GEMINIDELE-Misterioasa ploaie de meteoriţi provenind dintr-un asteroid, în acest weekend

de:
12 dec. 2014
0 Afișari
GEMINIDELE-Misterioasa ploaie de meteoriţi provenind dintr-un asteroid, în acest weekend

GEMINIDE-PLOAIE DE METEORIȚI. „Geminidele sunt preferatele mele, deoarece ele sfidează orice explicaţie”, a declarat într-un comunicat de presă Bill Cooke, astronom la NASA. Astronomii au identificat abia recent cauzele care stau la baza acestei ploi de meteoriţi, în ciuda faptului că au avut posibilitatea de a o observa şi studia încă din 1862, informează Mediafax.

Potrivit site-ului Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”, în noaptea de 13-14 decembrie, Pământul va trece printr-o zonă în care se află cantităţi mari de praf lăsate de asteroidul 3200 Phaeton. La contactul cu atmosfera particulele de praf se vor aprinde în gazul atmosferic, lăsând dâre luminoase pe cer – stelele căzătoare.

PLOAIE DE METEORIȚI, GEMINIDE. Majoritatea stelelor căzătoare din perioada 4-17 decembrie par să provină din constelaţia Gemini (Gemenii). Din acest motiv aceşti meteori se numesc Geminide.

Abia în 1983 satelitul IRAS, lansat de NASA, a contribuit la depistarea sursei misterioase a Geminidelor – un corp ceresc mic, teluric, denumit 3200 Phaeton. Cele mai multe ploi de meteoriţi se produc atunci când particulele lăsate în urmă de o cometă cad pe Pământ şi ard în armosfera terestră. Rezultatul acestui proces: apariţia „stelelor căzătoare”.

PLOAIE DE METEORIȚI, GEMINIDE. O ploaie de meteoriţi se produce atunci când un număr mare de stele căzătoare pot fi văzute într-un interval de timp foarte mic. În acest an, ploaia de meteoriţi Geminide va cuprinde între 60 şi 80 de stele căzătoare pe oră.

PLOAIE DE METEORIȚI, GEMINIDE. Dar, spre deosebire de ploile de meteoriţi obişnuite, 3200 Phantom nu este o cometă, ci un asteroid. Dintre cele 12 ploi de meteoriţi din 2014, aceasta va fi singura care va proveni dintr-un asteroid, potrivit American Meteor Society.

„Fiecare lucru nou pe care îl aflăm despre Geminide pare să adâncească şi mai mult misterul”, a declarat savantul american Bill Cooke.

Cookies