Gara de Nord din București va fi modernizată. Nu doar clădirile vor fi reabilitate, ci și peroanele

29 dec. 2022
5049 Afișari
Gara de Nord din București va fi modernizată. Nu doar clădirile vor fi reabilitate, ci și peroanele
Gara de Nord din București va fi modernizată. Nu doar clădirile vor fi reabilitate, ci și peroanele

În cadrul ultimei ședințe de Guvern din anul 2022, a fost aprobată prima etapă a proiectului de modernizare pentru Gara de Nord din București. Investiția ce va fi făcută are o valoare de peste 630 de milioane de lei.

Gara de Nord din București va fi modernizată

În cadrul ședinței de Guvern ce a avut loc în data de 28 decembrie 2022 au fost aprobați indicatorii tehnico-economici pentru realizarea mai multor obiective de investiți în ceea ce privește Gara de Nord din București. Astfel că, CFR Infrastructură va realiza următoarele lucrări de:

  • Modernizare,
  • Consolidare,
  • Reabilitare.

Valoarea totală la care se ridică această investiție este de 631.543 milioane lei (TVA inclus), conform Economedia.ro.

Principalul scop pentru care aceste lucrări vor fi realizate este de îmbunătăți condițiile de exploatare a stației Gara de Nord din București. Astfel că, după realizarea lucrărilor, stația va respecta normele de exploatare românești, internaționale și europene.

Studiul de fezabilitate a fost deja realizat

Modernizarea uneia dintre cele mai cunoscute și importate gări din România ar pute fi lansată în licitație publică la începutul anului 2023. Șeful CFR Infrastructură a declarat următoarele:

Studiul de fezabilitate a fost fazat pentru Gara de Nord în Faza 1 și Faza 2, ca să lansăm proiectare cu execuție. Și noi vrem să lansăm în acest an Faza 1 și Faza 2. Faza 1 înseamnă partea de clădire. Fiind și monument istoric, am avut nevoie de avizul Ministerului Culturii.

Am obținut toate avizele, iar săptămâna asta, mai precis joi sau vineri, regionala București va intra cu acest proiect în Consiliul Tehnico-Economic, urmând ca săptămâna viitoare să intre în Consiliul Tehnico-Economic al nostru, al companiei, urmând apoi toți pașii, normal: Consiliul de Administrație, avizul MT interministerial și Hotărâre de Guvern. Avem finanțare asigurată.

Sper că putem să lansăm, să avem o dată de depunere a ofertelor în acest an pentru gara din București. Avem asigurată finanțarea pentru faza 1 și faza 2. Noi asta vom scoate la licitație: proiectare cu execuție, undeva la 100 și ceva milioane de euro.

Obiectivul de investiții aprobat ieri de Guvern cuprinde următoarele:

  • Stația CFR București Nord Grupa A,
  • O parte din dispozitivul de linii,
  • Peroanele,
  • Clădirea de călători,
  • Complexul de construcții de alcătuiește terminalul de transport.

Contractul pentru realizarea studiului de fezabilitate a fost semnat în anul 2019. Acesta a fost realizat de către firma de proiectare Consis Proiect în 6,6 luni și a constat 11 milioane de lei.

Cookies