Gata cu plasticul în România. Guvernul interzice bețișoarele de urechi și alte produse de unică folosință. Sistem de colectare separată a PET-urilor la nivel național

25 aug. 2021
427 Afișari
Gata cu plasticul în România. Guvernul interzice bețișoarele de urechi și alte produse de unică folosință. Sistem de colectare separată a PET-urilor la nivel național
Gata cu plasticul în România. Guvernul interzice bețișoarele de urechi și alte produse de unică folosință. Sistem de colectare separată a PET-urilor la nivel național. Sursa foto: Unsplash

Începe războiul cu plasticul de unică folosință și în România. Guvernul pregătește în cursul zilei de miercuri o ordonanță de urgență ce va interzice comercializarea produselor din plastic de unică folosință, precum tacâmurile, paiele și ambalajele din polistiren. Mai mult, de la 1 ianuarie 2022 va fi introdus un sistem public de colectare a PET-urilor.

Gata cu plasticul folosit iresponsabil. Reprezentanții Guvernului vor discuta astăzi la Palatul Victoria introducerea în regim expres a unei ordonanțe de urgență ce va interzice imediat toate produsele plastic de unică folosință, cum ar fi spre exemplu paiele pentru băuturi, ambalajele de polistiren expandat sau tacâmurile, potrivit economedia.ro.

Plasticul de unică folosință va fi interzis, cu întârziere, în România

De această ordonanță vor fi scutite companiile care utilizează unele recipiente sau produse din plastic de unică folosință, precum paharele, însă acestea vor fi nevoite să pună un preț separat pe acestea și să plătească accize. Mai mult, autoritățile publice sunt obligate ca din prima zi a anului viitor să implementeze un sistem public pentru colectarea separată a PET-urilor.

Această măsură vine cu întârziere, deoarece directiva Uniunii Europene 2019/104 privind limitarea impactului lăsat de plasticul de unică folosință asupra mediului a fost adoptată încă de acum doi ani. Membrele UE trebuiau să se asigure până la data de 3 iulie a acestui an că unele produse din plastic de unică folosință nu mai sunt introduse pe piață în cadrul Uniunii Europene.

Ce produse din plastic vor fi interzise de pe piață

După intrarea în vigoare a acestei ordonanțe de urgență, următoarele categorii de produse din plastic de unică folosință vor fi interzise de la a mai fi introduse pe piață:

  • Bețișoare pentru urechi (cu excepția celor medicale)
  • Tacâmuri (furculițe, cuțite, linguri, bețișoare chinezești)
  • Farfurii.
  • Paie pentru băuturi (cu excepția celor medicale)
  • Agitatoare pentru băuturi
  • Bețe care se atașează baloanelor sau care sprijină baloane
  • Recipiente pentru alimente, fabricate din polistiren expandat, cum ar fi cutiile cu sau fără capac, utilizate pentru a conține produse alimentare care:

(a) sunt destinate consumului imediat, fie pe loc, fie la pachet;

(b) sunt de regulă consumate din recipient;

(c) sunt gata de consum fără a necesita o pregătire suplimentară precum gătirea, fierberea sau încălzirea, inclusiv recipiente pentru alimente utilizate pentru meniuri de tip fast food sau alte meniuri gata pentru consum imediat, cu excepția recipientelor pentru băuturi, a farfuriilor, a pachetelor și foliilor din material flexibil care conțin produsele alimentare.

  • Recipiente pentru băuturi fabricate din polistiren expandat, inclusiv dopurile și capacele acestora
  • Pahare pentru băuturi fabricate din polistiren expandat, inclusiv capacele acestora.

Ce alte metode vor fi introduse pentru a elimina plasticul de pe piață

Operatorii economici care comercializează produse de plastic de unică folosință vor avea obligația de a oferi consumatorilor alternative de produse reutilizabile, alternative corespunzătoare și durabile, pentru a se elimina plasticul treptat.

Dacă clienții vor alege totuși plasticul când vine vorba de ambalaje, aceștia vor plăti un preț de achiziție pentru ambalaje. Acest aspect va fi evidențiat pe documentele de vânzare de către comerciant, care va avea de asemenea obligația de a afișa costul acestor ambalaje la punctul de vânzare, pentru buna informare a clienților.

Aceste norme se vor aplica la următoarele produse:

  1. Pahare pentru băuturi, inclusiv capacele acestora.
  2. Recipiente pentru alimente, cum ar fi cutiile cu sau fără capac, utilizate pentru a conține produse alimentare care:

a) sunt destinate consumului imediat, fie pe loc, fie la pachet;

b) sunt de regulă consumate din recipient;

c) sunt gata de consum fără a necesita o pregătire suplimentară precum gătirea, fierberea sau încălzirea, inclusiv recipiente pentru alimente utilizate pentru meniuri de tip fast food sau alte meniuri gata pentru consum imediat, cu excepția recipientelor pentru băuturi, a farfuriilor, a pachetelor și foliilor din material flexibil care conțin produsele alimentare.

De pe 1 ianuarie 2022 se va introduce un sistem public de colectare a PET-urilor

De la începutul anului viitor, autoritățile locale vor fi obligate să continure „lupta” cu plasticul prin realizarea și gestionarea unui sistem public de colectare a PET-urilor pentru reciclare. Această prevedere se referă la sticlele pentru băuturi cu o capacitate mai mică de 3 litri, inclusiv dopurile și capacele acestora.

De la această regulă fac excepție sticlele din sticlă sau metal pentru băuturi cu dopuri, dar și capacele din plastic și sticlele pentru băuturi destinate unor scopuri medicale speciale.

Cookies