ARHIVA B365

GAZPROM reduce de marţi cu 10% livrările de gaze către România

Răzvan Nicolescu a anunţat luni că România va atinge la sfârşitul ciclului de injecţie o cantitate de aproape 2,8 miliarde de metri cubi de gaze stocate în depozitele subterane, cu un miliard de metri cubi mai mult decât ceea ce a ordonat Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), arată Adevărul.

Ministrul Energiei a mai spus că, prin măsurile luate de Guvern în luna aprilie, de a face sonde în câmpurile pe care nu aveau cadastru, producţia Romgaz şi Petrom este acum mai mare.

Comisia Europeană a convocat pentru mâine un grup responsabil de coordonarea în privinţa alimentării cu gaze.

Ministrul a spus că posibilitatea de ajuta Serbia, Bulgaria şi Ucraina este extrem de limitată, România putând ajuta Republica Moldova cu 14.000 de metri cubi/oră prin conectorul Iaşi-Ungheni.

CITEȘTE ȘI: Rusia reia LIVRĂRILE de gaze către România în parametri normali.Decizia, valabilă pentru 13-14 septembrie

Ministrul a afirmat că monitorizează situaţia la nivel naţional sau regional. Nicolescu a spus că a încercat să vorbească cu ambasadorul Rusiei la Bucureşti privitor la motivele reducerilor, dar acesta nu a fost disponibil.

Joi seara, compania naţională Transgaz a fost notificată de Dispeceratul de la Sofia că Gazprom va reduce livrările de gaze către România în următoarele trei zile, respectiv vineri, sâmbătă şi duminică. Chiar dacă oficialii Transgaz au cerut explicaţii gigantului Gazprom pentru această decizie, nu s-a primit niciun răspuns.

Astfel, livrările de gaze naturale de la Gazprom către România au fost reduse cu 5% vineri, acesta urmând să fie tăiate cu 9% şi cu 5% în zilele de sâmbătă, respectiv duminică. Sâmbătă dimineaţa însă, Dispeceratul de la Sofia a transmis Transgaz că livrările de gaze naturale de la Gazprom se vor efectua la parametrii normali în zilele de sâmbătă şi duminică, fără să precizeze motivul reducerii aplicate vineri şi fără să anunţe ce se va întâmpla de luni.

România consumă anual circa 12,5 miliarde metri cubi de gaze naturale şi produce aproximativ 11 miliarde metri cubi. Diferenţa este importată din Rusia, prin firme intermediare, la preţuri mai mari decât cele ale gazelor produse intern.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button