Gata, știm data! Valeriu Gheorghiță spune când se termină Apocalipsa COVID, citiți și notați în calendar

19 mai 2021
189 afișări
Gata, știm data! Valeriu Gheorghiță spune când se termină Apocalipsa COVID, citiți și notați în calendar

Valeriu Gheorghiță a făcut publică data când România va atinge pragul de imunitate colectivă. Potrivit coordonatorului campaniei de vaccinare, la 1 august se estimează că în jur de jumătate din populația României va fi imunizată, fie prin vaccinul anti-COVID, fie pentru că a trecut prin boală. De asemenea, oficialii speră ca până la finalul lunii august să fie 7 milioane de persoane vaccinate.

Șeful Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), medicul Valeriu Gheorghiță, a declarat marți că, potrivit estimărilor, țara noastră va atinge pragul de imunitate colectivă în luna august, procentul de 50% persoane imunizate fiind compus atât din cei vaccinați cât și din cei care au fost infectați cu SARS-CoV-2, potrivit Agerpres

Imunitatea colectivă va fi atinsă până la finalul verii, potrivit lui Valeriu Gheorghiță

Coordonatorul campaniei de vaccinare a ținut o conferință de presă marți în cadrul căreia a fost întrebat care sunt obiectivele pentru noi măsuri de relaxare și dacă eliminarea restricțiilor la nivel local depinde de gradul de vaccinare a populației.

„În ceea ce priveşte ţintele şi obiectivele de vaccinare, evident că ele se bazează în mod deosebit pe atingerea pragului de imunitate colectivă, imunitate de grup care să-şi aducă beneficiile în ceea ce priveşte controlul epidemiologic. Acesta este motivul pentru care ne dorim o amplificare a campaniei de vaccinare. Modelele se bazează, pe de-o parte, pe intenţia de vaccinare, pe de altă parte, pe ritmul de vaccinare, întotdeauna evaluat în ultimele două săptămâni, şi aici mă refer la doza I, pentru că aceasta este cea mai relevantă. De asemenea, pe datele care ţin de numărul de cazuri confirmate de infecţie cu SARS-CoV-2 şi procentul de suprapunere al persoanelor confirmate cu persoane care au fost vaccinate. Împreună se creează acel concept de imunitate colectivă care poate să fie de la 25-30-40 până la 50%”, a precizat Gheorghiță.

Potrivit estimărilor, mult așteptatul prag de imunitate colectivă va fi atins în luna august, spune dr. col. Valeriu Gheorghiță.

„Estimările noastre sunt că, undeva în august, la 1 august vom ajunge în prag de imunitate colectivă, cumulat, de circa 50%, ceea ce înseamnă vaccinare şi persoane care au trecut prin infecţia cu SARS-CoV-2”, a afirmat șeful CNCAV.

Care sunt țintele de vaccinare pentru lunile următoare

Potrivit lui Gheorghiță, autoritățile au stabilit și țintele de vaccinare până în luna august. Astfel, autoritățile estimează că vor exista 5 milioane de persoane imunizate până la finalul lunii mai, 6 milioane până la finalul lui iulie și 7 milioane de persoane vaccinate în luna august.

Deși coordonatorul campaniei de vaccinare din România susține că situația epidemiologică la nivel național este bună, acesta susține că este nevoie de consolidarea acestui „trend evolutiv favorabil”.

„Ţinând cont de estimarea, de evoluţia epidemiologică a numărului de cazuri, din fericire situaţia epidemiologică la nivel naţional este una bună, însă avem nevoie să consolidăm acest trend evolutiv favorabil şi să asigurăm acea predicţie pe termen lung, încât prin vaccinare, scăzând numărul persoanelor care sunt susceptibile la infecţie, să nu mai avem risc de recădere epidemiologică după ce relaxăm etapizat şi progresiv toate aceste restricţii”, a explicat Gheorghiţă.

Cookies