Gen.(r) Nicolae Ciucă este premierul desemnat de Iohannis. „Aceasta criză a durat prea mult, iarna bate la ușă, prețurile la energie cresc. Este nevoie de un guvern cu puteri depline”

Gen.(r) Nicolae Ciucă este premierul desemnat de Iohannis. „Aceasta criză a durat prea mult, iarna bate la ușă, prețurile la energie cresc. Este nevoie de un guvern cu puteri depline”
Decizie finală: Premierul desemnat Nicolae Ciucă merge la sacrificiu, în Parlament, cu un guvern minoritar PNL-UDMR. Lista miniștrilor propuși

„Aceasta criză a durat deja prea mult. (…) Avem criza pandemică, avem o situație dramatică în spitale, iarna bate la ușă, prețurile la energie cresc și chiar dacă avem soluții pentru aceste chestiuni, este nevoie de un guvern cu puteri depline pentru a pune în practică soluții”, a motivat Iohannis nominalizarea generalului Nicolae Ciucă, senator PNL.

Șeful statului s-a declarat „foarte multumit și bucuros că PNL a venit cu o altă abordare”, că a votat in unanimitate propunerea ca Nicolae Ciucă să formeze guvernul, în locul liderului său Florin Cîțu.

Klaus Iohannis:

  • Tocmai am încheiat consultările cu formațiunile parlamentare pentru găsirea unei soluții guvernamentale.
  • Au fost considerabil mai bune decât ultimele discuții. Este nevoie de o soluție reală, acum criza politică trebuie să se încheie. Este nevoie de un guvern care să rezolve problemele care îi preocupă și pe români.
  • Trebuie să terminăm cu această criză de preocupări care țin doar de politicieni. Această criză a durat deja prea mult, este inadmisibil să continuăm în acest stil. Avem criza pandemică, avem o situație dramatică în spitale, iarna bate la ușă, prețurile la energie cresc și chiar dacă avem soluții pentru aceste chestiuni, este nevoie de un guvern cu puteri depline pentru a pune în practică soluții.
  • Am fost foarte mulțumit și bucuros că PNL a venit cu o nouă abordare, s-a votat acolo în unanimitate un candidat care mi-a fost propus în persoană domnului Nicolae Ciucă. Analizând întreaga situație, discuțiile și concluziile care se impun: am decis să-l desemnez drept candidat pe domnul Nicolae Ciucă.

Nicolae Ciucă:

  • Am înțeles încredințarea acestui mandat ca pe un gest de responsabilitate pe care trebuie să-l avem în aceste momente dificile pentru a putea depăși situația de criză în care ne aflăm, astfel încât cetățenii să poată să beneficieze de tot ce un guvern în deplinătate să ofere prin acțiunile și deciziile sale.
  • Vom negocia cu toate forțele responsabile ca într-o perioadă cât mai scurtă să reușim să alcătuim guvernul și ca guvernul propus să poate fi aprobat în Parlament.

Șeful statului a avut joi a doua rundă de consultări cu partidele parlamentare, după ce prima propunere de prim-ministrul, Dacian Cioloș, a fost respinsă miercuri în plenul Parlamentului.

Cine este Nicolae Ciucă

Generalul Ciucă a condus, din ianuarie 2015 până în octombrie 2019, Statul Major General. Înainte de perioada petrecută la conducerea Statului Major al Armatei, a fost locțiitorul șefului Statului Major, generalul de aviație Ștefan Dănilă. Ciucă a mai fost șef al Statului Major al Forțelor Terestre, iar între anii 2001 și 2004 a fost comandantul Batalionului 26 Infanterie (Scorpionii Roșii), cu care a participat la Misiunea Enduring Freedom I, Afganistan (2002-2003) și Antica Babilonia, Irak (2004).

Klaus Iohannis a prelungit în 2018 mandatul lui Nicolae Ciucă la conducerea Statului Major și a intrat în conflict cu premierul de atunci al PSD Viorica Dăncilă.

Odată cu nominalizarea pentru portofoliul Apărării, în 2019, Nicolae Ciucă a anunțat că va trece în rezervă pentru a respecta standardele NATO care cer ca Ministerul Apărării să fie condus de un civil.

În octombrie 2020, Nicolae Ciucă s-a înscris în PNL pentru a candida la alegerile parlamentare pentru un loc în Senat în Dolj. După demisia lui Ludovic Orban din decembrie 2020, el a preluat interimar conducerea guvernului.

Nicolae Ciucă ocupa în prezent funcția de ministru al apărării în guvernul Cîțu.

 

 

 

Tags: