Înainte de referendumul de săptămâna trecută, George Soros a avertizat că un vot în favoarea Brexit ar duce la o depreciere a lirei sterline cu 15% și posibil chiar cu peste 20%. Vineri, după anunțarea rezultatului referendumului, lira sterlină s-a depreciat la un moment dat cu peste 10%, comparativ cu dolarul american, ajungând la 1,33 dolari pentru o liră, cea mai scăzută valoare din ultimii 31 de ani.

În 1992, Soros a făcut profit de un miliard de lire de pe urma pariurilor pe lira sterlină. Atunci Soros a utilizat fondul Quantum Fund pentru a paria că lira sterlină este supra-evaluată în raport cu marca germană. Speculațiile lui Soros au forțat Guvernul britanic John Major ca în data de 16 septembrie 1992, denumită popular „miercurea neagră” (Black Wednesday), să retragă lira sterlină din mecanismul European Exchange Rate Mechanism (ERM) pentru că nu a putut menține lira la nivelul convenit în limitele ERM.

Cookies