Gangnam Pocha în București. Gheare de pui la 50 de lei, țuică cu bere și alte delicatese Sud Coreene

02 dec. 2022
4954 Afișari
Gangnam Pocha în București. Gheare de pui la 50 de lei, țuică cu bere și alte delicatese Sud Coreene

Salutare și bun venit la Mănânc pentru tine. Gangnam Pocha… Deci, astăzi e despre cultura gastronomică sud coreeană, care-și face ușor-ușor loc în peisajul nostru local de băgat la maț. E 2 decembrie, lumea sătulă până-n gât de cârnățăraie, fasole și certuri interminabile la masa festivă cu tricolor inclus, deci puțină diversitate în bucate cade la fix.

Care-i faza cu Pocha și Gangnam

Carevasăzică, locul ăsta nou, deschis de o lună-două, se numește Gangnam Pocha și se află, spre disperarea mea, (prea) în Centrul Vechi al Bucureștilor, pe strada Lipscani nr.6. În limba coreeana, Gangnam înseamnă „la sud de râu”, cu referire la râul Han (mă rog, e mai mult un fluviu), cel care desparte, de fapt, Coreea de Sud de Coreea de Nord. Tot Gangnam se numește și cel mai fancy-trendy district din Seul, izvor de inspirație pentru celebra piesă Gangnam Style.

Pe de altă parte, „pocha” vine de la cort de street-food sud-coreean, de obicei pe roți sau sub formă de stand, unde se vinde „comfort food” și street food coreean, printre care și Dakbal, faimoasele gheare de pui picante, cel mai consumat fel de mâncare din toate timpurile, o adevărată delicatesă sud-coreeană. La Pocha, mâncarea este ieftină sau foarte accesibilă, rapidă și extrem de gustoasă. Așa s-a dus vorba în sat despre Gangnam Pocha, că e ce trebuie, că original, că e gustos. Și m-am panicat. Zic să sun pentru rezervare, cine știe, poate nu prind masă, FOMO, astea.

– Alo, Gangnam? Bună ziua. Aș dori să rezerv o masă la dvs.

– Bună ziua. Veniți liniștit. Avem destule.

Chiar sunt destule mese, pentru că spre deosebire de corturile pocha din Seul, al nostru e într-o clădire pe două etaje, mărișor, amenajat simplist, iar pereții sunt negri și pot fi pictați de orice client. Primești un set de carioci cu cretă din partea casei. Între etaje, te întâmpină referințe din serialul Squid Game. Fiind tip vagon, locul beneficiază de puțină lumină naturală. Meniul e în engleză, cu scanarea codului QR.

Vrei meniul acum? L-am salvat eu pentru tine. Dă click aici, aici sau aici.

Un ciocănel de Soju sau un pahar de Somek, pentru „poftă de mâncare”?

Tot în meniu am găsit inclusiv Soju, băutura reprezentativă a Coreei de Sud, practic rachiul lor național, fala Coreei de Sud, făcut din orez și nu numai. Depinde pe cine întrebi. Un rachiu slab, care începe de la 13-14 grade și poate ajunge până pe la 25 sau chiar 45 dacă este pus la maturat. Pentru drojdierii noștri e poșircă – e țuică „trasă de-a doua”, dar pentru coreeni e fix ce trebuie. Și pentru că e slab și fin, Soju e foarte versatil, vine în multe combinații, cum e Somek. Somek = Soju amestecat cu bere. Foarte popular la ei acolo. L-am încercat și eu, „pentru poftă de mâncare”. Nimic deosebit, totuși. Are gust de bere Corona(ish). Gust de bere lungită. O știi. Berea aia din târg de vine cu micii și e îndoită cu apă, pentru profit. Ceva de genul. 30 de lei. Multișor.

Sommek. Soju cu bere

JJapaguri, din filmul Parasite, în meniul Gangnam Pocha

Meniul Gangnam Pocha găzduiește tot felul de specialități cu sau fără kimchi, inclusiv celebrele gheare de pui Dokba, Sora Muchim, Rice cake, Pajeon, Sotteok Sotteok, dar și preparate gen Jjapaguri, pe care l-am văzut cu toții în super filmul Parasite. Ce e și mai mișto la meniul Gangnam Pocha e că, pe măsură ce googlești fiecare fel de mâncare în parte pe care nu îl poți pronunța, afli chestii minunate și fascinante despre cultura gastronomică sud-coreeană. Vezi mai jos scena din Parasite în care se întâmplă Jjapaguri.

