Gabriela Firea, interpelare către premier și ministrul Sănătății. Este vorba de alocația de hrană pentru pacienți, total insuficientă

07 apr. 2021
44 Afișari
Gabriela Firea, interpelare către premier și ministrul Sănătății. Este vorba de alocația de hrană pentru pacienți, total insuficientă

Fostul primar al Capitalei, Gabriela Firea, adresează pe pagina sa de Facebook, o interpelare premierului și ministrului Sănătății, referitoare la alocația de hrană pentru pacienți, total insuficientă. Totul are loc de Ziua Internațională a Sănătății. La finalul mesajului, Firea transmite că așteaptă un răspuns scris.

Gabriela Firea, interpelare către premier și ministrul Sănătății

„Azi este Ziua Internațională a Sănătății. Adresez o interpelare premierului și ministrului sănătății, referitoare la alocația de hrană pentru pacienți, total insuficientă. Indiferent de specializarea lor, fie că sunt medicii ATI, pneumologi, nutriționiști, doctorii susțin că o alimentație de calitate este esențială în vindecarea pacienților diagnosticați cu COVID-19.

Una dintre concluziile unui studiu publicat de prestigioasa revistă The Lancet este că pacienții trebuie să aibă puterea să depășească faza acută a bolii dar în același timp să fie pregătiți pentru posibilele sechele din perioada de refacere de după boală. În ambele faze, nutriția este de o importanță capitală, esențială.

Șase mese pe zi, multe proteine, hidratare, aceasta este rețeta pe care ar trebui să o urmeze bolnavii de COVID. Și nu doar ei, ci toți bolnavii.

Pacienții din spitalele din România nu pot urma însă aceste recomandări, din motive financiare.

Situația în spitalele din România este neschimbată din 2018, an în care fost majorată ultima oară alocația de hrană pentru bolnavii internați.

Așa cum a afirmat și Managerul Institutului ”Marius Nasta”, dr. Beatrice Mahler, acum câteva zile, un pacient bolnav de COVID are alocati pentru cele 3 mese, 10 lei/zi. O suma insuficientă pentru nevoile reale ale oricărui pacient!

Este obligatoriu ca pacienții din spitalele din România să beneficieze de o nutriție care să îi sprijine în lupta cu boala, indiferent cum se numește aceasta. Iar soluții există!

Am propus, în calitate de Primar General, atât în 2018, cât și în 2019, dublarea nivelului alocațiilor de hrană pentru pacienții internați în cele 19 spitale de care răspundea Primăria Capitalei.  Pacienții internați în aceste spitale au beneficiat deci de hrană mai bună, mai proaspătă, mai variată, care i-a ajutat să lupte mai bine cu boala.”

Elaborarea proiectului pentru dublarea valorii alocației de hrană

„Săptămâna trecută, după discuții cu grupul consilierilor PSD, am elaborat proiectul care prevede ca această dublare a valorii alocației de hrană să se aplice și în 2021. Dacă actuala conducerea Primăriei Generale este de acord, va fi discutat în prima ședință din luna aprilie a Consiliul General al Municipiului București.

Autoritățile locale au această posibilitate, de a majora valoarea alocației de hrană pentru spitalele din subordinea lor.  Dar, de foarte multe ori, bugetul de care dispun nu permite promovarea unei astfel de măsuri.

În plus, prețurile produselor alimentare au crescut, iar această majorare nu a generat și actualizarea nivelului pentru alocațiile de hrană.

Consider că revine Ministerului Sănătății obligația de a propune Guvernului, urgent, majorarea nivelului alocației de hrană pentru toți pacienții internați în spitalele din România. Vă solicit să ne comunicați dacă și când veți promova acest act normativ.

În cazul în care nu veți promova în regim de urgență această Hotărâre de Guvern, vă solicit să ne informați care sunt motivele care stau la baza deciziei dvs.

Solicit raspuns scris.”, a conchis Gabriela Firea în postarea sa de pe Facebook.

Cookies