Galaxia Švejk @ FNT 2011

de:
02 nov. 2011
1 Afișari
Galaxia Švejk @ FNT 2011

După Jaroslav Hašek

Adaptare de Alexander Hausvater

Spectacolul prezintă călătoria vizuală a celebrului personaj (creat de scriitorul ceh Jaroslav Hašek în prima parte a veacului trecut) între două lumi, cea a cărţii originare şi cea a secolului 21, odiseea sa declanşată de ghinionul de a se afla permanent “între două ape”, între două armate, între două războaie, într-o istorie în care viitorul e la fel de nesigur ca şi trecutul. Societatea fără formă şi conţinut dintr-un nebulos timp încă nenăscut creează structuri autocratice care conduc la violenţă şi crimă. Singurul care luptă împotriva acestora e neînsemnatul Švejk, un soldat obişnuit, optimist până la prostie, lansat acum pe bolta celestă a unui viitor cu forme noi dar obiceiuri vechi. Švejk trece cu bine prin toate aventurile datorită poveştilor sale hazoase, dar şi măştii de imbecil, care este o modalitate de rezistenţă pasivă, un mijloc de a-şi bate joc de autoritatea militară din perspectiva unei inocenţe dezarma(n)te. Întors de la război, Švejk va regăsi umanitatea doar printre animale, alături de căţeluşa Galaxia, singura ce se dovedeşte capabilă să-l asculte, oferindu-i raza de speranţă de care, indiferent de epoca în care vieţuim, avem nevoie pentru a supravieţui.

Mereu preocupat de înnoirea expresiei scenice, regizorul Alexander Hausvater recurge la mijloacele teatrului de animaţie, care permit fanteziei regizorale o libertate aproape nelimitată.

DISTRIBUŢIA:

SVEJK – Gabriel Apostol

GALAXIA – Tania Popa

Roxana Vişan/Petronela Purima, Ioan Brancu, Victor Bucur, Georgiana Dinescu, Cristian Mitescu, Alina Teianu, Ilona Hrestic, Marin Fagu, Matei Cheoariu

Regia: Alexander Hausvater

Decorul: Constantin Ciubotariu

Costumele: Florilena Popescu

Coregrafia: Mălina Andrei

Light design: Lucian Moga

Durată: 1h 45min (fără pauză)

Ediţia 2011 a Festivalului Naţional de Teatru (FNT), se desfasoara la Bucureşti, între 28 octombrie şi 6 noiembrie, si are ca generic câteva cuvinte ce-i aparţin unuia dintre cei mai importanţi dramaturgi ai lumii, Anton Pavlovici Cehov, sub semnul căruia a stat, de altfel, intervalul supus selecţiei (stagiunea 2010-2011), întrucât anul trecut s-a aniversat un secol şi jumătate de la naşterea scriitorului. Este şi unul dintre motivele pentru care secţiunea intitulată „Focus” se concentrează asupra personalităţii şi creaţiei regizorului Andrei Şerban, artist de renume internaţional şi autor, în ultimii ani, al câtorva spectacole inspirate, direct sau indirect, din universul cehovian.

Cookies