În București nu-s doar locuri, ci și povești: generațiile de florărese boldence riscă să dispară. În luna martie, oamenii dau iama în piețe sau magazine mari ca să ia flori pentru femeile importante din viața lor. Dar florăriile de la colțul străziilor din Micul Paris nu adăpostesc doar flori, ci și povești ale unor familii cu tradiții. Romii boldeni au fost primii florari din Capitală și au dat mai departe iubirea pentru flori de-a lungul mai multor generații.
Tarabele cu flori din București sau din zonele urbane de pe lângă Capitală au fost stabilite mai întâi de așa numiții romi boldeni. Aceștia au transmis de la generație la generație tradiția comerțului florilor, de la mame la fiice și mai ales de la soacre către nurori. Panorama a scris despre povestea florăriilor din comunitatea boldenilor și de temerile lor privind noile generații care se îndepărtează de meseria de florar.
Comunitatea florăreselor boldence din Buucrești este una strânsă, toți se cunosc între ei. Fiecare punct de vânzare este o afacere de familie care ține de mai multe generații, bazată pe relații strânse în familie.
Nu se cunosc exact originile boldenilor. Mai mulți spun variante diferite ale proveniențe lor. Potrivit unor etnografi, aceștia ar fi de descendență musulmană, ar fi foști musulmani turci care au fost botezațo creștinește. Dar romii boldeni spun alte povești. De la strabunici, romii boldeni au auzit de un sat Bold, de lângă Târgoviște, alte familii din comunitate spun de un sat de lângă Pitești.
Florica, o florăreasă boldeancă din București, a povestit, pentru Panorama că familia ei provine de undeva de lângă Ștefănești Ilfov. Deși nu știu cu exactitate locul de proveniență, ceva e cert, meseria lor de floarari de la o generație la alta. Florica a mai povestit cum știe de la părinți și bunici poveștile florarilor boldeni și cum au participat la mai multe evenimente importante în București. Florarii mergeau prin sate și luau flori de la oameni, pe care le vindeau mai departe pe străzile Bucureștiului. Era o relație mai apropaiată între comercianți decât este acum.
„Pe timpurile alea, vindeau flori cu coșuri, pe străzi așa. Pe străzile astea de exemplu cum e Mântuleasa, pe Caragiale, pe la Piața Galați. Umblau câte două-trei, pe stânga pe dreapta, fiecare aveau clienții lor. Ieșeau clientele la balcon, cucoanele, și le strigau : ‘Vezi că sunt acasă, florăreasă, urcă sus!’. Le luau flori cu brațele, nu cum se vinde acuma, trei fire, cinci fire. Nu, atunci se vindeau flori și își umpleau camerele de vaze cu flori. Pe urmă, după ce terminau pe străzi, se mai strângeau pe la Brătianu, la Universitate, pe la Piața Unirii, la Brâncoveanu acolo jos, își punea coșuri frumoase și vindeau flori. La Piața Rosetti aici, tot la fel, venea Regina Maria, o întâmpinau florăresele cu flori”, povestește Florica, pentru Panorama.
În ziua de azi, tradițiile riscă să dispară din cauza tehnologiei și mediului online, iar meseria de florăreasă în comunitățile de boldeni nu scapă. Tinerele boldence sunt influențate de ce văd pe rețelele de socializare și se îndepărtează de meșteșugul buchetelor de flori. Tinerii se orientează spre alte meserii, alte domenii și nu se mai implică în afacerea florăriilor.
În comunitatea romilor boldeni, meseria de florăreasă era dată mai departe mai ales de la soacră la noră. Fetele învățau arta buchetelor și puneau bazele propriului chioșc alături de soțul lor. Acum, preferințele fetelor în ceea ce privesc domeniile de activitate s-au scgimbat, orinetându-se spre unele mai renatbile financiar.
„Nu mai vrea la flori. TikTok-ul ăsta i-a zăpăcit. Face unghii acum. S-au și mutat de la mine. Cică sunt o soacră rea. Păi, eu am avut o soacră rea, nu mă bătea, da’ făceam de toate, făceam ce zicea“, spune și Tanti, pentru Panorama.
Afacerea de flori nu mai aduce așa de mult profit ca înainte, dar pasiunea le ține în viață meseria. Florăresele din București speră ca tradiția romilor boldeni să mai țină câteva generații. Acestea își aduc de mici copii la tarabele de flori ca să-i țină aproape de meserie și să nu-i tenteze alte activități. Un alt motiv ar fi faptul că această tradiție ține și familia unită. Afacerea florilor este un spațiu sigur pentru femeile boldence, acestea sunt respectate în comunitate și în afara ei, clienții le apreciază și devin fideli tarabelor lor.
„Nu renunț la flori, nu vreau să-mi supăr părinții. Noi ținem foarte mult la familie. Iar florile ne-au ajutat să nu ne îndepărtăm. Dacă tu faci altă meserie, dacă ești IT-ist de exemplu, ți se propun plecări în străinătate, e vorba de bani mulți și atunci se rupe o bucățică din familie. Dacă tu ai tendința să schimbi ceva, da, poți să o faci, nu știu, vinzi alte flori, dar tot aici să rămâi, tot pe baza asta, așa familia rămâne unită”, a spus Georgiana, pentru Panorama.
O problemă cu care se confruntă micile tarabe ale florăreselor este extinderea supermarketurilor în zonele mari ale orașului. Acolo, oamenii găsesc flori mai ieftine, nu mai frumoase , și tind să le aleagă pe acelea decât să mai stea la vorbă și negociere cu florăresele. Magazinele mari au și mai multă marfă, fiind cumpărate angro în cantități mult mai mari.