S-a aprobat funcționarea Muzeului Ororilor Comunismului. Problema e că n-are sediu

05 dec. 2020
35 Afișari
S-a aprobat funcționarea Muzeului Ororilor Comunismului. Problema e că n-are sediu

Povestea Muzeului Ororilor Comnismului în România este mai lungă. Iohannis a promulgat încă de anul trecut legea pentru organizarea și funcționarea muzeului și Guvernul avea patru luni să demareze proiectul. Cu toate acestea, Executivul a aprobat de abia vineri, o hotărâre privind realizarea acestei instituţii publice de importanţă naţională, în subordinea Ministerului Culturii. Inedit este faptul că încă nu are un sediu permanent. Inițial trebuia pus chiar în Palatul Parlamentului, ca în prezent să aibă sediul temporar în spaţiile din Biblioteca Naţională a României, până la identificarea unui spaţiu adecvat.

Potrivit unui comunicat transmis de minister, muzeul are ca obiectiv prezentarea realităţilor vieţii social-economice şi culturale din România în perioada 1945-1989, astfel încât publicul să fie informat corect cu privire la abuzurile, crimele, torturile asupra oponenţilor regimului comunist.

Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, susţine că acest muzeu va ajuta generaţiile care au trăit în comunism să depăşească „trauma colectivă” generată de realităţile acelor vremuri.

„Muzeul Ororilor Comunismului în România este cel de-al doilea muzeu care prinde contur în timpul mandatului meu de ministru al Culturii, după Muzeul Naţional Brătianu. (…) Suntem datori să cunoaştem istoria pentru că cine uită, riscă să o repete. Acest muzeu va ajuta generaţiile care au trăit în comunism să depăşească trauma colectivă prin expresii culturale ce pot oferi sentimentul de rezoluţie, fie mentală, fizică sau spirituală, faţă de existenţa cenuşie, de lipsa libertăţii şi a resurselor pentru un trai demn de dinainte de 1989. Aceste abuzuri sunt de neimaginat pentru generaţiile viitoare, care îmi doresc să devină mai conştiente de importanţa democraţiei”, a declarat Bogdan Gheorghiu, citat în comunicat.

Sediu temporar în Biblioteca Naţională a României

Actul normativ stabileşte activităţile specifice, structura administrativă, sediul temporar şi finanţarea instituţiei. Muzeul are sediul temporar în spaţiile din Biblioteca Naţională a României, până la identificarea unui spaţiu adecvat obiectului de activitate al muzeului, dar nu mai mult de 12 luni de la intrarea în vigoare a prezentei hotărâri.

Activitatea muzeului este finanţată din subvenţii acordate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii şi din venituri proprii provenite din activităţi specifice, donaţii şi sponsorizări.

Instituţia va avea un număr maxim de nouă posturi, iar salarizarea angajaţilor se face potrivit prevederilor legale aplicabile personalului contractual din unităţile bugetare de subordonare centrală.

În perioada comunistă, în România au murit 800.000 de oameni şi peste 3.000.000 au suferit în cele 44 de penitenciare şi 72 de lagăre de muncă forţată ale regimului totalitar, se mai arată în comunicatul Ministerului Culturii.

Legea pentru acest muzeu, promulgată de Iohannis încă din iulie 2019

Un muzeul al ororilor comunismului va fi deschis în Palatul Parlamentului. Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care prevede că Ministerul Culturii are patru luni la dispoziție pentru a demara toate procedurile pentru înființarea instituției.

Muzeul va fi finanțat atât de la bugetul de stat, cât și din venituri proprii, donaţii şi sponsorizări.

Potrivit legii, muzeul va reprezenta punctul central al unui proiect mai amplu denumit „traseul comunismului”. Mai exact, în Capitală, oamenii vor putea vizita Muzeul ororilor comuniste, dar şi alte clădiri cu relevanţă istorică. Iar la nivel naţional, traseul include o serie de clădiri în care au funcţionat instituţii sau închisori comuniste.

Cookies