Ce cluburi din Centrul Vechi riscăm să ne cadă în cap: clădiri PERICOL PUBLIC

de:
17 mai 2013
10 Afișari
Ce cluburi din Centrul Vechi riscăm să ne cadă în cap: clădiri PERICOL PUBLIC

Conform listei imobilelor cu risc seismic a Primăriei Municipiului București, în perimetrul străzilor Lipscani, Șelari,  Gabroveni, Smârdan sau Blănari, se află sute de clădiri încadrate în prima clasa de risc seismic, necesitând lucrări urgente de refacere. Și mai infiorător este că mai mult de 20 dintre acestea sunt încadrate ca „pericol public”, adăpostesc un număr mare de persoane și se află în zone intens circulate.

Deși Centrul Istoric al Capitalei s-a transformat, în ultimii ani, dintr-o zonă a ruinelor și gunoiului într-un magnet pentru turiștii străini și amatorii de distracție, multe dintre clădiri au rămas într-o stare destul de proastă sau au fost renovate doar pentru fațadă, structura fiind, în continuare, în pericol.

Primăria are, cel puțin la nivel teoretic, implementat un program de reabilitare a imobilelor cu risc seismic, însă practic numărul de clădiri la care această reabilitare chiar a fost făcută este destul de mic. 

Vă prezentăm mai jos și mai pe larg în galeria foto a acestui articol câteva din cazurile cele mai grave, unde clădirile la umbra se adună în fiecare weekend  mii de turiști sau bucureșteni dornici de distracție riscă să se prăbușească la un cutremur, dacă nu chiar de la sine, precum casele din Strada Blănari.

Cea mai renumită stradă a Centrului Istoric, Strada Lipscani, adăpostește și cele mai multe imobile cu risc ridicat de prăbușire. Chiar la intrarea pe Lipscani dinspre Calea Victoriei, la numărul 12 al străzii, găsim un imobil de patru etaje care găzduiește Hotelul Miorița și Restaurantul City Grill. Bulina roșie amplasată vizibil pe clădire nu sperie oamenii care vizitează zilnic localul. 

♦♦

Puțin mai sus, la intersecția străzilor Lipscani-Smârdan, observăm alte clădiri aflate într-o stare foarte proastă, cu localuri la parter. Chiar la intersecția străzilor găsim o clădire de mari dimensiuni, de trei etaje, a cărei fațadă, deși vopsită în mai multe culori, este într-o stare extrem de proastă și amenință să se dezintegreze.

♦♦

 

În continuare, lipit de această clădire, este cea în care se află clubul The Vault, de la nr. 29-33, aflată și ea pe lista clădirilor pericol public, la fel ca cea de vizavi (foto). 

♦♦

La intersecția Lipscani – Șelari găsim alte clădiri în pericol de prăbușire, toate fiind gazdă unor baruri cu mii de clienți. Clădirea de pe colț, ce adăpostește localul Barbero, la nr. 38, a fost renovată recent, însă apare în continuare pe lista imobilelor cu risc seismic aPrimariei. Aceeași situație o întâlnim și vizavi, unde barul Old City, de la numărul 45, îmbie clienții cu o clădire renovată, dar aflată totuși pe „lista neagră” a riscului seismic.

♦♦

Mai sus, înspre Lupoaică, vedem pe partea stângă o clădire acoperită de pânză și îngrădită, la care se efectuează lucrări de reabilitare și lângă ea clădirea magazinului Lachez, de la nr. 57 și ea pe lista pericolului public, cu fațada recent reabilitată. 

♦♦

Intrăm pe strada Smârdan unde găsim, la numărul 18, clădirea unui bloc vechi de patru etaje, la umbra căruia este așezată terasa unui bar din zonă.

♦♦

Pe strada Șelari găsim mai multe clădiri cu fațada scorojită sau chiar în pericol de prăbușire, situate aproape una lângă alta. Una dintre ele este chiar sediul „Poliției Centrului Istoric”, iar celelalte adăpostesc localurile Vintage Pub, Oktoberfest și Trinity College.

♦♦

 

Poate cel mai mare pericol din Centrul Istoric îl găsim pe strada Blănari, aceeași unde miercuri s-au prăbușit cele două imobile de la nr. 4 și 6. Aici, peste drum de Hanul cu Tei, găsim un bloc de patru etaje și mansadră, cu o lungime considerabilă, aflat în prima clasă de risc seismic. Acesta găzduiește zeci de oameni, iar la baza sa sunt mai multe terase și baruri printre care Club A și Godot.

♦♦

 

Peste drum de acest bloc, aproape de cele două case prăbușite, găsim o altă clădire monument-istoric de dimensiuni considerabile pe care „tronează” bulina roșie ca indicator al pericolului de prăbușire ce îi paște pe cei care trec prin zonă. 

♦♦

Pe strada Covaci, la numărul 10, găsim o clădire somptuoasă, cu aspect de palat, dar care din păcate se află și ea pe lista riscului seismic ridicat. Din această clădire a fost refăcută doar fațada parterului, unde se află barul, elementele decorative de la etaje afișând un contrast periculos.

♦♦

 

Pe strada Gabroveni găsim barurile Elephant și Mojo, amândouă găzduite de clădiri cu arhitectură deosebite, dar vizibil îmbătrânite și deteriorate. 

♦♦

 

Clubul Fire, aflat pe strada Gabroveni la nr. 12, e găzduit și el de o clădire încadrată în prima clasă de risc seismic, fost hotel al cărui nume este încă vizibil pe fațadă. Vizavi de acesta există un alt grup de clădiri în paragină, locuite de ani de zile de familii nevoiașe. 

Lista la care s-a raportat prezentul articol a fost actualizată ultima oară pe 26 aprilie 2013 și poate fi consultată aici.

Cookies