Gabriela Firea face noi declarații despre majorarea vârstei de pensionare și banii pentru pensii. Ce negocieri au purtat PSD și PNL

11 feb. 2022
13095 Afișari
Gabriela Firea face noi declarații despre majorarea vârstei de pensionare și banii pentru pensii. Ce negocieri au purtat PSD și PNL
Gabriela Firea face noi declarații despre majorarea vârstei de pensionare și banii pentru pensii. Ce negocieri au purtat PSD și PNL. Sursa foto: Facebook

Actualul ministru al Familiei, Gabriela Firea, a oferit noi declarații privind majorarea vârstei de pensionare în România, dar și legat de totalul de bani din PIB care poate fi acordat pentru pensii. Astfel, social-democrații ar fi convins partenerii din coaliția de guvernare să renunțe la ideea de majorare a vârstei de pensionare la 70 de ani.

Mai mult, o altă temă asupra cărora PSD și PNL au căzut de acord potrivit Gabrielei Firea este demararea negocierilor la Bruxelles pentru majorarea procentului din PIB care se duce către plata pensiilor. Astfel, actuala guvernare ar urma să ceară ca 9,4% din produsul intern brut să fie alocat pensiilor.

PSD ar fi convins PNL să renunțe la majorarea vârstei de pensionare la 70 de ani, susține Gabriela Firea

Potrivit Gabrielei Firea, liberalii ar fi renunțat la această măsură după discuțiile cu echipa de negociere social-democrată. Mai mult, fostul primar al Capitalei a declarat că ideea majorării vârstei de pensionare la 70 de ani este o idee „năstruşnică, devastatoare pentru seniorii noştri”, și că respingerea acesteia ar fi mai degrabă o măsură pentru „o viață decentă”, și nu una populistă.

„Adică ce să facă, să muncească şi să nu se mai bucure de vârsta a treia? Cine poate şi doreşte să continue, deci la cerere, să existe această posibilitate, dar nu obligativitate”, a declarat Gabriela Firea, potrivit Antena 3.

Guvernul Orban gândea un liberalism „de junglă”, în care „scapă cine poate”, spune Firea

De asemenea, fostul primar al Capitalei susține nevoia de măsuri de ajutor a persoanelor defavorizate, care sunt vulnerabile în fața crizei energiei electrice. Firea susține că pentru liberalizarea defectuoasă a pieței de energie ar fi responsabil „Guvernul Orban”, care „de fiecare dată a gândit în sensul liberalismului de junglă, un liberalism dus la extremă, în care scapă cine poate”.

Despre majorarea pensiilor în acest an nu a discutat doar Gabriela Firea, ci și liderul social-democraților, Marcel Ciolacu. Acesta a declarat că pensiile ar trebui să crească în a doua jumătate a anului cel puțin pentru a acoperi rata inflației, iar această măsură ar trebui aplicată și în cazul salariilor din sistemul bugetar, dar și din cel privat.

Cookies