„Garduriada” lui Vanghelie: acelaşi gard e de trei ori mai scump în Sectorul 5 decât în 4

de:
20 iul. 2011
0 Afișari

Potrivit anunţului publicat de ADP Sector 5 pe site-ul guvernamental de licitaţii, instituţia intenţionează să încheie un acord cadru, cu durata de patru ani, pentru furnizarea şi montarea de panouri de gard metalic din plasă bordurată.

Valoarea estimată a contractului variază între 1,48 – 5,95 milioane lei cu TVA (aprox. 354.000 – 1,42 milioane euro), bani ce urmează să fie plătiţi din bugetul Sectorului 5. Cantitatea minimă care ar putea fi cumpărată este de 24.000 m l de gard şi maxim 96.000 m l. „Cantităţile minime şi maxime pe care autoritatea contractantă le stabileşte iniţial in documentaţia de atribuire, şi ulterior in acordul-cadru, reprezintă estimări ale unor cantităţi care ar putea fi solicitate pe durata intregului acord-cadru şi nu cantităţile exacte care vor fi achiziţionate, in funcţie de necesităţile efective ale autorităţii contractante”, se menţionează în fişa de date a achiziţiei.

În condiţiile în care ADP Sector 5 ar cumpăra cantitatea maximă de gard la preţul menţionat în document, rezultă că instituţia ar plăti 62 de lei/ml. Prin comparaţie, Primăria Sectorului 4 s-a angajat să cumpere acelaşi tip de gard cu numai 23 de lei/mp, adică de aproape trei ori mai puţin.

„Dimensiunile panourilor vor fi de 2500 x 900 mm cu diametrul sârmei zincate de 5 mm. Plasa bordurată din sârmă zincată este montată pe un stâlp metalic din ţeavă rectangulara 40 x 30 x 3 mm. Partea superioară a panoului va fi protejată cu o platbandă de 20 x 3 mm, cu lungime de 2,5m. Stâlpii şi platbanda vor fi grunduite şi vopsite cu vopsea email de culoare neagră, stâlpii de susţinere vor fi fixaţi cu fundaţie de beton de 20/20 şi 50 adâncime”, se specifică în caietul de sarcini elaborat de ADP Sector 5.

Gard suficient pentru a înconjura Bucureştiul de două ori

Instituţia nu menţionează însă nimic despre amplasamentul viitorului gard metalic, prin fişa de date a achiziţiei stabilindu-se doar că „locaţiile vor fi indicate în comanda scrisă a beneficiarului”. Conform sursei citate, panourile de gard metalic vor avea o perioadă de garanţie de patru ani ce „începe cu data recepţiei efectuate după livrarea şi instalarea acestora la destinaţia finală”.

Ţinând cont de faptul că Bucureştiul are un perimetru de 53 de kilometri, la o arie de 228 de kilometri pătraţi reiese că Vanghelie vrea să cumpere gard cât să înconjoare de 1,8 ori tot oraşul.

Licitaţia deschisă urmează să se desfăşoare la sfârşitul lunii august, printre condiţiile impuse de ADP Sector 5 numărându-se şi faptul că firmele participante trebuie să facă dovada că au mai derulat un contract similar în ultimii trei ani.

În mandatul precedent, Vanghelie a mai cumpărat 32 km de gard în valoare de 3,2 milioane euro pentru protecţia străzilor din Sectorul 5. Şi la acea dată, preţul plătit de edilul Sectorului 5 era mai mare decât cel suportat de alte administraţii locale din Capitală. Atunci contractul a fost dat firmei ATC International Trading SRL.

Citeşte şi Piedone cumpără gard cât să înconjoare Bucureştiul de 11 ori. Primăria condusă de conservatorul Cristian Popescu Piedone a contractat 583 de kilometri de astfel de gard în ultimii doi ani şi jumătate.

Cookies