Gen.(r) Nicolae Ciucă este premierul desemnat de Iohannis. „Aceasta criză a durat prea mult, iarna bate la ușă, prețurile la energie cresc. Este nevoie de un guvern cu puteri depline”

21 oct. 2021
315 Afișari
Gen.(r) Nicolae Ciucă este premierul desemnat de Iohannis. „Aceasta criză a durat prea mult, iarna bate la ușă, prețurile la energie cresc. Este nevoie de un guvern cu puteri depline”
Decizie finală: Premierul desemnat Nicolae Ciucă merge la sacrificiu, în Parlament, cu un guvern minoritar PNL-UDMR. Lista miniștrilor propuși

Klaus Iohannis l-a desemnat oficial pe generalul (r) Nicolae Ciucă să formeze Guvernul. Generalul a fost singura propunere de premier înaintată la consultările de la Palatul Cotroceni, de către PNL care dorește un guvern minoritar alături de UDMR. Șeful statului a susținut declarația de la Palatul Cotroceni alături de Nicolae Ciucă.

„Aceasta criză a durat deja prea mult. (…) Avem criza pandemică, avem o situație dramatică în spitale, iarna bate la ușă, prețurile la energie cresc și chiar dacă avem soluții pentru aceste chestiuni, este nevoie de un guvern cu puteri depline pentru a pune în practică soluții”, a motivat Iohannis nominalizarea generalului Nicolae Ciucă, senator PNL.

Șeful statului s-a declarat „foarte multumit și bucuros că PNL a venit cu o altă abordare”, că a votat in unanimitate propunerea ca Nicolae Ciucă să formeze guvernul, în locul liderului său Florin Cîțu.

Klaus Iohannis:

  • Tocmai am încheiat consultările cu formațiunile parlamentare pentru găsirea unei soluții guvernamentale.
  • Au fost considerabil mai bune decât ultimele discuții. Este nevoie de o soluție reală, acum criza politică trebuie să se încheie. Este nevoie de un guvern care să rezolve problemele care îi preocupă și pe români.
  • Trebuie să terminăm cu această criză de preocupări care țin doar de politicieni. Această criză a durat deja prea mult, este inadmisibil să continuăm în acest stil. Avem criza pandemică, avem o situație dramatică în spitale, iarna bate la ușă, prețurile la energie cresc și chiar dacă avem soluții pentru aceste chestiuni, este nevoie de un guvern cu puteri depline pentru a pune în practică soluții.
  • Am fost foarte mulțumit și bucuros că PNL a venit cu o nouă abordare, s-a votat acolo în unanimitate un candidat care mi-a fost propus în persoană domnului Nicolae Ciucă. Analizând întreaga situație, discuțiile și concluziile care se impun: am decis să-l desemnez drept candidat pe domnul Nicolae Ciucă.

Nicolae Ciucă:

  • Am înțeles încredințarea acestui mandat ca pe un gest de responsabilitate pe care trebuie să-l avem în aceste momente dificile pentru a putea depăși situația de criză în care ne aflăm, astfel încât cetățenii să poată să beneficieze de tot ce un guvern în deplinătate să ofere prin acțiunile și deciziile sale.
  • Vom negocia cu toate forțele responsabile ca într-o perioadă cât mai scurtă să reușim să alcătuim guvernul și ca guvernul propus să poate fi aprobat în Parlament.

Șeful statului a avut joi a doua rundă de consultări cu partidele parlamentare, după ce prima propunere de prim-ministrul, Dacian Cioloș, a fost respinsă miercuri în plenul Parlamentului.

Cine este Nicolae Ciucă

Generalul Ciucă a condus, din ianuarie 2015 până în octombrie 2019, Statul Major General. Înainte de perioada petrecută la conducerea Statului Major al Armatei, a fost locțiitorul șefului Statului Major, generalul de aviație Ștefan Dănilă. Ciucă a mai fost șef al Statului Major al Forțelor Terestre, iar între anii 2001 și 2004 a fost comandantul Batalionului 26 Infanterie (Scorpionii Roșii), cu care a participat la Misiunea Enduring Freedom I, Afganistan (2002-2003) și Antica Babilonia, Irak (2004).

Klaus Iohannis a prelungit în 2018 mandatul lui Nicolae Ciucă la conducerea Statului Major și a intrat în conflict cu premierul de atunci al PSD Viorica Dăncilă.

Odată cu nominalizarea pentru portofoliul Apărării, în 2019, Nicolae Ciucă a anunțat că va trece în rezervă pentru a respecta standardele NATO care cer ca Ministerul Apărării să fie condus de un civil.

În octombrie 2020, Nicolae Ciucă s-a înscris în PNL pentru a candida la alegerile parlamentare pentru un loc în Senat în Dolj. După demisia lui Ludovic Orban din decembrie 2020, el a preluat interimar conducerea guvernului.

Nicolae Ciucă ocupa în prezent funcția de ministru al apărării în guvernul Cîțu.

 

 

 

Tags:
Cookies