ESENTIAL

Gaudeamus, târgul tuturor. Mai puţin al amatorilor de literatură erotică FOTOGALERIE

Litera păstrează sufletul tânăr!”, răspunde domnul Cristescu, un “fost om de-al cifrelor” după cum s-a recomandat, la întrebarea de ce a venit la târg. Are două perechi de ochelari, pentru depărtare şi pentru aproape, pe care le schimbă tangenţial. Trebuie să vadă la distanţă, în zare standurile, dar şi de-aproape când mătură cu privirea titlurile scrise cu litere lucioase sau vreun text promoţional, tipărit mărunt, pe spatele cărţilor. N-are buget mare. Nu vrea să spună cât este dispus să cheltuiască la târg însă dă de înţeles că nu-i din categoria pensionarilor care n-au bani de medicamente. “Dacă găsesc ceva, bag mâna mai adânc în buzunar”, zice împăturind broşura cu harta târgului, din hârtie reciclată, grunzuroasă.

Harta o primeşte fiecare vizitator odată cu biletul şi este mai mult decât necesară, mai ales dacă vă aflaţi în căutarea unei anumite edituri. Sunt peste 400 de expozanţi împrăştiaţi pe 14.000 de metri pătraţi, în pavilionul central de la Romexpo. Principalele edituri se află jos, în mijloc, în timp ce restul, fie mai mici, fie de specialitate, sunt dipuse de jur-împrejur pe cele două niveluri ale uriaşei hale. Peste tot sunt promoţii, cărţi la pachet de “3+1”, pliante, fluturaşi frumos coloraţi şi promoteri. Sunt chiar şi „duşmani de-ai lui Gutenberg” care umblă cu gadgeturi ochioase şi promovează cărţile electronice. „Păi şi mirosul de carte unde-i?”, o apostrovează o doamnă între două vârste pe tânăra care-i povestea mecanic avantajele tehnologiei. “Şi opt euro abonamentul şi 15 milioane trăsnaia asta?”, continua femeia îndepărtându-se de tânăra care şi-a reluat textul de la capăt întorcându-se spre stânga, către un tânăr cu ochelari cu rame groase.

„Da’ literatura… mă-nţelegeţi… unde-i?”

De pe rafturile din standurile editurilor nu lipseşte aproape nimic. Sunt cărţi de colorat, cărţi serioase cu coperţi mai colorate decât cele de colorat, audiobook-uri, enciclopedii pentru toate vârstele, ceasloave bisericeşti sau cd-uri cu muzica clasică. La capitolul genuri, oferta aproape că acoperă cererea. Mai puţin şi cea venită din partea unui domn care căuta discret rafturile cu literatura „picantă”. “Fiţi amabilă, ceva în genul Marchizului de Sade găsesc la dumneavoastră?”, întreabă bărbatul, mai mult printre dinţi, o domnişoară brunetă, cu părul prins. „Noi nu ţinem literatură porno!”, răspunde înţepată ea, aranjâdu-şi discret decolteul ascuns de-un ecuson cât palma. Ar fi fost culmea. La cinci metri de stand, la alta editură, stăteau aranjate babilonic, pe-o suprafaţă impresionantă, câteva zeci de atlase biblice.

Până duminică inclusiv, la târgul Gaudeamus, vor avea loc peste 600 de lansări şi prezentări de carte, dezbateri şi mese rotunde şi expoziţii, se laudă organizatorii. Preţul unui bilet, de-o singură zi, este de 4 lei iar un abonament, valabil pe toată perioada târgului, costă 10 lei. Elevii, studenţii, profesorii şi pensionarii pot intra în schimb gratuit.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button