Gata, e oficial: Nicolae Ciucă e premierul desemnat de Klaus Iohannis

22 nov. 2021
387 Afișari
Gata, e oficial: Nicolae Ciucă e premierul desemnat de Klaus Iohannis
Gata, e oficial: Nicolae Ciucă e premierul desemnat de Klaus Iohannis

După vreo 80 de zile de criză politică, după niște săptămâni de negocieri dure între PSD și PNL, Nicolae Ciucă a fost desemnat oficial premier de către președintele Klaus Iohannis.

De azi pe la prânz, Nicolae Ciucă este (din nou) premier desemnat. Președintele Klaus Iohannis i-a dat mandat să formeze un nou guvern. 

“Îl desemnez pe Nicolae Ciucă pentru a forma o echipă guvernamentală”, a spus președintele Iohannis, după consultările cu partidele şi formaţiunile parlamentare, consultări care au avut loc la Palatul Cotroceni.

La Cotroceni, PNL, PSD, UDMR și reprezentanții minorităților s-au dus împreună, după ce au terminat negocierile în weekend. 

Gata, e oficial: Nicolae Ciucă e premierul desemnat de Klaus Iohannis
Nicolae Ciucă, premier desemnat de Klaus Iohannis. Președintele: Am constatat că în Parlament s-a format o majoritate solidă, o majoritate din care fac parte PNL, PSD, UDMR și grupul minorităților

USR a refuzat să se mai ducă la discuții – “Aceste consultări sunt un simulacru”, a spus președintele USR, Dacian Cioloș

Lungul drum până la „Nicolae Ciucă, premier desemnat”

Două au fost hopurile pe care PSD, PNL și UDMR le-au avut de depășit de-a lungul săptămânilor de negocieri în care, deseori, tot ce era stabilit în dimineața unei zile pica până seara.

Prima chestiune spinoasă a fost între PNL și PSD și era legată de cel mai important aspect al unui Guvern format și susținut de două partide care, până mai ieri, erau în declarată dușmănie. Aceasta chestiune spinoasă pornea de la cea mai importantă întrebare: „De la ce partid va fi premierul?”

Zilele la rând, PSD a revendicat șefia Guvernul: „De fapt, noi am câștigat alegerile, suntem cel mai mare partid din Parlament, e firesc să dăm premierul”, au susținut social-democrații.

Liberalii, desigur, au insistat și ei. Până la urmă, a au bătut palma să conducă alternativ Guvernul. „Varianta rotativă” i s-a spus și asta presupune că, în primul an și jumătate, un un partid e la șefia Guvernului, iar după aceea vine rândul celuilalt.

Părea un subiect rezolvat, dar n-a fost, fiindcă a apărut următoarea întrebare complicată: „Cine va da primul prim-ministru, PNL sau PSD?”. Întrebare cu-atât mai complicată cu cât Florin Cîțu a insistat ca el să fie în continuare premier, lucru de neacceptat pentru PSD, care l-a demis prin moțiune de cenzură. După alte zile de negocieri și declarații de toate felurile, s-a răspuns la prima parte a întrebării: PNL va da primul prim-ministru. Rămăsese chestiunea spinoasă a numelui acestui premier.

Primul prim-ministru din „rotativa PNL-PSD”

Într-una dintre zilele săptămânii trecute, a reapărut în ecuație Nicolae Ciucă și toate părțile implicate în târguiala politică au fost de acord ca el să fie primul prim-ministru.

Deznodământul: de azi pe la prânz, Nicolae Ciucă este premierul desemnat de președintele Klaus Iohannis. A mai fost o dată în această situație, mai pe la mijlocul crizei politice, atunci a vrut să facă rost în Parlament de voturi pentru un Guvern minoritar PNL, dar nu a reușit și și-a depus mandatul.

 

 

 

Cookies