ȘTIRI

Generalul Neculai Bontic din Jandarmerie,acuzat că cerea mită colegilor pentru a-i lăsa să profeseze

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție au început urmărirea penală față de general maior Bontic Neculai, adjunct pentru logistică al Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, în sarcina căruia s-au reținut următoarele infracțiuni:

– abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, în formă continuată,
– 17 infracțiuni de luare de mită, 
– participație improprie la infracțiunea de delapidare, în formă continuată. 

Din Rezoluția de începere a urmăririi penale întocmită de procurori a rezultat faptul că, în perioada 2005 – 2012, bărbatul, în calitate de adjunct pentru logistică al Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, a pretins de la subordonații săi din unitățile din București și din țară bunuri estimate la peste 130.000 lei, pentru a-i proteja pe parcursul carierei profesionale.

De asemenea, învinuitul Bontic Neculai a impus subordonaților ca, în mod periodic, să alimenteze cu carburanți auto aflați în patrimoniul unităților de jandarmerie autoturismele personale ale învinuitului. De asemenea, acesta a cerut subordonaților săi ca, în timpul programului de lucru, să folosească bunurile și resursele aparținând unităților în care își desfășurau activitatea și să presteze diverse tipuri de servicii în folosul personal al învinuitului Bontic Neculai.
În această modalitate, Inspectoratul General al Jandarmeriei Române a fost prejudiciat cu suma de aproximativ 80.000 lei. 

Învinuitului i s-au adus la cunoștință acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală. 

Facem precizarea că începerea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Acesta nu este primul șef care cere favoruri personale angajaților, fostul director al Bibliotecii Metropolitane fiind demis în urma ilegalităților făcute, ilegalități printre care se numără și exploatarea subordonaților. Mai multe detalii despre acest caz, aici.


Recomandarile noastre


Parteneri

Știri – Gândul

Știri – CanCan.ro

Back to top button