Judecata de Acum

Am mâncat pentru tine de la Gangnam Pocha trei chestii, pentru că atât mi-a permis buzunarul:

Kimchi Dumpling Hotpot – Korean Hotpot loaded with Kimchi, pork meat, dumplings, and various vegetables | 85 lei

Statistic, coreenii consumă undeva la două milioane de tone de kimchi pe an. E ceva absolut incredibil. Practic, întreaga lor cultură se învârte în jurul acestui fel de mâncare. Jumătate din populația Coreei de Sud își prepară singură kimchi, după propria rețetă, deci, după logica asta avem undeva la 25 de milioane de rețete de kimchi. Kimchi e un amestec de legume fermentate și bine sărate, cum ar fi varza napa sau ridichea coreeană. Pentru kimchi se folosește o multitudine de condimente: gochugaru, ceapă, usturoi, ghimbir și altele.

Kimchi Dumpling Hotpot. Gangnam Pocha

Kimchi Dumpling Hotpot vine într-o oală, care se pune pe arzătorul mobil. Pac, aprinzi flacăra, lași să fiarbă 4 minute toate ingredientele din vas, apoi dai flacăra la mic și împarți tovărășește conținutul. Eu l-am împărțit cu mine, pentru că de ce nu. Oala conține 4 dumplings, sau 3, după cum ți-e norocu, mult kimchi, câteva bucățele de porc (părea un fel de costiță?) varză, morcovi și alte legume tăiate fâșii subțiri. De gustoasă e gustoasă, dar îți cam sare căciula de picantă ce e toată treaba. Primul castron mi-a amorțit toată gura, de m-a luat cu tranpirații pe șira spinării, cu tremurici și bătăi din picior. E foc și pară! Picant la puterea 20 crispy strips. Gustul e cam așa: fierbinte, extrem, extrem de picant urmat de o explozie de arome. Al naibii de gustos Kimchi Dumpling Hotpot. Găluștele sunt preparate în casă, sunt consistente însă din punctul meu de vedere prea puține la număr, mai ales pentru două persoane. O experiență interesantă. Repet, dacă nu-ți place picant, comandă-ți altceva.

 

Dakbal – Korean spicy chicken feet “Most eaten dish in Korean Pocha” | 50 lei

O delicatesă din Coreea de Sud, pe care mulți dintre noi și-o aduc aminte de pe vremea tovarășului, când nu se găsea mai nimic prin alimentări. Doar gheare de pui, de „rachetă”, adică de găină bătrână. Mă rog. Revenind: ghearele de pui sunt vedetele meniului Gangnam Pocha, fiind și cel mai consumat preparat în corturile pocha de la ei. Cum se prezintă? Păi, pe o tavă din fontă vin așezate vreo 10 gheare de pui cu sos picant și susan presărat pe ele. Rețeta e relativ simplă: se fierb ghearele, se condimentează, se prăjesc și se mănâncă.

Am apucat o gheară de pui, am dus-o sub nas și-am simțit mirosul ăla de găină opărită cu tot cu pene. Instant mi s-a întors stomacul pe dos. Dar am zis hei, hai că poți. Ignoră mirosul și mușcă, Dragoș, mușcă! You can do it. Fii bărbată, ce dracu’! Și-am mușcat din gheruțele alea pline de zgârci și cranț și piele. Horror. N-am putut. Am încercat. Serios. Chiar am încercat. Dakbal nu-i de mine. O fi un deliciu, nu zic nu, dar poate pentru fanii cartilagiilor și zgârciurilor, pentru cei care, în general, lasă oasele curate. Oricum, am trăit s-o fac și pe asta.

Dakbal. Gangnam Pocha

 

Sotteok Sotteok – Korean Street Food, grilled rice cake and sausage “so” from “sausage” and “tteok” from “rice cake” | 25 lei

Street food coreean în toată regula. De mâncat pe drum. Pe românește, Sotteok Sotteok înseamnă două mini frigărui cu rice cake (specific sud coreean) și cârnați de porc de la ei din Coreea, trase la tigaie, unse cu sos dulce și nu foarte picante. O combinație mișto de textură moale de rice cake, care se simte ca o brânză neutră, și acest cârnat de porc foarte puțin prăjit. Cârnatul nu e cine știe ce, aduce foarte mult cu un crenvurști de porc mai calitativ. Prezentarea, în schimb, face cei 25 de lei. Îl găsești la capitolul garnituri.

Total Gangnam Pocha: 190 de lei.

O să mai mănânc pentru tine de la ei: Da.

Gangnam Pocha este mai mult decât un restaurant. Este o experiență culinară sud coreeană în toată regula, pe care abia aștept s-o explorez și mai mult. Sigur, e scumpicel, și depinde de fiecare ce și cum își permite.

Să ne fie de bine. Am mâncat și azi pentru tine.

Alte locuri pe unde-am mai mâncat pentru tine prin București:

Cookies