Garda de Mediu vrea să amendeze Primăria Capitalei pentru că nu are plan pentru combaterea poluării. Senzorii AerLive au atins cote maxime în weekend

26 feb. 2024
187 Afișari
Garda de Mediu vrea să amendeze Primăria Capitalei pentru că nu are plan pentru combaterea poluării. Senzorii AerLive au atins cote maxime în weekend
Garda de Mediu vrea să amendeze Primăria Capitalei pentru că nu are plan pentru combaterea poluării. Senzorii AerLive au atins cote maxime în weekend | Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Garda de Mediu vrea să amendeze Primăria Capitalei cu 100.000, fiind acuzată că nu realizează un plan de măsuri pentru a combate poluarea din București. Duminică, 25 februarie, senzorii AerLive au înregistrat un nivel foarte ridicat de poluare în mai multe zone din oraș.

Garda de Mediu vrea să amendeze Primăria Capitalei

Într-o intervenție la Digi24, Andrei Corlan, comisar șef la Garda Națională de Mediu, a transmis duminică, 25 februarie, că Primăria Capitalei amână realizarea unui plan prin care să combată poluarea de ani de zile.

Avem 3 zile de calm atmosferic, care nu e favorabil pentru dispersia poluanților. Agenția de mediu a trimis de 14 notificări primăriei Capitalei referitor la încărcarea concentrației aerului.

Poluarea aerului se resimte cel mai mult în Pipera și Giulești, acolo unde există un trafic intens.

Cauzele principale sunt constituite din trafic. Dacă ne uităm pe monitorizarea de la Agenția de Protecția Mediului, vedem că cel mai poluat aer îl avem în vestul Bucureștiului și în nord, zonele Pipera și Giulești. Știm cum e situația traficului din zona respectivă.

Garda de Mediu a stabilit 7 măsuri. PMB trebuia să realizeze un plan de măsuri urgente, cu efect în reducerea emisiilor de pulberi de suspensie generate de traficul rutier, cu precădere de traficul greu, inclusiv prin restricționarea traficului dacă sunt creșteri sau depășiri ale valorilor limită.

Andrei Corlan a mai spus că PMB va fi sancționată cu 100.000 de lei pentru că nu a realizat măsuri pentru combaterea poluării.

Singurul lucru pe care l-a făcut Primăria Capitalei a fost să obiecteze la măsurile pe care le-am impus. Probabil că PMB va avea sancțiune 100 de mii de lei din partea Gărzii Naționale de Mediu. Eu sunt sigur că PMB va primi săptămâna viitoare, probabil mâine, sancțiune pentru nerealizarea măsurilor.

Șeful Gărzii de Mediu a spus că, pe lângă trafic, o altă sursă de poluare este încălzirea locuințelor.

Potrivit AerLive, principalele cauze ale poluării atmosferice cu PM10 si PM 2,5 în București sunt:

  • traficul rutier (numărul tot mai mare de mașini existente în Capitală: 1,3 milioane înmatriculate în București în oct. 2017, plus mașinile care tranzitează orașul și cele înregistrate în alte localități. Estimativ, potrivit acestor date, un număr de peste 2 milioane de mașini se află zilnic pe străzile Capitalei),
  • poluarea generată de construcții și șantiere ce nu respectă normele de organizare a șantierelor (lipsa legislației pentru controlul acestor lucrări, autorizații date abuziv etc.)
  • lipsa din ce în ce mai acută a spațiilor verzi.

În această dimineață, 26 februarie, harta poluării a Bucureștiului a arătat așa:

Captură ecran: site-ul AerLive
Captură ecran: site-ul AerLive

Te-ar mai putea interesa și:

Cookies