ȘTIRI

GÂNDACUL DE BĂLEGAR este sărbătorit printr-un doodle special, de ZIUA PĂMÂNTULUI 2014

GÂNDACUL DE BĂLEGAR. PENTRU gândacul de bălegar, excrementele servesc mai multor scopuri. Insecta mănâncă bălegar şi îşi depune ouăle în el. Unii masculi chiar le „oferă” femelelor o bucată de dimensiuni considerabile pentru a le atrage. E mare bătaie în lumea gândacilor pentru bălegar proaspăt! Cercetătorii au observat la un moment dat circa 16 000 de gândaci buluciţi pe o grămadă de excremente de elefant, pe care au făcut-o nevăzută în doar două ore.

GÂNDACUL DE BĂLEGAR. Unii gândaci de bălegar se îndepărtează în grabă de mulţime formând bile de fecale, pe care apoi le rostogolesc departe de grămada de excremente şi le îngroapă într-un loc moale. Competiţia pentru bălegar fiind mare, gândacul împinge bila în linie dreaptă, deoarece această traiectorie îl ajută să scape cât mai repede de ceilalţi gândaci care ar vrea să i-o fure.

GÂNDACUL DE BĂLEGAR. Unele studii efectuate în trecut au dezvăluit că gândacii de bălegar se pot orienta după soare sau lună. Ei reuşesc totuşi să se deplaseze în linie dreaptă chiar şi în nopţile fără lună. O echipă de cercetători din Africa de Sud a descoperit că gândacii fac asta orientându-se nu după vreo stea, ci după fâşia de lumină produsă de galaxia Calea Lactee. Potrivit revistei Current Biology, „aceasta este prima dovadă documentată de folosire a Căii Lactee ca mijloc de orientare de către animale”, scrie jw.org/ro.

GÂNDACUL DE BĂLEGAR. Gândacii de bălegar, spune cercetătorul Marcus Byrne, au „un sistem vizual de navigaţie eficient care poate funcţiona chiar şi în cele mai slabe condiţii de luminozitate şi în pofida inteligenţei limitate”. El adaugă: „Aşadar, de la acest gândac omul poate învăţa să rezolve probleme complexe de procesare a informaţiei vizuale”. De pildă, o dronă ar putea fi programată să caute supravieţuitori sub dărâmăturile unei clădiri cu ajutorul unui sistem de navigaţie asemănător cu cel al gândacului de bălegar.

GÂNDACUL DE BĂLEGAR  este celebrat de ZIUA PAMANTULUI 2014 de GOOGLE cu un GOOGLE DOODLE. 


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button