ARHIVA B365

Garsoniere la 17.000 euro şi vile de 43.000 euro, la Târgul Naţional Imobiliar

Cei 87 de expozanţi prezenţi la Târgul Naţional Imobiliar (TNI) vin cu oferte care mai de care mai atrăgătoare pentru clienţi. Dacă în perioada de criză dezvoltatorii imobiliari mizau pe apartamente cu suprafeţe generoase, acum toţi se axează pe locuinţe mici şi ieftine, care pot fi achiziţionate prin programul Prima Casă şi care sunt, de altfel, cele mai căutate de cumpărători, în această perioadă.

Cele mai ieftine locuinţe vândute la TNI sunt garsonierele de 23 metri pătraţi utili, disponibile în cadrul unui bloc nou din complexul Studio Plus situat în Popeşti Leordeni. Aceste imobile, care se regăsesc în portofoliul agenţiei Nemar Real Estate Sud, se vând, în cadrul târgului, cu 17.000 euro, cu TVA inclus.

Tot în ansamblul rezidenţial Studio Plus poate fi achiziţionată, prin agenţia Sud Rezidenţial, o garsonieră de 24 mp utili. Locuinţa se vinde cu 18.000 euro şi este situată la demisol. Tot în Popeşti Leordeni, la acelaşi preţ, este disponibilă o garsonieră de 23 mp utili, situată în ansamblul Corvaris Residence 4.

O altă garsonieră ieftină este disponibilă, tot la demisol, în cadrul complexului Sud Residence 2, din Popeşti Leordeni. Locuinţa de 26 mp utili se vinde cu 19.000 euro, TVA inclus, iar preţul include şi locul de parcare.

Tot în cadrul TNI mai sunt disponibile garsoniere de 24 mp, la preţul de 19.500 euro, în ansamblul New Residence din Măgurele, dar şi garsoniere de 28 mp utili, situate la demisol, în ansamblul Militari Residence, care se vând cu 19.600 euro.

Cei care vor o locuinţă ieftină, care vine cu o ofertă la pachet, pot achiziţiona, la preţul de 21.000 euro, o garsonieră complet mobilată, situată în ansamblul Confort Urban din cartierul Rahova. O parte din mobilierul oferit de dezvoltator poate fi văzut în cadrul Târgului Naţional Imobiliar.

Printre cele mai ieftine apartamente cu două camere se numără unităţile de 46 mp, din Militari Residence, situate la mansardă. Aceste locuinţe se vând, în cadrul târgului imobiliar, la preţuri pornind de la 25.300 euro.

Cele mai ieftine apartamente cu trei camere disponibile în cadrul Târgului Naţional Imobiliar sunt cele din complexul rezidenţial Confort Urban Residence din Rahova. Preţurile acestor unităţi, care se vând mobilate, pornesc de la 46.900 euro, cu TVA inclus.

Cei care vor să se mute la casă, pot găsi, în cadrul târgului imobiliar, numeroase oferte de case şi vile noi, care se vând chiar şi la preţuri ce se încadrează în programul Prima Casă. Astfel, cea mai ieftină vilă din cadrul TNI costă 43.000 euro şi are o suprafaţă utilă de 79 mp utili. Locuinţa, situată în Popeşti Leordeni, într-un complex de 12 vile, dispune şi de un teren de 110 mp. La parterul casei se află livingul, bucătăria şi o baie de serviciu, iar la etaj se află dormitorul, un dressing şi o baie mai mare, iar podul casei poate fi amenajat pentru a suplimenta spaţiul de depozitare din casă. Deşi au scos la vânzare aceste case de doar două săptămâni, reprezentanţii agenţiei imobiliare Premier Service, care au în portofoliu acest mini-complex de vile, au declarat, pentru B365.ro, că au vândut deja cinci unităţi.

La polul opus, în topul celor mai scumpe locuinţe disponibile în cadrul TNI, se află o vilă din Sinaia, care costă 1,3 milioane euro.

Târgul Naţional Imobiliar se desfăşoară vineri şi sâmbătă, între orele 10.00 – 19.00, şi duminică, în intervalul orar 10.00 – 16.00, la Palatul Parlamentului. Intrarea la târg se taxează cu 5 lei de persoană, iar pensionarii au accesul liber.

