Garda de Mediu face controale la primării și la firmele de salubritate după „criza gunoaielor” din Sectorul 1

07 iun. 2021
117 afișări
Garda de Mediu face controale la primării și la firmele de salubritate după „criza gunoaielor” din Sectorul 1

Garda Națională de Mediu a demarat o serie de controale la primăriile de sector din Capitală, precum și la firmele de salubritate cu care acestea se află sub contract, a anunțat comisarul-șef al Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu.

Garda de Mediu va efectua aceste controale după adevărata „criză” a gunoaielor din Sectorul 1 din ultimele zile, scandalul între primarul de sector, Clotilde Armand și compania de salubrizare Romprest, scandal în urma căruia cel mai bogat sector din București s-a umplut de saci de gunoi la fiecare colț de stradă. Armand a acuzat Romprest că taxează servicii care nu sunt prestate și a refuzat să mai plătească facturile, motiv pentru care compania de salubritate a sistat ridicarea deșeurilor. Drept urmare, primarul de sector a cerut instaurarea stării de alertă în sector, pentru a putea rezilia contractul cu Romprest și a semna un contract de prestare servicii cu o altă companie de salubrizare, potrivit G4media.

„Miroase groaznic”, a spus Octavian Berceanu după o plimbare prin sectorul 1

Șeful de la Garda Națională de Mediu, Octavian Berceanu a declarat că a mers în control în sectorul 1 și a observat că ploaia din ultimele zile a îmbibat gunoaiele abandonate. Din acestea a început să curgă lichid de fermentație, denumit levigat, care „miroase groaznic”, potrivit lui Berceanu.

„Ploaia a îmbibat deşeurile astea cu apă şi acum apa se evaporă. Miroase groaznic. Mai mult, se scurge lichid din aceste deşeuri, partea aceea de fermentaţie, de levigat, din ce în ce mai consistentă”, a declarat comisarul șef al Gărzii de Mediu.

Acesta a precizat și faptul că temperaturile scăzute din ultimele săptămâni au salvat locuitorii din zonă de un miros greu de suportat.

„Din experienţa practică, ce ne-a salvat pe noi, cetăţenii, sunt temperaturile care sunt neobişnuit de scăzute în această perioadă. Altfel, dacă am fi avut temperaturi de 29-32 de grade, era un disconfort puternic, pronunţat. Gunoaiele miros. Imaginaţi-vă că noaptea au fost 9-10 grade, deocamdată, altfel ar fi fost un dezastru”, a spus Berceanu.

Garda de Mediu speră să nu se producă un „precedent periculos”

De asemenea, Octavian Berceanu a anunțat și faptul că au fost demarate controale la primăriile de sector și la firmele de salubritate pentru „ca astfel de evenimente să nu se mai întâmple”. Oficialii Gărzii de Mediu speră să nu se „întâmple un precedent periculos”. Controalele se vor finaliza cel mai probabil marți, 8 iunie, iar verificarea realizată de reprezentanții Gărzii de Mediu „va fi baza controalelor celorlalte instituții ale statului”, în cazul în care vor fi depistate nereguli.

Cookies