Există câini (periculos de mullți) în București și există politicieni care se învinovățesc unii pe alții pentru situația asta, deși problema e veche, iar vechimea lor de politicieni/administratori, deci „decidenți” care pot (și trebuie) să facă lucruri este comparabilă.
Azi, ministrul Familiei, Gabriela Firea, fost primar general al Capitalei, vorbește, într-o postare pe Facebook, despre moartea Anei Oros, ucisă acum o lună de o haită de câini în zona Lacul Morii din Sectorul 6. Și arată cu degetul către Nicușor Dan, actualul primar general al Capitalei, și către USR:
A trecut o lună de când o femeie a murit mușcată de câini în Bucuresti! Dar nici primarul general, nici liderii locali și naționali ai USR nu par să aibă insomnii! Și nu consideră a fi un caz grav, pentru care merită să iasă public cu acțiuni și luări de poziție. Imaginați-vă ce ar mai fi protestat, zilnic, dacă se întâmpla o astfel de tragedie în mandatul meu! O tragedie fără margini care s-a repetat după 10 ani. O lună de întrebări fără răspunsuri, o lună în care nu au venit soluții, o lună în care alte două femei au fost victime ale câinilor. O lună de când un copil a fost despărțit de mama lui din cauza incompetenței si a nepāsārii!
Cea de-a doua femeia despre care vorbește Gabriela Firea este cea ucisă ieri de un câine adoptat recent de la ASPA, un metis Rottweiler pe care s-a dus să-l hrănească și care a atacat-o și a omorât-o.
Cât despre moartea Anei Oros, Gabriela Firea mai spune că, în luna care a trecut de la moartea ei,primarul general și primarul Sectorului 6 nu au oferit explicații, ci „doar circ”:
Primarul sectorului 6 a promis în lacrimi în fața presei că va remedia situația. Abia după 9 zile, a ieșit primarul general și a anunțat că de vină a fost un măgar mort, care i-ar fi atras pe maidanezii din zonă (!!??) Încă sunt multe întrebări la care Dl. Dan nu a venit cu răspunsuri! E greu de crezut că într-o lună nu s-a finalizat controlul dispus la ASPA. Primarul general trebuie să spună public, măcar acum, cine răspunde pentru această tragedie care s-a repetat în București la 10 ani de la cazul băiatului de 4 ani, Ionuț.
Gabriela Firea consideră că și lipsa deciziilor în ceea ce privește activitatea ASPA este inacceptabilă:
Diana Pungă, administratorul public al Capitalei și coordonatorul activității ASPA, este încă în funcție. Bine merci! Mai mult, instituția a primit cel mai mare buget, 30 de milioane de lei, și își propune să țină și mai multe animale în adăposturi.
Fostul primar general mai afirmă că, în mandatul actualului primar general, de pe străzile din București se ridică mai puțini câini fără stăpân:
Primarul general tot nu ne-a explicat de ce nu se mai ridică de pe străzi la fel de multe animalele fără stăpân ca înainte să ajungă el în funcție? În 2022, au fost capturați 1.500 de câini, față de 2020 și 2019 când au fost capturați în medie 2.300 de animale fără stăpân. Patrupedele de pe străzi nu au nici o vină, dar nici oamenii nu trebuie să mai moară în drum spre serviciu, către magazin sau când ies la alergat sau plimbare.
În București, nu există nun recensământ al animalelor de companie din gospodării și nici al câinilor fără stăpân, după cum declara, pentru Euronews România și după tragedia de la Lacul Morii, purtătorul de cuvânt al ASPA, Cătălina Trănescu.
Asta după ce, în 2019, ASPA anunța finalizarea unui astfel de recensământ până în 2022. Într-o postare publicată pe Facebook în octombrie 2019, ASPA anunța că, în CGMB, a fost votat (cu unanimitate de voturi) proiectul privind recensământul animalelor cu proprietar/deținător legal: ASPA va comunica toate informațiile necesare în timp util, un proiect care ar fi urmat să fie realizat începând din 2020. Iată ce anunța ASPA în 2019:
Recensământul se va derula pe o perioadă de maximum 2 ani, pe raza Mun. București. Organizarea și efectuarea recensământului vor fi realizate de către ASPA iar informațiile obținute vor fi înregistrate în Registrul de evidență a animalelor cu proprietar/deținător legal de pe raza Municipiului București. Baza de date va fi gestionată de ASPA. Pe perioada derulării recensământului, proprietarii/deținătorii legali ai animalelor, indiferent de specie, vor avea posibilitatea declarării acestora personal sau digital.Totodată recenzorii vor merge la fiecare locuință de pe raza Mun. București pentru a obține datele necesare.
Au trecut mai mult de 2 ani și proiectul nici nu a început. N-a început nici măcar recensământul animalelor CU stăpân. Despre numărul câinilor fără stăpân nu știm, de fapt, decât niște estimări cvasi-generale.