GALERIE FOTO | Astăzi, acum 84 de ani, Bucureștiul a fost zguduit de un cutremur devastator. Imagini cu urmările seismului care a distrus Blocul „Carlton” și nu numai

10 nov. 2024
3130 afișări
GALERIE FOTO | Astăzi, acum 84 de ani, Bucureștiul a fost zguduit de un cutremur devastator. Imagini cu urmările seismului care a distrus Blocul „Carlton” și nu numai
Sursa foto: Agerpres

Era dimineața zilei de 10 noiembrie 1940, mai precis ora 03:39, când Bucureștiul și restul țării au fost zdruncinate puternic de un îngrozitor cutremur, asta după ce România în acel an văzuse abdicarea unui rege, Europa în război și o puternică și îngrijorătoare mișcare legionară în ascensiune. Un seism neiertător, cu magnitudinea de 7,4 grade pe scara Richter a dărâmat o mulțime de clădiri, precum celebrul Bloc „Carlton” și i-a făcut pe locuitorii din centrul Capitalei să fugă speriați în parcul Cișmigiu.

Astăzi se împlinesc 84 de ani de la cutremurul de 7,4 grade pe scara Richter care a avut epicentrul în Vrancea, la o adâncime de 133 de metri și care a zdruncinat puternic Bucureștiul și restul țării, stricăciunile și pierderile de vieți umane fiind considerabile. Doar în București bilanțul oficial indica 136 de decese, mare parte din ele la modernul Bloc „Carlton”, care s-a dărâmat și a devenit o groapă comună pentru aproape toți cei aflați în interiorul său.

84 de ani de la marele cutremur din 10 noiembrie 1940

Bucureștenii fuseseră cu atât mai șocați și buimăciți de zguduială fiindcă s-a produs după ora 3 dimineața, o oră la care aproape toți locuitorii dormeau, după cum se relata în ziarul „Universul” din ziua de 11 noiembrie, potrivit Historia.

„Panica produsă a fost cu atât mai mare și mai grozavă, cu cât majoritatea locuitorilor a fost surprinsă în somn. […] Mișcările seismice ne-au situat aproape de catastrofa totală. […] Automobilele și taxiurile gonesc undeva spre periferii. Lumea se teme de o nouă repriză seismică. Pe străzi, sirenele pompierilor alarmează și mai mult sufletele. […] Cea mai mare parte a populației din centrul Capitalei s-a refugiat în Cișmigiu. Blocul «Carlton» s-a prăbușit. La locul groaznicului sinistru au venit toate posturile de pompieri, cari degajează terenul.”

Primele estimări făcute în zorii dimineții erau de-a dreptul alarmante: Observatorul Astronomic făcuse publică informația că ar fi vorba de un cutremur cu o magnitudine între 8 și 9 grade pe scara Richter. Nici descrierile pline de emoție și de dramatism din publicațiile vremii nu ajutau la moralul bucureștenilor, care și-așa erau încercați de războiul care cuprinsese Europa și de scena politică tot mai instabilă care putea duce în cele mai negre scenarii chiar la destrămarea României.

„Aveai impresia că te afli în infern. […] Îmbrăcată sumar, lumea din centrul Capitalei a fugit din blocuri, refugiindu-se pe străzi și în piețele publice. În Cișmigiu, în Piața Teatrului Național, Piața Cercului Militar, la Șosea […] În zori, Capitala avea un aspect jalnic. Blocurile de beton s-au îndoit, pierzându-și balcoanele și coșurile, prăbușite în stradă. Zidurile sunt crăpate. Casele vechi s-au surpat parțial […] Lumea aleargă înfiorată de spaimă.”, se relata tot în „Universul”.

În atenția publică prima nenorocirea de la Blocul „Carlton”, care era considerată una dintre clădirile-etalon și care s-a prăbușit la cutremur în întregime, scoțând la iveală încropelile făcute de constructori din cauza bugetului care s-a dovedit a fi prea mic.

Citește aici mai multe despre povestea Blocului „Carlton” și motivele pentru care acest imobil modern a devenit în urma cutremurului un „sinistru cavou”.

De asemenea, vă lăsăm mai jos o colecție impresionantă de fotografii din arhiva Agerpres cu clădiri care nu au supraviețuit acestui cutremur:

Sursa foto: Agerpres
Sursa foto: Agerpres
Sursa foto: Agerpres
Sursa foto: Agerpres
Sursa foto: Agerpres
Sursa foto: Agerpres
Sursa foto: Agerpres
Sursa foto: Agerpres
Sursa foto: Agerpres
Sursa foto: Agerpres
Sursa foto: Agerpres

Citește și

Cookies