Garanţii de o sută de mii de euro pentru depozitele bancare

de:
25 oct. 2010
0 Afișari
Garanţii de o sută de mii de euro pentru depozitele bancare

Măsurile au fost agreate în cadrul discuţiilor cu Fondul Monetar Internaţional încă de anul trecut, fiind considerate ca necesare pentru întărirea stabilităţii sistemului bancar, prin creşterea încrederii populaţiei. Pe plan european, discuţiile privind unificarea plafonului de garantare la nivelul de 100.000 de euro au pornit din toamna lui 2008, când turbulenţele de pe pieţele financiare au indus panica în rândul deponenţilor.

Conform ultimelor date publicate de Banca Naţională a României (BNR), bucureştenii persoane fizice şi juridice aveau în total în bănci, la sfârşitul lunii august a acestui an, aproximativ 94,4 miliarde de lei, în creştere cu patru procente faţă de intervalul similar al anului precedent. Economiile păstrate în lei reprezintă 52% din total, respectiv 48,7 miliarde lei, în timp ce depozitele şi conturile active în valută deschise la instituţiile financiare din Bucureşti reprezintă 48% din total, adică 45,7 miliarde de lei.

Totodată, din conducerea Fondului de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar (FGDSB), instituţia care garantează sumele deponenţilor, nu vor mai putea să facă parte bancherii. Prevederile figurează într-un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea Ordonanţei Guvernului 39/1996 privind înfiinţarea şi funcţionarea FGDSB. În prezent, din Consiliul de Administraţie al Fondului de Garantare a Depozitelor fac parte reprezentanţi ai BNR, ai Asociaţiei Române a Băncilor, ai Ministerului de Finanţe şi ai Ministerului de Justiţie.

Cookies