Gabriela Firea trebuie să aleagă rapid: ori înapoi la Primăria Capitalei, ori la Cotroceni. Șeful de la partid îi cere să decidă pentru ce va candida în 2024

07 sept. 2022
1416 Afișari
Gabriela Firea trebuie să aleagă rapid: ori înapoi la Primăria Capitalei, ori la Cotroceni. Șeful de la partid îi cere să decidă pentru ce va candida în 2024
Gabriela Firea trebuie să aleagă rapid: ori înapoi la Primăria Capitalei, ori la Cotroceni. Șeful de la partid îi cere să decidă pentru ce va candida în 2024

Despre eventuala candidatură a Gabrielei Firea, în 2024, pentru un nou mandat de primar general al Capitalei, se speculează constant, ba uneori se discută deschis despre o asemenea strategie a PSD.

Dar, în egală măsură, se vorbește/speculează și despre eventuala candidatură a Gabrielei Firea la președinția PSD.

Ce este clar e că fosta primăriță a Bucureștiului păstrează, în discursul său, un interes constant pentru ce se întâmplă în oraș, iar activitatea  primarului Nicușor Dan este de doi ani un subiect de interes pentru Gabriela Firea.

„Gabriela Firea dorește un nou mandat la București”

În toată această cvasi ambiguitate, președintele PSD, Marcel Ciolacu, vorbește explicit despre variante. Spune că și-ar dori ca viitorul președinte al României să fie o doamnă, dar subliniază că o eventuală candidatură a Gabrielei Firea la alegerile prezidențiale va lăsa PSD fără candidat la Primăria București:

Şi eu m-aş bucura ca viitorul preşedinte al României să fie o doamnă. (…). Dacă doamna Gabriela Firea doreşte să candideze întâi în interiorul partidului pentru a accede la această funcţie, eu nu pot decât să mă bucur. Singura problemă este că va trebui să vedem şi noi, cu colegii şi cu dânsa, pentru că este preşedinta organizaţiei Bucureşti, să căutăm un candidat pentru Bucureşti. Încă nu au fost discuţii care, cine… Haideţi să reamintim românilor că toate alegerile sunt în acelaşi an, 2024.  (…) Discuţiile mele cu doamna Firea au fost că doreşte un nou mandat la Bucureşti şi eu personal, dar cred că şi colegii mei, o susţin pe doamna .

Lider PSD: O doamnă președinte al României ar aduce echilibru

Discuțiile despre un candidat-femeie al PSD la președinția României au apărut după ce secretarul general al partidului, Paul Stănescu, a spus, a o întâlnire a Organizației Femeilor Social-Democrate,  că își dorește ca viitorul candidat OSD la președinție să fie o femeie:

Ne gândim și la președintele României. Probabil că trebuie să facem o alegere cu toții. Știm că în ultimii 20 de ani n-am prea avut succes. Cred că cea mai bună soluție pentru desemnarea candidatului va trebui luată într-un scrutin larg în cadrul partidului și pe mine m-ar bucura foarte tare dacă ar fi o doamnă din rândul dumneavoastră, că bărbații am văzut ce au făcut în ultimii 30 de ani, mai ales la ultimii doi președinți. Și nu mi-e frică s-o spun, cred că o doamnă ar aduce un echilibru mult mai mare în societatea românească.

În acest moment, în PSD se discută  mai multe variante de candidat pentru la alegerile prezidențiale din 2024. Sunt luați în calcul  Marcel Ciolacu, Gabriela Firea, Alexandru Rafila și nu e exclusă nici varianta aducerii unui om din exteriorul partidului, dar care să fie perceput drept social-democrat.. Mai exact,  Mircea Geoană.  Iar Gabriela Firea are de ales între Primăria Capitalei și Palatul Cotroceni.

 

Cookies