ARHIVA B365

Gaură de 47 milioane euro în bugetul Primăriei Capitalei din acest an

La începutul anului, la întocmirea bugetului, primarul general, Sorin Oprescu, spunea că primăria va încasa în 2011 venituri de 3,49 miliarde lei. La sfârşitul lunii octombrie însă, s-a constatat o gaură de 207,5 milioane lei la încasările din acest an. Suma va fi rectificată în minus în această lună. Dintre instituţiile finanţate de la bugetul local, cea mai mare pierdere o va suferi chiar Primăria Municipiului Bucureşti. Faţă de bugetul aprobat la începutul anului, primăria va rămâne fără 200 milioane lei, adică „un minus de 17% din care probabil o bună parte va trebui compensată prin amânarea unor plăţi în lunile ianuarie – februarie 2012, pentru ca serviciile publice, alltele decât energia termică – care este suprafinanţată – să nu sufere în perioada sărbătorilor de iarnă”, se precizează în proiectul de rectificare bugetară.

RADET este singura care iese câştigătoare la rectificare cu un plus de 37,10 milioane lei, bani care ar urma să vină de la bugetul de stat. Administraţia Străzilor nu pierde, dar nici nu câştigă nimic şi rămâne la acelaşi buget aprobat la începutul anului. Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale a reuşit să economisească în acest an 10,7 milioane lei, bani pe care îi va pierde la rectificare.

Bugetele instituţiilor de cultură şi artă, inclusiv cel al Bibliotecii Municipale au fost, de asemenea, rectificate în minus cu 1,42 milioane lei.

„Cauzele obiective ale acestei situatii sunt efectele crizei economice asupra tranzacţiilor imobiliare (scaderea veniturilor din impozitul pe tranzacţiile imobiliare), retrocedarea proprietăţilor imobiliare cu efect asupra reducerii fondului imobiliar şi implicit a veniturilor din chirii şi începerea vanzarii cabinetelor medicale in luna decembrie 2011. Veniturile aferente se vor încasa începând cu anul 2012, explică reprezentanţii Primăriei Capitalei.

Bugetul instituţiilor finanţate integral sau parţial din venituri proprii şi subvenţii va fi rectificat la venituri cu minus 100,09 milioane lei, iar la cheltuieli cu minus 101,45. Bugetul creditelor externe va fi şi el rectificat în minus cu 39,59 milioane lei, iar cel al fondurilor nerambursabile cu minus 1,213 milioane lei.

Per total, bugetul propriu consolidat al Municipiului Bucureşti se rectifică la venituri cu suma de – 304,61 milioane lei, iar la cheltuieli cu suma de 315,12 milioane lei.

Proiectul de rectificare bugetară va trebui aprobat de Consiliul General al Municipiului Bucureşti.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button