ARHIVA B365

Gală caritabilă, la Opera Națională, pentru artistul Bogdan Nicula

Gala are ca scop strângerea de fonduri pentru tratamentul de care are nevoie Bogdan Nicula. Sumele din vânzarea biletelor şi donaţiile obţinute vor fi direcţionate către contul deschis pentru Bogdan Nicula, potrivit Mediafax.

Evenimentul este organizat de Asociaţia Mişcarea pentru Balet şi Artele Spectacolului, cu sprijinul Operei Naţionale Bucureşti.

Bogdan George Nicula este absolvent al Liceului de Coregrafie „Floria Capsali” din Bucureşti şi a urmat cursurile Universităţii Naţionale de Teatru şi Film „I.L. Caragiale” – secţia Coregrafie. După terminarea liceului, a fost angajat la Teatrul de Balet „Oleg Danovski” din Constanţa, unde a interpretat roluri solistice în balete precum „Lacul lebedelor” şi „Spărgătorul de nuci”, dar şi în producţii de dans contemporan, precum „Metropolis”, în coregrafia lui Sergiu Anghel, şi „Requiem”, în coregrafia lui Gigi Căciuleanu. În anul 2001 şi-a început cariera pe scenele din străinătate ca solist principal al Ballet Mainz, apoi al Ballet am Rhein din Düsseldorf, Germania (director artistic Martin Schläpfer), şi a participat la producţii pentru televiziune ale companiei din Mainz, la Arte, ZDF şi 3sat. În anul 2009, a dansat la evenimentul „1000 Years Dome Mainz”, desfăşurat în Domul din Mainz, spectacolul fiind transmis de televiziunea germană naţională ZDF.

În anul 2008 a avut ocazia de a dansa pe scena Teatrului Balşoi din Moscova, la Gala Premiilor „Prix de Benois”. În cadrul evenimentului, Bogdan Nicula a prezentat un solo din baletul „Streichquartett”, în coregrafia lui Martin Schläpfer.

În luna iulie 2014, cu sprijinul colegilor din Mişcarea pentru Balet şi Artele Spectacolului, Bogdan Nicula a realizat coregrafia şi regia spectacolului „Noi Origini”, desfăşurat la Bucureşti.

Patru luni mai târziu, în decembrie 2014, el a descoperit că suferă de scleroza laterală amiotrofică (ALS), o boală de tip neurologic care afectează funcţiile vitale. ALS atacă celulele nervoase care controlează mişcarea voluntară, ceea ce, în timp, face ca mişcarea mâinilor, picioarelor şi a muşchilor să fie extrem de dificilă. Starea lui este destul de gravă, boala avansând de patru ori mai repede decât în mod normal, iar în acest moment este imobilizat, mişcarea membrelor este aproape imperceptibila, dar este lucid şi pozitiv, se spune în comunicat.

Conform sursei citate, pentru Bogdan Nicula există o şansă minimă, printr-un tratament adecvat şi dacă va putea face faţă drumului către Thailanda, unde are posibilitatea unui transplant de celule stem. Documentaţia medicală a fost trimisă în Thailanda, iar doctorii, după ce au studiat evoluţia bolii lui Bogdan Nicula, au comunicat că pot realiza acest transplant de celule stem. Costul deplasării cu o aeronavă special echipată pentru această situaţie şi al intervenţiei este de cel puţin 50.000 de euro.

Cei interesaţi pot face donaţii pentru ajutarea lui Bogdan Nicula în conturile deschise pe numele mamei acestuia, Stela Nicula: BRD Groupe Societe Generale.Titular Stela Nicula/ cont în lei: RO27BRDE441SV25065844410, cont în euro: RO55BRDE441SV25286444410, Swiftcode: BRDEROBU, Bic code: BRDE.


Recomandarile noastre


Parteneri

Știri – Gândul

Știri – CanCan.ro

Back to top button