Ce locuinţe caută bucureştenii

Dacă în anii de boom imobiliar bucureştenii preferau garsonierele şi apartamentele cu două camere, căutând, în special, locuinţe cu suprafeţe generoase, acum mulţi gândesc în perspectivă şi vor să achiziţioneze apartamente cu trei camere, care să corespundă, pe viitor, nevoilor familiilor lor. Potrivit unui studiu realizat de portalul imobiliar Imopedia.ro, aproximativ jumătate dintre bucureștenii aflați în căutarea unei locuințe sunt interesați de apartamente cu trei camere.

Acest comportament a putut fi observat pe piața din România începând cu anul 2009, când prețul locuințelor cu trei camere a scăzut semnificativ, ajungând foarte aproape de cel al apartamentelor cu două camere. Dacă în perioada de boom imobiliar cele mai căutate proprietăți erau garsonierele și apartamentele cu două camere, astăzi, la cinci ani de la izbucnirea crizei, românii profită de scăderea prețului și vor locuințe cu mai multe camere. Astfel, 43% dintre bucureștenii dornici de achiziția unui apartament caută proprietăți cu trei camere, în timp ce 35% iau în calcul un apartament cu două camere, iar 11% se gândesc la o garsonieră. Potrivit studiului, doar 9% dintre bucureșteni ar dori să se mute într-un apartament cu patru camere. În ceea ce privește prețul pe care bucureștenii ar fi dispuși să îl achite într-o tranzacție imobiliară, datele Imopedia.ro arată că acesta se încadrează în plafonul stabilit de Prima Casă, respectiv 60.000 euro. Aproximativ un sfert dintre potențialii cumpărători au bugete ce variază între 60.000 și 100.000 euro şi sub 10% dintre români ar plăti mai mult de 100.000 euro pentru o locuință în Capitală„, au explicat reprezentanţii Imopedia.ro.

Conform aceluiaşi studiu, numărul de camere este principalul criteriu de căutare a unei locuinţe, cu o pondere de 39%, urmat de preț, de care ţin cont 28% dintre cei care îşi caută o casă. Acum, doar 21% dintre români mai ţin cont de zonă atunci când îşi caută o locuinţă în Capitală, iar alţi 12% iau în calcul alte criterii.

În topul celor mai căutate zone rezidențiale din București se află cartierul Titan, urmat de cartierele Militari, Drumul Taberei, Berceni şi Bucureştii Noi.

În ultimii ani s-a schimbat şi atitudinea cumpărătorilor faţă de locuinţele noi, acestea câştigând tot mai mult teren în fața proprietăților situate în imobile vechi. Astfel, de la an la an, numărul celor dispuși să investească într-un apartament vechi este în scădere, potrivit ultimului studiu de piață realizat de Imopedia.ro.

Românii au început să vadă tot mai mult avantajele pe care le oferă o locuință nouă. Spun acest lucru deoarece numărul persoanelor interesate să se mute într-un imobil nou este în continuă creștere. Dacă în 2008, doar 3% dintre clienți aveau ca primă opțiune de căutare un apartament nou, în 2013 procentul a ajuns la 33%. Un alt factor care a dus la creșterea acestui procent este legat de prețul locuințelor noi. Dezvoltatorii imobiliari au înțeles că în această perioadă clienții sunt mult mai chibzuiți cu banii și au adus în piață oferte tentante, cu prețuri apropiate de cele ale locuințelor situate în imobile vechi„, a explicat Răzvan Muntean, manager general al portalului Imopedia.ro.

Potrivit oficialilor portalului imobiliar, dacă în anii de boom apartamentele se vindeau ca pâinea caldă, acum, numărul mare de oferte din piață îi determină pe bucureşteni să nu se mai grăbească să cumpere o locuinţă. Astfel, dacă înainte de 2008, un apartament scos la vânzare își găsea cumpărător în cel mult două luni, în această perioadă, un vânzător așteaptă, în medie, între șase și opt luni până reușește să încheie tranzacția imobiliară.

Răzvan Muntean a mai precizat, pentru B365.ro, că piaţa imobiliară autohtonă este dependentă de contextul economic şi politic şi că, în prezent, nu se pot face estimări nici măcar pentru următorul an. „Cuvântul de ordine în această perioadă este însănătoşirea pieţei imobiliare, în niciun caz relansare„, a punctat managerul general al portalului imobiliar.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button