ARHIVA B365

Gabriela Firea: În primăvară începem construirea a şase cartiere de locuinţe în sectoarele Capitalei

Am discutat cu toți cei șase primari de sectoare și, în cel mai scurt timp, în primăvară, dorim să demarăm construirea a șase cartiere de locuințe, în cele șase sectoare ale Capitalei. Vom realiza parteneriate în sensul următor: există sectoare care dețin suprafața de teren și altele care nu o au. (…) Să spunem că un sector are terenul dar nu are banii și atunci Primăria Capitalei intervine prin societatea de construcții cu sursa de finanțare, iar Primăria de sector pune la dispoziție suprafața de teren. Aceasta este situația sectorului 5. (…) Alte sectoare care nu au nici teren ar putea să cumpere, să intre în licitații. Sau: să li se aloce de la Primăria Generală a Capitalei„, a declarat edilul, în urma participării la seminarul „Autorități locale. Finanțări. Achiziții. Proiecte”.

Ea a menționat că, în perioada următoare, va fi înaintată o propunere de administrator al respectivei societăți, în fața CGMB. Acest administrator propus va prezenta CGMB o proiecție de buget.

Edilul general a subliniat că, în cazul construirii în sistem municipal, costurile vor fi de două ori mai mici decât în sistemul privat, deoarece această societate nu va fi orientată spre obținerea de profit. Va urmări în schimb să își recâștige sumele investite, pentru a putea construi alte locuințe, urmând să recupereze banii din chirii sau vânzări.

Locuințele pentru tineri se cheamă locuințe convenabile. Vor fi de două categorii: unele vor putea să fie închiriate, pe o sumă mult mai redusă decât valoarea de pe piața privată, sau va exista posibilitatea cumpărării, a achiziției, cu un avans mai mic decât cel de pe piața privată și posibilitatea de plată 20 — 25 de ani„, a explicat Firea.

În cadrul conferinței, edilul general a arătat că Viena este una dintre capitalele europene care reprezintă un model de succes și a cărei dezvoltare administrativă s-a bazat pe un sistem de tip holding.

Cred că în materie de administrație publică locală nu avem de ce să inventăm apa caldă. Este bine să implementăm modele care au dat deja rezultate, modele de succes, iar Viena este unul dintre aceste modele: o dezvoltare administrativă pe sistem holding, cu mai multe societăți ale municipalității, care deservesc principalele servicii publice către cetățeni. Mă refer la mediu, construire de locuințe și clădiri de utilitate publică, sănătate„, a spus ea.

Firea a anunțat, în context, că în perioada 17 — 19 octombrie urmează să efectueze o vizită la Viena, capitală care reprezintă pentru ea un model de guvernare locală.

Nu întâmplător, anumite aspecte din proiecția de guvernare locală a capitalei Austriei, Viena, încercăm să le implementăm și în cadrul Primăriei Municipiului București. Unul dintre aceste proiecte a fost deja votat, acum câteva zile, la inițiativa mea, în cadrul Consiliului General, și anume înființarea unei societăți pentru construirea de locuințe sociale, pentru tineri și de utilitate publică, după modelul vienez. Am observat criticile aduse acestei inițiative. Ele au doar caracter politic și de pre-campanie electorală, pentru că în final rezultatul va fi unul foarte bun, pentru că această nișă de cetățeni nu va putea aborda niciodată, oricât de mult și-ar dori, un credit ipotecar, un credit imobiliar, o achiziție de pe piața privată. Practic, Primăria Generală a Capitalei, la fel ca și Primăria Vienei, intră ca un jucător pe piața imobiliară, dar pe această nișă exclusivistă a locuințelor sociale„, a spus ea.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button