Gafă de protocol care l-a enervat pe Klaus Iohannis în Franța. VIDEO

de:
10 feb. 2015
0 Afișari
Gafă de protocol care l-a enervat pe Klaus Iohannis în Franța. VIDEO

Turneul de vizite externe a început cu stângul pentru Klaus Iohannis, după ce delegaţia franceză a făcut două gafe de protocol impardonabile, scrie adevarul.ro.

Şeful statului a fost aşteptat la scara avionului de ambasadorul României în Franţa, Bogdan Mazuru, şi de SPP-iştii francezi. După salutul oficial, Iohannis, împreună cu soţia sa, Carmen, s-a întreptat spre maşină, unde, înainte de a se urca, trebuia să mai aştepte câteva minute în picioare.

În jurul său, aşa cum cere protocolul, erau numai ofiţeri francezi, însă niciunul nu a însoţit-o pe Carmen Iohannis spre portiera din partea opusă a maşinii, aşa că prima doamnă a României a trebuit să ocolească singură limuzina.

Imediat, a urmat a doua gafă a delegaţiei franceze. În timp ce stătea în picioare lângă maşină, Iohannis şi-a dat jos paltonul. S-a uitat în stânga, apoi în dreapta, către ofiţerul SPP francez care trebuia să-i ia imediat haina, însă acesta n-a reacţionat. Aşa că Iohannis şi-a pierdut calmul imperturbabil şi, nervos, şi-a aruncat haina pe plafonul maşinii.

Imediat a intervenit Lucian Pahonţu, şeful SPP-ului românesc, care i-a ridicat haina preşedintelui şi a pus-o în braţele altui ofiţer. Conform protocolului, orice şef de stat este întâmpinat de un aghiotant al ţării gazdă (ofiţer SPP), care trebuie să-l conducă pe demnitar, să-i preia mapa sau haina, lucru care nu s-a întâmplat la Paris. Gafa a fost cu atât mai surprinzătoare cu cât s-a petrecut într-o ţară care a ridicat protocolul aproape la rang de artă.

Cookies