Teoretic, până la sfârșitul acestui an, ghenele din blocurile din București trebuie desființate, iar toboganele de pe scară trebuie înlocuite cu zone pentru colectare selectivă, în exteriorul imobilelor. Practic, ghenele de bloc din Capitală încă există și acum, în noiembrie, și încă nu este clar cine ar trebui să se ocupe de acest proces: primăriile de sector sau asociațiile de proprietari.
În anul 2015, Consiliul General al Municipiului București a adoptat strategia de salubrizare care prevede desființarea ghenelor tobogan din blocurile din Capitală până la sfârșitul anului 2024. Acest termen limită se aproape de final, iar situația nu pare să se rezolve.
În unele sectoare din București, administrațiile locale au amplasat în exteriorul blocurilor insule pentru colectarea selectivă, însă acestea nu funcționează. Până nu vor fi funcționale, ghenele din bloc nu pot fi închise, explică administratorii, potrivit Digi24.ro.
Deocamdată nu s-a început. Așteptăm cu nerăbdare pentru că e o procedură bună. Scăpăm și noi de mirosul și de mizeria din bloc. O să ducem muncă de lămurire cu locatari, o să facem ședințe și dacă nu vor să înțeleagă, până la urmă, încuiem ușile la ghenă. Și unde îl duce? Nu rămâne cu el în casă. Trebuie să vină și afară, a declarat un administrator de bloc pentru Digi24.
În strategia de salubrizare adoptată de CGMB nu scrie cine trebuie să se ocupe de schimbări și nici ce anume trebuie să facă mai departe. În unele sectoare din București, primăriile au trimis către asociațiile de proprietari înștiințări, lăsându-i pe aceștia să se ocupe de desființarea ghenelor tobogan din blocuri.
În prezent, primăriile de sector se pot alege cu o amendă între 30.000 și 50.000 de lei, dacă nu respectă strategia de salubrizare adoptată în urmă cu 10 ani. Nu există amenzi pentru asociațiile de proprietari care nu desființează ghenele din blocuri, însă Primăria Capitalei vrea ca din 2025 să dea o nouă hotărâre care să prevadă sancțiuni.