Garda de Mediu a dat amenzi de 2.000.000 de lei în București

06 apr. 2021
162 Afișari
Garda de Mediu a dat amenzi de 2.000.000 de lei în București

Potrivit comunicatului publicat astăzi de Garda Națională de Mediu pe pagina de Facebook a instituției, aceste sancțiuni au fost acordate în urma controalelor realizate atât anul acesta, cât și anul trecut, în Capitală. Verificările au scos la iveală neconformități legate de nerealizarea Planului Integrat de Calitate a Aerului (PICA), lipsa constituirii și actualizării registrului spațiilor verzi, realizarea de construcții fără deținerea actelor de reglementare privind protecția mediului, tăieri neautorizate de arbori, respectiv nerealizarea măsurilor dispuse de comisarii Gărzii Naționale de Mediu (GNM) în timpul controalelor anterioare.

Vizate de aceste sancțiuni au fost Primăria Municipiului București, Primăriile de Sector, precum și operatorii de salubritate cu care primăriile respective au încheiat contracte pentru gestionarea și eliminarea deșeurilor.

Primăria Generală a Municipiului București a fost sancționată de Garda de Mediu cu 3 amenzi, însumând 115.000 lei, pentru nerealizarea Planului Integrat de Calitate a aerului și lipsa Registrului spațiilor verzi.

Primăria Sectorului 3, lider în topul amenzilor pe sectoare

Primăriile de sector au fost sancționate de Garda Națională de Mediu după cum urmează:

  • Primăria Sectorului 1 a primit patru amenzi, în valoare totală de 267.500 lei pentru nerealizarea măsurilor Planului Integrat de Calitate a Aerului (PICA) și pentru neîndeplinirea măsurilor de salubrizare impuse de Garda de Mediu. Mai mult, operatorul de servicii de salubritate care se află sub contract cu primăria de sector a fost amendat cu 100.000 lei pentru nerespectarea măsurilor de salubrizare impuse de GNM.
  • Primăria Sectorului 2 a primit trei amenzi, ce însumează 65.000 lei, pentru nerealizarea măsurilor PICA și neîndeplinirea măsurilor impuse de GNM. De asemenea, operatorul de salubritate cu care Primăria Sector 2 a încheiat contract de prestări servicii a primit trei sancțiuni, în valoare totală de 115.000 lei, pentru depozitarea deșeurilor în afara zonelor autorizate și pentru nerespectarea prevederilor autorizației de mediu.
  • Primăria Sectorului 3 conduce topul sancțiunilor încasate – a fost sancționată de Garda Națională de Mediu de nu mai puțin de șase ori, mai exact cu suma de 215.000 lei, pentru neîndeplinirea măsurilor PICA, realizarea de construcții fără autorizație de mediu, tăieri neautorizate de arbori și nerealizarea măsurilor impuse de GNM. De asemenea, compania de salubritate care operează în Sectorul 3 a primit nouă amenzi, în valoare totală de 595.000 lei, pentru funcționarea fără autorizație de mediu, cedarea deșeurilor la operatori economici neautorizați, lipsa prevenirii poluării atmosferei, nerespectarea prevederilor din autorizația de mediu și nerealizarea măsurilor impuse de Garda Națională de Mediu.
  • Primăria Sectorului 4 a primit trei amenzi, în valoare totală de 65.000 lei pentru nerealizarea măsurilor PICA, dar și pentru neîndeplinirea măsurilor de salubrizare impuse de GNM. Operatorul de salubritate care se află sub contract cu primăria de sector a fost amendat cu 100.000 de lei pentru nerespectarea normelor de salubrizare impuse de GNM.
  • Primăria Sectorului 5 a primit trei amenzi, în valoare totală de 65.000 lei pentru nerealizarea măsurilor PICA și pentru neîndeplinirea măsurilor de salubrizare impuse de GNM. De asmenea, operatorul care deservește acest sector a primit trei amenzi, în valoare totală de 210.000 lei, pentru nerealizarea măsurilor de salubrizare și funcționarea fără autorizație, neregulă pentru care a primit și o sancțiune complementară de sistare a activității.
  • În cele din urmă, Primăria Sectorului 6 a fost sacționată cu trei amenzi însumând 65.000 lei pentru nerealizarea măsurilor PICA, precum și pentru neîndeplinirea măsurilor de salubrizare impuse de GNM.

Adunate, toate sancțiunile aplicate de comisarii Gărzii Naționale de Mediu, în perioada 2020-2021, însumează nu mai puțin de 1.977.000 lei.

Potrivit comunicatului, instituția va continua acțiunile de control privind verificarea modului în care administrațiile publice locale și operatorii de salubritate respectă măsurile impuse.

Potrivit șefului Gărzii de Mediu, Capitala este un oraș care „importă, produce și exportă poluare”

Octavian Berceanu, șeful Gărzii de Mediu, a acuzat săptămâna aceasta statul român și autoritățile locale de lipsă de reacție în fața poluării din ce în ce mai accentuate care se înregistrează atât în Capitală, cât și în jurul acesteia. Acesta a explicat în cadrul emisiunii realizate de Cătălin Știrbelea la Europa FM modul în care este realizată o formă de „crimă organizată” în materie de poluare chiar la marginea Capitalei, în localitatea Sintești:

”Avem o formă de crimă organizată, asta este clar, pe care statul român, până acum, și autoritățile locale, au tolerat-o, pot să zic. Altfel nu pot explica. Respectiv, vin camioane cu deșeuri, cu cabluri, cu anvelope, cu alte deșeuri care ajung acolo, deșeuri care conțin și fracții metalice, asta e important de știut. Materialele respetive sunt incinerate și se extrage fracția metalică. Pe de altă parte, se depozitează ilegal și deșeuri în zona respectivă.” potrivit șefului Gărzii de Mediu.

Mai mult, acesta a precizat faptul că numărul surselor de poluare este extrem de ridicat, că nu este vorba doar despre poluatorii care au fost mediatizați în online. Acești poluatori, mici, medii și foarte mari fac Bucureștiul să „importe, producă și să exporte poluare”

Cookies