ESENTIALȘTIRI

Gata cu pensiile speciale pentru parlamentari. Klaus Iohanis a promulgat legea

Klaus Iohanis a semnat miercuri decretul privind promulgarea legii prin care sunt eliminate pensiile speciale ale parlamentarilor, anunțul a fost făcut de Administrația Prezidențială.

Pe 17 februarie s-a votat eliminarea pensiilor speciale pentru parlamentari de către Plenul reunit al Camerei Deputaților și al Senatului. Nici pensiile aflate în plată nu se vor mai acorda, potrivit proiectului adoptat.

Anunțul făcut de Administrația Prezidențială a venit după ce Renate Weber, Avocatul Poporului, a anunțat că nu a sesizat Curtea Constituțională pentru legea care elimină pensiile speciale ale parlamentarilor. A fost înaintată o petiție a Asociației Foștilor Parlamentari către Avocatul Poporului, în care se cerea sesizarea Curții Constituționale cu o excepție de neconstituționalitate.

Renate Weber a declarat pentru Digi24: „Nu am sesizat Curtea Constituțională. Termenul a expirat ieri. Nu am identificat niciun motiv de neconstituționalitate”.

Ce susține Asociația Foștilor Parlamentari?

Faptul că este „discriminatoriu” ca cei care aplică legea, precum magistrații, să primească pensii speciale, iar cei care „crează legea”, adică parlamentarii, să nu primească o indemnizație pentru limită de vârstă.

Asociația Foștilor Parlamentari mai susține că abrogarea acestui „drept”, „aruncă în derizoriu activitatea legislativă a parlamentarilor”. În petiție se mai arată: „Totodată, adoptarea acestui act legislativ aduce în discuție teoria drepturilor câștigate, fiind un drept conferit prin lege, la fel ca pensiile de serviciu ale magistraților”.

De asemenea, asociația susține că termenul de „pensie specială” discutat în diverse medii ale societății, este „manipulatoriu și menit a crea confuzie și repulsie” în rândul populației, potrivit Digi24.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button